Ni spørgsmål til borgmesteren: Erhvervslivet har mere brug for dygtige medarbejdere end en nedsat skat

Kanalbyen - her i visualisering - skal tiltrække endnu flere borgere til Fredericia Kommune. Arkivfoto.

Ni spørgsmål til borgmesteren: Erhvervslivet har mere brug for dygtige medarbejdere end en nedsat skat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jacob Bjerregaard (S), borgmester i Fredericia Kommune, glæder sig i dette interview over øget vækst og vil satse på mere uddannelse af arbejdskraft.

Fredericia har ingen lufthavn, men hvis du nu skulle en tur op i helikopteren og kigge ude over erhvervslandskabet i kommunen, hvad ser du så?

- Så ser jeg en kommune i vækst. En kommune, der i de seneste to-tre år har præsteret enormt flot. Fredericia er den kommune i landet, der arealmæssigt har solgt mest erhvervsjord i de seneste fire år. Og det er vi selvfølgelig enorm stolte over, for det har gjort os i stand til at tiltrække nye virksomheder. Geografisk ligger vi et sted, man søger imod, så vi er rigtig tilfreds med at skabe nye arbejdspladser.

Hvor ligger de største kommunale udfordringer på erhvervsområdet i de kommende år?

- Manglen på arbejdskraft. Alle andre udfordringer kan håndteres, skal den her håndteres, ligger det jo ikke kun kommunalt, men på tværs. Vi skal virkelig hjælpe hinanden i Trekantområdet, og det gør vi også. Vi har et godt samarbejde mellem jobcentrene, vi er meget fokuserede på det. Vi skal uddanne flere, så vi kan tiltrække flere virksomheder. Men det er jo et problem, vi har i hele landet.

En forurenet by med kemikalie- og oliefabrikker. Det var det image, byen slæbte rundt med i mange år. Hvordan har I grebet det an fra politisk side?

- Det har vi arbejdet meget målrettet med. Det bedste eksempel er Fredericia Teater, som er med til at skabe en skabe en by, hvor det kommer til at handle om kultur. Vi arbejder målrettet med både kultur og byudvikling - se på kanalbyen ved siden af erhvervshavnen, vi satser på større events og et sportsliv. Vi kan nu mærke, at der er kommet en mere positiv stemning omkring Fredericia, flere flytter til, vi har krydstogtsturister, og midtbyen er blevet mere spændende i de senere år. Og det allervigtigste: Det har gjort, at fredericianerne har fået en stolthed af deres by og kommune. Det smitter. Så nu har vi 51.000 ambassadører. Det skal komme indefra ...

Jacob Bjerregaard
Fredericia Kommunes borgmester, Jacob Bjerregaard, der i det daglige ikke bruger sit andet efternavn Jørgensen, er 41 år. Han har siden 1. januar 2014 været borgmester, valgt for Socialdemokraterne. Han var folketingsmedlem for S fra 2011-2013 og var forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) 2004-2008.Jacob Bjerregaard er opvokset i Sønderborg og på Bornholm. Han blev student fra Bornholms Amtsgymnasium i 1997 og er bachelor i offentlig forvaltning fra Roskilde Universitet i 2003 samt kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet. Ved siden af studierne har han arbejdet i Socialdemokraternes analyse- og informationsafdeling.

Kilde: Wikipedia
- For mig er en statslig, regional eller kommunal arbejdsplads lige så meget værd som en privat arbejdsplads, siger Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard. Arkivfoto.
- For mig er en statslig, regional eller kommunal arbejdsplads lige så meget værd som en privat arbejdsplads, siger Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard. Arkivfoto.

Ingen skattenedsættelse

Hvis du af en ung familie blev spurgt, hvorfor den skulle bosætte sig i Fredericia, hvad ville du så svare?

- Så ville jeg sige, at vi har gode daginstitutioner til børnene, gode skoler og et velfungerende fritids- og foreningsliv. Og så når man rigtig mange arbejdspladser inden for kort tid, fordi vi ligger, hvor vi gør. Uanset hvor man arbejder, kan man nå langt ud med bilen i løbet af 30- 45 minutter.

Kommunen har markant flere indpendlere end udpendlere. Størstedelen af indpendlerne er bosat i nabokommunerne Vejle, Middelfart og Kolding Hvad gør I for at ændre det skæve billede?

- Det tager nogle år at få det udlignet. Seneste tal fra 2017 viser en stor fremgang af borgere, der flytter til, så tallene er på vej i den rigtige retning. Vi skaber attraktive parcelhusområder, tæt-lav bebyggelse og lækre lejligheder i kanalbyen med udsigt til Lillebælt. Det er en udvikling, der skal fortsætte, så ud i fremtiden rammer kurverne med ind- og udpendlere hinanden. Jeg har skam ikke noget imod indpendlere, for vi har jo mange arbejdspladser i Fredericia Kommune, og vi kommer til at skabe endnu flere, og så må vi regne med, at folk bor andre steder. Men bor de her, giver det flere skattekroner og mere velfærd. Det er en sjovere øvelse, end at skulle se på, at folk flytter væk. Vi havde en vækst på 0,9 procent i 2017, og det er en høj vækst.

I Fredericia Kommune er der 26.600 arbejdspladser, hvoraf kun 62 procent er i den private sektor. Det er under landsgennemsnittet, hvor 68 pct. af alle arbejdspladser er i den private sektor. Synes du, at det er et problem?

- Det er ikke et problem, for vi har store offentlige og halvoffentlige arbejdspladser som PostNord, Energinet og DSB. Det er vi stolte over. For mig er en statslig, regional eller kommunal arbejdsplads lige så meget værd som en privat arbejdsplads. Vi har mange dygtige offentligt ansatte, og vi vækster også på det private område - nu kommer Google forhåbentlig snart, så der bliver endnu flere private arbejdspladser.

I er stærke på fødevarer og transport i Fredericia Kommune. Hvilke typer af virksomheder synes du, I mangler?

- Drømmer jeg lidt højt, vil det være skønt at få noget på medicinalområdet og noget i den dur, i Fredericia eller i Trekantområdet, det kunne være en spændende klynge at få ind. Og den vil bringe mange spændende folk med sig. Når Google kommer, tænker jeg, at Fredericia kan blive en del af hightech - af hele følgeindustrien på it og digitalisering.

Fredericia Kommune opnåede i 2017 sit hidtil bedste resultat i den årlige erhvervsklimaundersøgelse fra Dansk Industri. Kommunen forbedrede sin samlede placering fra en plads som nummer 37 i 2016 til en plads som nummer 30. Virksomhederne er særligt tilfredse med kommunens brug af private leverandører, og dialogen med kommunens politikere og embedsfolk vurderes meget positivt.

Fredericia Kommunes nedsættelse af dækningsafgiften kan ligeledes aflæses i den konkrete vurdering af kommunens skatter og afgifter. Det er opgangstider. Hvorfor afskaffer I ikke dækningsafgiften?

- Hvorfor? Fordi det koster penge. Vi nedsatte dækningsafgiften med to promille forrige år, og det er jo op til de politiske forhandlinger. Men min personlige holdning er, at hvis jeg skal vælge mellem at lette dækningsafgiften eller investere i skole og uddannelse, så vælger jeg det sidste. Og skal jeg være lidt flabet, så tror jeg, at erhvervslivet har mere brug for dygtige medarbejdere end en marginal skattenedsættelse. Det allervigtigste, vi kan gøre, er at indgå i et partnerskab omkring uddannelse og efteruddannelse, så vi sikrer arbejdskraften. Så hvis vi tænker os om en ekstra gang, så bør arbejdsgiverne have større fokus på uddannelse og forskning. Det er mit budskab til dem.

Hvis vi nu antager, at du fortsat er borgmester i Fredericia Kommune i år 2025. Hvad ser du så for dig på erhvervsområdet?

- Vi har fortsat vækst, vi har fået mange nye virksomheder, mange nye borgere, vi har haft et meget meningsfuldt fokus på uddannelse og efteruddannelse, på vores børn og på vores ældre, og vi har fået et image som en kulturel perle midt i Danmark, som man har lyst til at bo og arbejde i og besøge. Vi e godt på vej, vi skal bare fortsætte med den medicin, vi har brugt i de senere år.

Ni spørgsmål til borgmesteren: Erhvervslivet har mere brug for dygtige medarbejdere end en nedsat skat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce