Standupkomiker Ruben Søltoft: - Jeg laver et løfte til mig selv, at det her er der ingen, der skal vide overhovedet

Ruben Søltoft vandt DM i standup i 2010, og siden har han ikke set sig tilbage. Han blev landskendt i rollen som Olau i sitcom'en "Sjit Happens" på TV 2 Zulu og er nu aktuel med sit andet one man-show. Foto: Yilmaz Polat

Standupkomiker Ruben Søltoft: - Jeg laver et løfte til mig selv, at det her er der ingen, der skal vide overhovedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En lille pik, stor jalousi og et svigtende heltemod midt i et bandeskyderi på Nørrebro. Det er tre af emnerne, som komiker Ruben Søltoft tager op i et nyt, voksent og uvant ærligt onemanshow: "Ting fra min mund". Det skal gøre ondt, for at det bliver rigtig sjovt, mener den 30-årige standupper.

Han havde taget nogle store briller og en hvid flyverdragt på, så han stod og svedte i spotlyset på scenen. Studenterhuset i Aarhus var fyldt med 200-300 tilskuere, der sad og grinede af en udklædt Ruben Søltoft, som optrådte til sin første open mic nogensinde. En joke om astronauten Neil Armstrong, der landede på Månen, retfærdiggjorde flyverdragten, der med meget god vilje kunne minde om en rumdragt.

Men den underlige dragt havde et andet formål ligesom alle de udklædninger, han efterfølgende ville iføre sig, når han skulle være sjov på en scene. Den skærmede ham mod publikum.

- Jeg havde brug for, at det ikke var mig, der fejlede, hvis det gik galt. Det ville simpelthen gøre for ondt at stå der som sig selv. Jeg havde brug for en karakter, så jeg kunne sige, at det var karakteren, der ikke virkede, forklarer Ruben Søltoft.

Den 30-årige standupkomiker og skuespiller er kommet langt omkring siden debuten i flyverdragt. Og med sit nye show har han smidt forklædningerne og står - dog kun i overført betydning - nøgen på scenen. Der er ikke noget tilbage, der beskytter ham mod publikum, når han laver standup over de ting, han ellers havde lovet sig selv aldrig at fortælle nogen.

Det er grinet, der driver Ruben Søltoft, når han arbejder som komiker og skuespiller. - Det er meget priviligeret at leve af at få folk til at grine og af noget, man elsker at lave, fortæller Ruben Søltoft. Foto: Yilmaz Polat
Det er grinet, der driver Ruben Søltoft, når han arbejder som komiker og skuespiller. - Det er meget priviligeret at leve af at få folk til at grine og af noget, man elsker at lave, fortæller Ruben Søltoft. Foto: Yilmaz Polat

En manddomsprøve

Ruben Søltoft kommer cyklende med højt hår og skjorten stoppet langt ned i bukserne. Han bor på Nørrebro og har sat avisen i stævne på Mirabelle Bakery. Et hipt bageri og spisested ved siden af Empire Bio og Københavns Erhvervsakademi.

- Nørrebro er vildt dejligt. Her er alle slags mennesker, og der sker så mange uventede ting som bandeskyderier og min nabo, der blev lavet om til et bordel. Hvis jeg boede på Frederiksberg, havde jeg ikke haft så meget materiale til mine jokes. Det havde bare ikke været lige så sjovt at sige: "Så gik jeg ud på gaden, og der var bare rent igen", siger komikeren.

Han er vokset op i Nørrebros modsætning: Astrup. En lille himmerlandsk landsby, hvor der ligger en skole, en kirke og en frisør, og hvor man helst ikke tænker store tanker om sig selv. Det gjorde stille, generte Ruben Søltoft heller ikke. Han blev mobbet i skolen og erklæret uegnet til at gå i gymnasiet.

- For hvis man skulle i gymnasiet, skulle man kunne sige et ord i en time. Jeg har altid været vildt presset over at tage ordet. Hvis nogen havde sagt til mig i 9. klasse, at jeg skulle blive standupkomiker, havde det ikke givet nogen mening overhovedet. Fordi det var så stor en grænseoverskridelse bare at tage ordet, siger han.

I gymnasiet kom han dog. Og det var der, han udviklede sin egen metode til at klare presset over at gå på scenen. Han fandt på fjollede udklædninger, der beskyttede ham mod at tabe ansigt, når han skulle underholde til morgensamlingerne. Og hans medstuderende grinede lige indtil en juleafslutning, hvor han gjorde grin med en lærer. Det udløste både sceneforbud og sceneskræk.

Derfor var det standuppen, der blev Ruben Søltofts manddomsprøve, da venneflokken nogle år senere udfordrede hinanden til at skubbe grænser.

- De fleste skulle invitere en pige ud, som de havde været glad for i et stykke tid. Men min udfordring var at stille mig op på en open mic på Studenterhuset og lave standup. Simon Talbot var vært, og jeg havde en hvid flyverdragt på, og folk grinte af mine jokes. Der gik to-tre måneder, så havde jeg skrevet fem nye minutter, og så var jeg på igen. Og da Thomas Warberg flyttede til Aarhus og introducerede open mic fire gange om ugen, stod jeg der næsten hver aften, forklarer Ruben Søltoft.

Han blev så bidt af standuppen, at han droppede lærerseminariet, SU'en og sin lejlighed, for at gå "all in", som han kalder det.

Den 30-årige standupkomiker Ruben Søltoft er aktuel med det nye one man-show ,
Den 30-årige standupkomiker Ruben Søltoft er aktuel med det nye one man-show ,"Ting fra min mund", der handler om alt det, han aldrig har turdet snakke om før. Foto: Yilmaz Polat

Hjemløs danmarksmester

- Jeg besluttede at give det et år indtil Danmarksmesterskabet i standup i 2010. Jeg droppede ud fra studiet, jeg havde ingen indtjening og ingen opsparing. Jeg sov hos venner på sofaer og havde altid en sovepose med. Nogle gange glippede en aftale, og så sov jeg i en opgang eller på et toilet på banegården. Men ellers viede jeg al min tid på at lære at skrive jokes og stå på scenen hver aften, fortæller Ruben Søltoft.

Det var et eventyr, følte han. Og herregud, når man er 21 år og ikke lige ved, hvor man skal sove en nat. Det går vel nok, tænkte han. Men udefra så hjemløsheden knap så eventyrlig ud.

- Udadtil lignede det bare, at jeg havde givet op, droppet studiet, mistet lejligheden og drak bajere hver aften. Det så ikke fedt ud, så jeg var ret presset af at gøre noget så dumt. Mine venner og familie tænkte, hvad fanden sker der? Jeg fortalte altså heller ikke min mor, at jeg nogle gange sov ret uhumske steder. Men derfor var det vigtigt for mig at få bekræftelse på, at jeg kunne noget ret hurtigt, siger Ruben Søltoft, der arbejdede hen mod målet: at vinde DM i standup.

Da finalen på Store Vega i København var slut, græd han. Der havde været hundredvis i starten af mesterskabet. I Vega havde de været seks. Og det var første gang, at hans forældre havde set ham optræde med standup. Og så den dag hvor det hele kulminerede i en førsteplads.

- Jeg var fucking lettet. Det var helt åndssvagt. Og jeg græd bare, for det havde virket som et dumt projekt, men pludselig var jeg danmarksmester og havde et bevis på, at jeg kunne noget, forklarer han.

Med sejren fulgte en årskontrakt, der siden er blevet forlænget igen og igen. To år senere blev Ruben Søltoft landskendt i TV 2 Zulus komedieserie "Sjit Happens", og siden er der kommet oneman-showet "Mit hoved" og flere tegneserie-stemmer på CV'et. Samtidig er han blevet voksen, og det er hans kommende standup-show også.

- Jeg har nogen gange tænkt, om det er meningsfyldt at arbejde som komiker, men jeg har haft mange gode oplevelser med folk, der har haft det hårdt og været syge, der skriver til mig og siger, at det holder dem oppe af se mine shows. Tænk, at comedy kan gøre en forskel for folk, der har det rigtig dårligt, siger Ruben Søltoft.  Foto: Yilmaz Polat
- Jeg har nogen gange tænkt, om det er meningsfyldt at arbejde som komiker, men jeg har haft mange gode oplevelser med folk, der har haft det hårdt og været syge, der skriver til mig og siger, at det holder dem oppe af se mine shows. Tænk, at comedy kan gøre en forskel for folk, der har det rigtig dårligt, siger Ruben Søltoft. Foto: Yilmaz Polat

Det skal gøre lidt ondt

Excentrisk, frembrusende og fabulerende er nogle af tillægsordene, som anmeldere har skrevet om Ruben Søltofts komik. Sammenligninger med Jim Carry er der også nogle af. Den store amerikanske komiker var da også et forbillede for Ruben Søltoft, da han var barn.

- Det var han da for alle, siger han.

Stilen laver han ikke om på, men han er blevet mere kontrolleret. Og materialet er blevet ærligt, personligt og ægte. Det er det, han kalder voksent.

- Det nye show bliver anderledes end det, man har set fra mig tidligere. Det er ikke på nogen måde blevet kedeligt stilistisk. Jeg har stadig den samme fjogede stil, men materialet stikker bare lidt. Jeg har fået et behov for at snakke om ting, hvor der er noget på spil for mig. Jeg tager udgangspunkt i mig selv og det, der gør ondt. Det er der, det bliver rigtig sjovt, siger Ruben Søltoft.

Han fortæller om dengang, han løb med kuglerne flyvende over hovedet, da han blev fanget midt i et bandeskyderi på Nørrebro. Og hvordan alle hans tanker om forventet heltemod forsvandt, da han gemte sig og græd. Og han fortæller om, hvordan det er at snige sig op klokken tre om natten og stå med kærestens mobil i hånden og tjekke beskeder, fordi han blev overmandet af jalousi.

- Da jeg står der, så laver jeg et løfte til mig selv, at det her er der ingen, der skal vide overhovedet. Nogensinde. Og der har jeg ligesom lært, at det er som regel et tegn på, at alle skal vide det. For så er det noget, der gør ondt, og så kan jeg mærke, at det har jeg virkelig lyst til at snakke om på scenen.

- Det lyder som om, du har en mission med, at fortælle, at det er vigtigt at snakke om netop de ting, som man ikke tør fortælle til nogen?

- Jo, det kunne man selvfølgelig godt sige. Det ville i hvert fald lyde flot i et interview. Men mit mål er bare at underholde. Det er ikke, fordi jeg ændrer noget. Det er bare nogle af de hverdagsting, som alle kender til, som man gemmer væk i en skuffe og ikke fortæller nogen om. Og den skuffe kan jeg bare virkelig godt lide at åbne og rode lidt rundt i, siger Ruben Søltoft.

En af de rigtig godt gemte ting i Ruben Søltofts skuffe er mobning i folkeskolen i Astrup.

- Jeg blev mobbet rigtig meget med, at jeg havde en lille pik, fordi jeg udviklede mig som den sidste. Jeg gik bagerst i luciaoptoget, fordi alle pigerne var højere end mig, og så blev jeg ham med den lille pik. Og det har bare været rigtig nederen. Det er også en oplevelse, jeg har parkeret og tænkt, at det kommer jeg aldrig til at sige til nogen. Nu siger jeg det til hele Danmark, for det bliver også en del af showet, siger Ruben Søltoft.

- Så har du også bevæget dig langt fra at stå og gemme dig i en flyverdragt til ...?

- Ja, til bare at smide tøjet og stå helt nøgen på scenen, griner han.

Standupkomiker Ruben Søltoft har altid været genert og stille. - Jeg har virkelig ikke spidse albuer. Og jeg kan stadigvæk mærke det, når jeg laver tv-programmer, hvor man skal byde ind. Det, synes jeg, er vildt svært. Så jeg er den, der bare stikker en finger i vejret og venter på at få ordet, siger han. Foto: Yilmaz Polat
Standupkomiker Ruben Søltoft har altid været genert og stille. - Jeg har virkelig ikke spidse albuer. Og jeg kan stadigvæk mærke det, når jeg laver tv-programmer, hvor man skal byde ind. Det, synes jeg, er vildt svært. Så jeg er den, der bare stikker en finger i vejret og venter på at få ordet, siger han. Foto: Yilmaz Polat
Selv har Ruben Søltoft set ganske lidt standup. Men det var helt bevidst for at undgå at kopiere andres materiale eller stilarter. - Især i starten, for jeg var bange for at komme til at kopiere  de andre på en scene. Jeg har været meget opmærksom på at mærke efter, hvad der er mig. Men Jim Carry har jeg set meget op til som barn. Og det har jeg også hørt for i nogle anmeldelser, siger komikeren, der beskriver sin egen stil som excentrisk og fjoget. Foto: Yilmaz Polat
Selv har Ruben Søltoft set ganske lidt standup. Men det var helt bevidst for at undgå at kopiere andres materiale eller stilarter. - Især i starten, for jeg var bange for at komme til at kopiere de andre på en scene. Jeg har været meget opmærksom på at mærke efter, hvad der er mig. Men Jim Carry har jeg set meget op til som barn. Og det har jeg også hørt for i nogle anmeldelser, siger komikeren, der beskriver sin egen stil som excentrisk og fjoget. Foto: Yilmaz Polat
Selv har Ruben Søltoft set ganske lidt standup. Men det var helt bevidst for at undgå at kopiere andres materiale eller stilarter. - Især i starten, for jeg var bange for at komme til at kopiere  de andre på en scene. Jeg har været meget opmærksom på at mærke efter, hvad der er mig. Men Jim Carry har jeg set meget op til som barn. Og det har jeg også hørt for i nogle anmeldelser, siger komikeren, der beskriver sin egen stil som excentrisk og fjoget. Foto: Yilmaz Polat
Selv har Ruben Søltoft set ganske lidt standup. Men det var helt bevidst for at undgå at kopiere andres materiale eller stilarter. - Især i starten, for jeg var bange for at komme til at kopiere de andre på en scene. Jeg har været meget opmærksom på at mærke efter, hvad der er mig. Men Jim Carry har jeg set meget op til som barn. Og det har jeg også hørt for i nogle anmeldelser, siger komikeren, der beskriver sin egen stil som excentrisk og fjoget. Foto: Yilmaz Polat
Den 30-årige standupkomiker Ruben Søltoft er aktuel med det nye one man-show ,
Den 30-årige standupkomiker Ruben Søltoft er aktuel med det nye one man-show ,"Ting fra min mund", der handler om alt det, han aldrig har turdet snakke om før. Foto: Yilmaz Polat

Standupkomiker Ruben Søltoft: - Jeg laver et løfte til mig selv, at det her er der ingen, der skal vide overhovedet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce