Gør det selv: Tin og kabler - godt og skidt


Gør det selv: Tin og kabler - godt og skidt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kære fedterøv - tak for atter en af dine finurlige artikler, som en jævnaldrende stadig nyder. Vi, der taler samme sprog, og som kan adskille begreber som skakbræt og forskallingsbrædt, må jo støtte hinanden.

Imidlertid må jeg lige løfte en advarende pegefinger angående din i øvrigt udmærkede artikel om startkabler/klemmer. Jeg kan ikke helt gennemskue din kommentar om fortinning, som er flettet ind i afsnittet om klemte/crimpede kabler.

Men altså: Man må aldrig fortinne ledninger under tryk! Det er dyrekøbt erfaring, som jeg har gjort. Som montør på et elektromekanisk værksted monterede vi i 60'erne hundredvis af tavler med blød ledning under klemskruer. Vi opdagede hurtigt, at det var meget lettere at stoppe ledningen under klemmen, hvis vi dyppede den i flydende tin inden montage. Straffen kom ca. fem år senere, da automatikken blev skide ustabil. Årsagen viste sig at være de fortinnede ender, hvor tinnet var "løbet væk", da det var under tryk, hvilket i dag er veldokumenteret. Altså: Enten loddes ledningerne sammen ELLER klemmes.

Hilsen Finn Schjøtt, Aabybro

Hej Finn - brokkerøv!

Nej, det er gas - din indvending er tydeligvis godt underbygget, og når du som fagmand siger, at det er en dårlig idé at dyppe ledningernes ender i tin, før man skruer dem fast, så passer det - selvfølgelig!

Og det giver også meget god mening, når man tænker over det: Tin er et relativt blødt materiale, og det er helt sikkert, således at det giver efter, når man strammer skruen - og i første omgang ville jeg sige til mig selv, at det er godt, for så sidder skruen i spænd og vil aldrig arbejde sig løs.

Men her er det så, at du på baggrund af dyrekøbte erfaringer siger, at tinnet faktisk "flyder" - ligesom det er kendt fra andre materialer: Hvis bare det får tid nok (nogle hundrede år), vil tyngdekraften få det til at falde en smule sammen og blive målbart tykkere forneden. For tin sker det åbenbart i løbet af blot få år, at det giver efter for presset fra skruen - at det synker sammen, så skruen bliver løs, og der opstår en dårlig forbindelse.

Og det er faktisk farligt, fordi der dermed kan opstå gnister og varme - og så smelter tinnet, og så går det da helt galt.

Ja-ja, spis nu brød til, er der nok nogle, der siger til sig selv - og tilføjer: Vi taler jo kun om 12-volt installationer til båd eller camper - det er da ikke så farligt?

Jo, der er netop større risiko for varme på grund af overbelastede kabler (eller dårlige forbindelser), når der kun er 12 volt i ledningerne: Jo færre volt (spænding), desto højere strøm (ampere) - og det er spændingen, som giver stød, men det er strømmen, som giver varme i kablerne. Derfor skal alle ledninger være ekstra tykke, når vi taler 12 volt - og forbindelserne skal være ekstra gode.

Husk det: Med 12 volt er der ingen risiko for stød, men til gengæld er der en rigtig god chance for, at det hele futter af, hvis man ikke tænker sig om og gør arbejdet ordentligt.

Og så tilbage til min åbenbart ikke særligt klare bemærkning om fortinnede ledninger: Til søs (eller eksempelvis i en campers motorrum) er der stor risiko for høj fugtighed og tilmed salt i luften - det får åbne forbindelser til at irre, og på bare lidt længere sigt bliver ledningerne helt sorte (begyndende oxidering) langt ind under isoleringen - og pludselig er der kun lys i det halve af lygterne.

Det problem løser man ved at bruge en særlig kvalitet blød ledning - med fortinnede tråde. Jeg har lige fået en mail fra Hr. Frederiksen, som for tiden sejler rundt nede i Biscayen, men åbenbart ikke kan undvære sin avis, så han havde faktisk - stående ved roret i en pivende kuling fra nordvest - læst artiklen om billige kabler på sin Ipad. Kulingen er nu løjet en smule af, så nu venter Frederiksen bare på, at tidevandet skal vende, så han og fruen kan komme i havn - og hvad er mere oplagt end at fordrive tiden med at sende trådløs mail til redaktionen, hvor han høfligst gør opmærksom på, at rigtige sømænd altid bruger fortinnet kabel!

Og det har han faktisk ret i, Frederiksen - så tak for det. Og lad mig lige tilføje, at vi taler om blød ledning - hver af de hundredvis af tynde tråde er altså fortinnet med et uendeligt tyndt lag.

Og det sidste spørgsmål er nu, om det var forkert af mig, når jeg anbefalede at "fortinne" forbindelserne på de kabler, som jeg for et par uger siden skrev om her på siderne: Jeg skulle bruge nogle billige, men meget tykke kabler til at forbinde mine nye super-akkumulatorer på båden - og jeg fandt ud af, at den billigste måde var at købe startkabler hos Harald Nyborg og forsyne dem med terminaler, som man klemmer på og DEREFTER lodder - hvis man altså synes.

Lodningen tjener, som jeg ser det, ikke primært til at skabe ekstra forbindelse, men til at beskytte forbindelsen - så der ikke opstår ir.

Og eftersom terminalen allerede er klemt fast - med fynd og klem - før man varmer den og får lidt tin til at flyde ind i samlingen, så kan jeg ikke se, at tinnet siden udsættes for noget pres - og derfor vil det ikke (selv efter mange år) give efter og blive årsag til, at forbindelsen bliver dårlig.

Hvis derimod man først "fortinner" (dypper enden i loddetin), før man skruer eller klemmer terminalen fast, så har man gjort i nælderne - og det er rigtig-rigtig godt, at Finn gør opmærksom på, at det altså er en erfaring, som han og andre fagfolk har gjort sig.

Bortset derfra: En del "rigtige sømænd" vil holde på, at installationen ubetinget skal loddes, hvor man overhovedet kan komme til det - fordi det kun er et spørgsmål om tid, før der (på grund af oxidering) begynder at opstå dårlige forbindelser her og der og alle vegne. Men så skal man altså overholde Finns regel om, at man KUN lodder - eller min regel om, at man først klemmer (evt. spænder skruen) og DEREFTER tilfører en klat beskyttende loddetin, hvis man kan komme af sted med det.

Venlig hilsen - og tak til Finn

Kjeld Bjerre

Gør det selv: Tin og kabler - godt og skidt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce