Gør det selv: Pool-kemi

En pool holder ikke sig selv ren: Vandet skal pumpes igennem et filter og løbende have tilsat kemi - og mængden af kemi skal justeres op i varmt og solrigt vejr. Foto venligst udlånt af DenForm.

Gør det selv: Pool-kemi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld - min kone og jeg har en rund pool på seks meter i diameter i haven. Vandet er klart og rent - men der er begyndt at komme gule pletter i bunden.

Pletterne synes upåvirket af almindelig vedligeholdelse - klorchok, støvsugning, etc.

Vandet har korrekt pH (7,2), og klorindholdet ligger på godt 3. Klortabletter i skimmeren vedligeholder vandet fint.

Jeg har søgt på nettet, hos kloge folk - men ingen løsning. Du er derfor sidste redning med hensyn til udryddelse af disse fremstormende gule pletter.

Hvad gør jeg?

Tak for mange fine artikler.

Med venlig hilsen Hans Henrik Lund, Sandager

! Hej Hans Henrik - hvor fa'en skulle jeg vide det fra? Jeg er ikke en rig mand og har aldrig haft en pool - og jeg har heller aldrig ernæret mig som pool-boy ...

Det har Peter Brøgger fra pool-firmaet DenForm til gengæld - med udgangspunkt i Aarhus og omegn har han igennem 30 år solgt pools, udstyr og kemi til danskerne - det være sig svømmehaller eller private ejere af små og store swimmingpools. Og Peter har ovenikøbet humor, for han griner bare, når jeg titulerer ham som professionel pool-boy:

- Ja, det er jeg vel. Og netop som professionel tør jeg godt at sige, at de gule pletter på bunden af Hans Henriks pool er enten alger eller bakterier - og de ville IKKE forekomme, hvis han havde styr på kemien, siger Peter.

- Hov-hov - tror du ikke på, at Hans Henrik har tjek på klor og pH? spørger jeg.

- Jo-jo, forstå mig nu ret: Jeg tror helt sikkert, at Hans Henrik gør lige præcis, som der står i "brugsanvisningen", men det er ikke det samme som at sige, at han har styr på kemien. Uden at nævne navne kan jeg nemlig godt afsløre, at der sælges masser af dårlig pool-kemi i byggemarkeder og andre steder, hvor de ikke har spor forstand på de sager. Og det svarer jo til at købe reservedele til bilen hos bageren: Det kommer der sjældent noget godt ud af, siger Peter og fortsætter:

- Så det er altså mit første råd: Køb pool-kemi af et anerkendt mærke - hos en specialist. Det kunne være os, men det kunne også være en af vores udmærkede kolleger. Efter min erfaring er de gode mærker kun 15-20 procent dyrere, og til gengæld slipper du for en masse bøvl - de virker nemlig bare.

- Og dernæst skal man gøre sig klart, at væksten af alger og bakterier i vandet afhænger af tre faktorer: temperaturen, solens stråler og mængden af støv, skidt og plantedele i luften.

- Støv, skidt og eksempelvis pollen tilfører nemlig næring til vandet, og det er guf for alger og bakterier - og jo højere temperatur, desto bedre vækstbetingelser - ligesom UV-lys fra solen speeder processen op, da alger som bekendt er små planter.

- Og nu har vi altså lige har haft en hel måned med sol, varme og masser af flyvende pollen og den slags. Pointen er, at under de forhold stortrives alger og bakterier, og de vil komme ud af kontrol, hvis man ikke skruer op for kemien.

- Det giver vel næsten sig selv, at i perioder med ekstra UV-lys og varme skal der lidt ekstra kemi til - og omvendt. Så kan man på den kolde årstid roligt skrue væsentligt ned for kemien.

- Til sidst vil jeg godt tilføje, at der KAN opstå problemer, hvis kemien ikke fordeles godt nok. I en firkantet pool vil der typisk ske det, at der kommer lidt alger i hjørnerne, fordi det cirkulerende vand så at sige "skærer hjørner af". I en rund pool er det lige omvendt - her cirkulerer vandet rundt langs siderne, medens det står næsten stille i midten - skidt, som flyder i vandet, vil af samme årsag have tendens til at samles lige ret i midten af poolen, siger Peter.

Da jeg prøver at fritte Peter Brøgger lidt - om der ikke kan tænkes at være andre forklaringer på Hans Henriks problem - måske fra den mere spekulative eller mystiske afdeling - lyder han næsten en lille smule træt, men også kontant, da han fastslår:

- Nej, den er ikke længere: Hvis man passer sin pool med kemi af ordentlig kvalitet - og husker at skure lidt op og ned i takt med solen og varmen - så får du hverken alge- eller bakterievækst. Sådan er det bare!

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Gør det selv: Pool-kemi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce