Brenderup stod sammen mod narko og bandemiljø: - Sig de svære ting

Anslået 250 lokale fra Brenderup og omegn troppede torsdag aften op i Brenderup Aktivitetscenter, hvor der var spot på misbrug og bandemiljø blandt unge. Og stort set samtlige stole var besat og flere måtte stilles op. Foto: Daniel Kofoed.

Brenderup stod sammen mod narko og bandemiljø: - Sig de svære ting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Omkring 250 mødte op, da der torsdag aften var oplysning om stofmisbrug og bandekriminalitet blandt unge i lokalsamfund som Brenderup, hvor løsningen først og fremmest var at få problemerne frem i lyset, så man kan tale åbent om dem.

Brenderup: De lokale i Brenderup og omegn bakkede i stor stil op, da der torsdag var spot på stofmisbrug og bandemiljø.

Familiefaren Mathias Christensen fik flere krammere og klap på skulderen, inden mødet gik i gang, da han stod frem med historien om sin søn, han igennem halvandet år har kæmpet for at få ud af et misbrug og bandekriminalitet.

Og det har ifølge familiefaren været noget af en proces i dag at kunne tale åbent om foran de anslået 250 lokale, der var mødt op.

- Det har ikke altid været lige nemt, og jeg har dunket mig selv oveni hovedet. Det har også været svært at være selvstændig i vores lille samfund, fortalte Mathias Christensen, der til dagligt har en blikkenslagervirksomhed.

- Jeg har nok trukket den for længe i forhold til at få hjælp udefra. Efter jeg har åbnet op, har der været rigtig meget positiv respons. Det er ikke fordi, vi skal lave en skræmmekampagne, men vi skal prøve at være åbne omkring det, hvis nu lille-Peter eller lille-Lise kommer ud i sådan noget, fortalte Mathias Christensen, der tilkendegav, at han ville have bedt om hjælp tidligere, hvis han havde fået et skulderklap til det.

Bag om Brenderup-initiativet
Initiativtagerne bag mødet i Brenderup offentliggør forskellige idéer fra aftenen på hjemmesiden www.vivælgerhinanden-brenderup.dk.Det er tanken, at lokalsamfund andre steder i landet kan hente inspiration.

Det er sognepræst Lars Højland og blikkenslager Mathias Christensen, der sammen med en gruppe på i alt fem mand har arbejdet med initiativet, der bliver bakket op af diverse skoler, dagligvareforretninger, virksomheder samt foreninger i lokalområdet.

For et par måneder siden stødte Mathias Christensen tilfældigt ind i sin nabo Lars Højland og fortalte ham om, hvordan han forsøgte at få sin ene søn ud af stofmisbrug og bandekriminalitet.

Lars Højland og Mathias Christensen er parate til at hjælpe andre lokalsamfund til at stable et lignende arrangement på benene.
Faren Mathias Christensen fortalte om sin søns stofmisbrug og tilknytning til et bandemiljø, og han fik ros fra flere kanter for sin åbenhed. Foto: Daniel Kofoed.
Faren Mathias Christensen fortalte om sin søns stofmisbrug og tilknytning til et bandemiljø, og han fik ros fra flere kanter for sin åbenhed. Foto: Daniel Kofoed.

Råd: Bland jer i andres liv

Familiefaren fik ros fra flere kanter for sin åbenhed. Både fra tilhørerne, men også fra en af paneldeltagerne, teamleder Karen Gerdes fra kommunens forebyggelses- og familieafdeling.

- Der er kommet en tendens til, at man ikke vil blande sig i andres liv og i andres børn. Jeg tror, der er meget kærlighed i at sige de svære ting. Det er rigtig vigtigt, at man tør være i smerten sammen med de unge og ikke støde dem fra sig. Det er det værste, man overhovedet kan gøre. Familien er den allervigtigste resurse i barnets liv, sagde Karen Gerdes.

Åbenhed som løsning på udfordringerne gik igen. Også fra 15-årige Johannes Pedersen, der var troppet op med sine forældre og i pausen kunne fortælle, at han og kammeraterne aldrig var blevet tilbudt stoffer i lokalområdet.

Den 15-åriges holdning til stofmisbrug og bandemiljø var klar.

- Det skal helt generelt stoppes. Man skal være ærlig omkring det, og man skal være ærlig overfor sine forældre, så man kan få det løst, slog Johannes Pedersen fast.

60-årige Anders Nielsen, der har en datter på 16 år, lagde sig i samme spor:

- Jeg er her for at bakke op om fællesskabet og Mathias' (Christensen, red) historie, sagde han.

En lærer på Anna Trolles Skole opfordrede til, at forældre i de ældre klasser bakker bedre op om arrangementer, mens andre foreslog mentorordninger, flere gårdvagter på skolerne i frikvarterer, klubtilbud, samtaleklubber og så videre.

"Vi vælger hinanden" var rygmærket og budskabet på aftenen, der først og fremmest skulle klæde de unge i området - og forældre - på til ikke at vælge stofmisbrug og bandemiljø som fællesskab. Foto: Daniel Kofoed.

SSP: - Køb af hashtest

SSP-konsulent Bo Hansen kunne berolige med, at det generelt går den rigtige vej med rusmidler blandt unge. Han står hvert år bag en anonym spørgeskemaundersøgelse blandt 9. klasserne, som giver et fingerpeg.

- Jeg har nogle tal, der kan dokumentere, hvordan det ser ud i Brenderup. Det er ikke alarmerende i forhold til rusmidler. Men det er desværre sådan, at vi aldrig kommer til at afskaffe det, erkendte Bo Hansen, der satte streg under, at en af nøglerne til at mindske problemet er forældrene.

- Der går en snak om, at det flyder med stoffer. Ja, det gør det desværre. Men det betyder ikke, at alle kommer til at tage det. Jeres opdragelse er den rygsæk, de har med til at træffe valg i de situationer. Det er i virkeligheden alfa og omega i min verden, pointerede han og tilføjede, at de unge alligevel kan havne i et dårligt selskab.

Hans helt konkrete råd var at konfrontere de unge med udfordringen og tage del i deres liv - og eventuelt købe en hashtest på apoteket til 40-50 kroner, så man kan få afklaret, om de i givet fald er påvirket.

Derefter fortsatte debatten, og arrangørerne uddelte til sidst skulderklap i form af klistermærker, som tilhørerne fik med sig hjem på skulderen.

Brenderup stod sammen mod narko og bandemiljø: - Sig de svære ting

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce