Vi må aldrig glemme den 29. august


Vi må aldrig glemme den 29. august

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Middelfart: Den 29. august 1943 er en dato, som helt er gået i glemmebogen i Middelfart og måske også i det officielle Danmark.

Denne dato burde mindes på linje med den 5. maj og den 9. april.

Den dato skete det endelige brud med den tyske besættelsesmagt, og Danmark kunne så småt begynde sin op stigning til et fortjent medlem af de demokratiske lande.

De gamle politikere, som havde skylden for den afrustningspolitik, som gjorde det let for Nazityskland at besætte Danmark den 9. april og tage landet under beskyttelse, som det kaldtes, fortsatte og var også med i samlingsregeringen, som regerede Danmark i 1943.

Forud for den 29. august var der sket følgende: I sommeren 1942 blev tyskerne opmærksomme på faren ved at have en militær styrke i ryggen, hvis en engelsk invasion på den jyske vestkyst skulle ske. På den tid eksisterede det danske militær samtidig med besættelsesmagten, som jo var kommet som beskyttere.

Tyskerne forlangte nu alt dansk militær væk fra Jylland og overført til Fyn, således blev de fynske provinsbyer garnisonsbyer for de jyske regimenter, således at 7. regiment, som havde været garnisoneret i Fredericia, fik garnison i Kerteminde.

Den 29. august overfaldt tyskerne de danske garnisoner, og efter nogle mindre træfninger overgav de danske styrker sig. Samtidig blev flåden sænket på ordre fra admiral Vedel, og regeringen ophørte med at virke.

De værnepligtige soldater blev sendt hjem, men nu stod tyskerne med et andet problem. Hvad skulle man gøre med de danske befalingsmænd og officerer?

Løsningen blev, at de jyske officerer blev interneret på herregården Hindsgavl. De måtte give deres æresord på ikke at flygte, og de næste måneder var Hindsgavl hjemsted for mange af de mænd, som senere var med i modstanden mod tyskerne.

Den lille hytte langs kysten mod Fænøsund blev stedet, hvor man blev enige om, hvem der skulle flygte til Sverige og oprette det, som blev til den svenske brigade, som skulle sættes ind mod tyskerne, hvis det kom til kampe i Danmark. Efter et par måneder blev officererne sluppet fri. Man kan undre sig over, at der ikke skete yderligere, men modstandsbevægelsen blev tilført en gruppe veluddannede mænd, som kunne hjælpe med at bekæmpe den tyske værnemagt.

Vi må aldrig glemme den 29. august

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce