Ny madordning vækker vrede blandt ældre

De ældre på plejehjemmene skal til at have varm mad om aftenen, men prisen er, at ældre uden for plejehjemmene ikke længere kan købe varm middagsmad fra Ældrecenter Fænøsund. Nu skal de bestille hos Elbokøkkenet eller Det Danske Madshus. Værst går det ud over en gruppe ældre i Brenderup, de må sig farvel til en lang tradition, hvor de har spist varm middagsmad sammen på Brenderup Dagcenter. Arkivfoto

Ny madordning vækker vrede blandt ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ældre er skuffede over, at "plastik-mad" skal erstatte varm middagsmad fra Ældrecenter Fænøsund. I Brenderup er der arrangeret et protestmøde.

Brenderup: Varm mad er godt. Varm mad om aftenen er endnu bedre, mener mange. Derfor blev det i forbindelse med budget 2018 besluttet, at kommunens plejehjemsbeboere skulle have varm mad om aftenen i stedet for til middag. Ændringen træder i kraft den 1. september, men nu begynder de ældre, som plejer at få varm mad til middag på Brenderup Dagcenter at finde hår i suppen. Som en konsekvens af at plejehjemsbeboerne skal have varm mad om aftenen, vil den varme middagsmad på Brenderup Dagcenter nemlig blive erstattet af smørrebrød. Og de ældre, som ikke er visiteret til dagcenteret, men som samles i det for at spise sammen, vil slet ikke kunne købe mad mere.

En af dem er Lise Nielsen på 92 år, som bor i en af ældreboligerne ved Brenderup Dagcenter.

- Vi har altid glædet os til, at vi kunne komme over og få mad sammen, men det slutter nu, siger Lise Nielsen

Hvis Lise Nielsen eller de 14-15 andre ældre, der kommer i Brenderup Dagcenter, kommer til at savne den varme mad, kan de blive visiteret til at få varm mad fra Elbokøkkenet eller Det Danske Madhus. Men det er ikke det samme, for i dag leverer Ældrecentret Fænøsund det, som Lise Nielsen kalder "rigtig god mad" til Brenderup Dagcenter såvel som til alle kommunens andre dagcentre, caféer og ældrecentre.

- Vi får rigtig god mad i dag, og jeg har prøvet det andet mad før. Det hele smager ens. Bøf og kyllingesteg er det samme, og samtidig kommer vi jo heller ikke til at spise sammen mere, siger Lise Nielsen.

En varm kartoffel
Kommunens plejehjemsbeboere skal til at have varm mad om aftenen i stedet for til middag.

Derfor leveres der efter 1. september ikke varm middagsmad til ældrecaféer, ældrecentre og dagcentre mere.

Maden er hidtil blevet lavet på Fænøsund Ældrecenter.

For fremtiden skal ældre uden for plejehjemmene have varm mad fra enten Elbokøkkenet eller Det Danske Madhus

Den nye ordning går især ude over en gruppe ældre i Brenderup, som plejer at spise varm middagsmad sammen på Brenderup Dagcenter. Pr. 1. september ophører al salg af mad i dagcenteret.

Protestmøde i Brenderup

Lis Hessel, 83 år og tidligere formand for Lokaludvalget i Brenderup, er rasende over, at den varme mad og det sociale samvær bliver taget fra de ældre i Brenderup. Af samme grund inviterer hun til protestmøde på torsdag klokken 10 ved lejlighederne på Åbakkevej nr. 8 i Brenderup.

- Jeg er ved at få fat i nogle fra kommunen, for vi må have en ud og forklare, hvad meningen er med det her, siger hun og tilføjer, at flere ældre vil blive ensomme som en konsekvens af den her beslutning.

- Dem der mødes og spiser på Brenderup Dagcenter er jo ligeglade med, at plejehjemsbeboerne får varm mad om aftenen i stedet for til middag nu. De kan bare konstatere, at de ikke kan spise sammen mere, og at de nu kan få plastik-mad fra et storkøkken i stedet for god mad fra Ældrecenter Fænøsund, siger Lise Hessel.

Seniorchef vil bedre løsning

Kitt Pedersen, senior- og velfærdschef, er ked af, at gruppen af ældre, der plejer at spise sammen på Brenderup Dagcenter, er bekymrede for fremtiden og lover at arbejde for en bedre løsning.

- Det er rigtigt, at de ikke kan få varm mad mere, men der er stadig mulighed for, at de kan spise sammen i nogle fællesrum. De kan få leveret mad, og så kan de mødes og spise sammen, men jeg er godt klar over, at det er en stor forandring, og jeg vil gerne understrege, kan vi finde en anden løsning, så vil vi arbejde med det. Det er rigtig vigtig for os, at vores ældre har gode muligheder for at spise sammen, siger hun.

Kitt Pedersen deltager i Lis Hessels møde i dag klokken 10.

Ny madordning vækker vrede blandt ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce