Fynboerne ser lyst på boligmarkedet


Fynboerne ser lyst på boligmarkedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det fynske boligmarked har haft medvind i de senere år.

Hver anden fynbo tror da også, at boligpriserne vil stige hen over det næste år, mens hver fjerde peger på, at boligpriserne på Fyn vil være uændrede, og kun fem procent forventer et fald. Omkring hver femte fynbo har ikke noget bud på boligprisernes udvikling.

Det viser en ny stor YouGov-undersøgelse med over 5000 danskere, heraf 450 fynboer. Undersøgelsen ligger til grund for Danske Banks nye rapport "Danskernes økonomiske tryghed 2018". Og der er ingen tvivl om, at fynboernes positive syn på fremtidens boligpriser netop smitter positivt af på deres økonomiske tryghed, der generelt er høj.

Boligen udgør ofte den største post i budgettet - og spiller en afgørende rolle for langt de fleste fynboers økonomi.

Udviklingen i boligpriserne har derfor stor betydning for, hvor økonomisk trygge vi føler os, og hvilke muligheder vi har for at realisere vores drømme.

Har vi friværdi i boligen, kan vi for eksempel skrue op og ned for afdragene på realkreditlånet, eller vi kan vælge afdragsfrihed i en periode - helt op til 30 år. Vil vi for eksempel gerne arbejde mindre, efteruddanne os, starte op som selvstændig eller have råd til at forbedre boligen eller bil nummer to, så er det ofte justeringer af boligøkonomien, der kan åbne for mulighederne.

Ser vi på det fynske boligmarked, går det faktisk rigtig godt i langt de fleste kommuner.

Især Odense har oplevet en stærk vækst i boligpriserne på næsten 20 procent siden bunden i 2012, men også i Svendborg, Kerteminde og Nordfyns Kommuner udvikler huspriserne sig positivt og er steget med knap 10 procent i samme periode.

Og det er nok i høj grad denne fremgang, der kan spores i YouGov-undersøgelsen, for ofte er der en tendens til, at vi vurderer fremtiden ud fra, hvordan det går lige nu.

Undersøgelsen viser da også, at tre ud af fire fynboer slet ikke eller i mindre grad bekymrer sig om, at deres egen bolig falder i værdi i løbet af det næste år. 15 procent siger i nogen grad, og kun fire procent tror det i høj eller meget høj grad.

Også når det kommer til rentestigninger enten på bolig- eller realkreditlån, er fynboerne særdeles positive i undersøgelsen.

Over halvdelen bekymrer sig slet ikke eller i mindre grad om rentestigninger i løbet af det næste år, mens 13 procent gør det i nogen grad, og fem procent svarer, at de gør det i høj eller meget høj grad. Det skal dog lige tilføjes, at hver fjerde fynbo her siger "ved ikke". Og rentens udvikling er jo heller ikke nem at spå om.

Som udgangspunkt er der dog ikke udsigt til, at renten vil stige kraftigt i de kommende år. Men som boligejer handler det selvfølgelig ikke kun om at se et par år ud i fremtiden, men i stedet 5, 10 eller 15 år. Hvor lang tid du har tænkt dig at blive i din nuværende bolig er afgørende for din boligøkonomi - og planlægningen af den.

Det er nemlig en god idé at tage højde for udviklingen i både renter og boligpriser i tide. Selv om langt de fleste i dag har en rigtig robust privatøkonomi, der sagtens kan klare, at renten stiger, så er det farligt helt at lukke øjnene for, at det på et tidspunkt kan blive dyrere at være boligejer.

Og her gælder det om i god tid at fremtidssikre sin boligøkonomi - måske med et lån med fast rente, så du ikke skal bekymre dig om rentens udvikling - eller et lån, der giver dig fleksibilitet i din økonomi, så du også i fremtiden er økonomisk robust.

Det danske boligmarked
2,6 millioner danskerne bor i ejerbolig.I 2017 steg boligpriserne med 4,5 procent på landsplan.

Boligpriserne steg i 80 ud af 98 kommuner sidste år.

87 procent af danskerne bor i en kommune, hvor priserne er steget.

Lejlighedspriserne steg med 7 procent sidste år.

Kilde: Danske Banks rapport: "Danskernes økonomiske tryghed 2018"

Fynboerne ser lyst på boligmarkedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce