Målinger afslører for højt niveau i mange huse: Her er alt, du behøver at vide om radon


Målinger afslører for højt niveau i mange huse: Her er alt, du behøver at vide om radon

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Radon er en radioaktiv gas, som findes overalt. Radonmålinger foretaget i 403 boliger i Kolding for perioden 2017/2018 viste, at over halvdelen havde et radonniveau, som overskred grænseværdien.

Nedenfor kan du læse, alt hvad du behøver at vide om radon. Informationerne er hentet fra Radonfrithjem.dk.

Hvad er radon?
Radon er en radioaktiv gas, der siver op fra undergrunden. Målinger viser, at over halvdelen af målte huse i Kolding havde et radonniveau, der overskred grænseværdien. Illustration: Realdania

Radon bliver dannet i undergrunden, hvor grundstoffet radium henfalder. Gassen siver op på overfladen, hvor den bliver nedbrudt til andre radioaktive stoffer, som kan sætte sig på støv og røg og i værste tilfælde sætte sig i lungevævet. Ifølge Sundhedsstyrelsen er radon hvert år medvirkende årsag til 300 lungekræfttilfælde i Danmark. Man kan hverken føle, smage, lugte eller se radon, som findes overalt, især i vores boliger. Hvis man udsættes for høje koncentrationer af radon, vil man ikke opleve symptomer. Derfor kan det være svært at vide, om man er udsat. Radon finder vej gennem revner i husets konstruktion mod jorden. Uanset hvor i landet man bor, så udgør radon en risiko. Koncentrationen af radon er svingende alt efter, hvor i landet, man er. Dette skyldes, at undergrundens geologiske sammensætning varierer geografisk.

Koncentrationen af radon i luften angives i måleenheden becquerel, der betegner antal radioaktive henfald, der sker per sekund. Grænseværdien i Danmark er 100 becquerel per kubikmeter.

Hvem er særligt udsat?

Radon findes i alle boliger, men alt efter hvor i landet man bor, så er risikoen for høje koncentrationer forskellig. Mængden af radon kan afhænge af, hvor tæt din bolig er på jorden. Derfor er huse ofte mere ramt end lejligheder. Hvis huset har kælder, så vil sandsynligheden for høj radonkoncentration være størst her. Samtidig er ældre huse særligt i farezonen. Undersøgelser fra Statens Byggeforskningsinstitut viser, at radonniveauet typisk er lavere i huse opført efter 1998, hvor der blev indført vejledende grænseværdier for radon i nybyggeri. Derudover kan mange og tydelige utætheder i konstruktionerne i et hus også medføre et højere radonniveau, da gassen siver ind gennem utæthederne.

Hvilke konsekvenser har radon?

Radon skader lungevævet og kan i værste tilfælde forårsage lungekræft. Når du trækker vejret og inhalerer de radioaktive partikler, kommer stofferne ned i lungerne, hvor en del af dem kan blive siddende og afgive ioniseret stråling. Strålingen påvirker kroppens DNA, som på længere sigt kan ødelægge cellerne.

Der er ingen symptomer forbundet med radon, men ifølge Sundhedsstyrelsen er radon medvirkende til, at 300 mennesker i Danmark hvert år får konstateret lungekræft. Det svarer til cirka ni procent af alle lungekræfttilfælde. Risikoen for at udvikle lungekræft stiger, desto flere år du er blevet udsat for store mængder radonstråling.

Samtidig peger nordiske studier på, at næsten to tredjedele af de radonrelaterede lungekræftdødsfald forekommer hos personer, der har været udsat for et strålingsniveau på mindre end 200 becquerel per kubikmeter. Den vejledende grænseværdi for radon i boligen er i dag sat til 100 becquerel per kubikmeter.

Hvem skal være særligt opmærksom?

Rygere skal være særligt opmærksomme på at undgå radon, fordi risikoen for at få en radonrelateret lungekræft er 25 gange større for rygere end for personer, der aldrig har røget. Det skyldes, at cigaretrøgen og radongassen forstærker hinandens skadelige effekter.

Men ifølge Sundhedsstyrelsen er de sundhedsskadelige konsekvenser ved radonpåvirkning også betydelige for ikke-rygere.

Hvad kan man gøre?

Er radonniveauet i dit hjem under grænseværdien på 100 becquerel per kubikmeter, så behøver du egentlig ikke foretage dig noget. Men en tommelfingerregel er dog, at risikoen for at få radonrelateret lungekræft falder, jo lavere niveauet er. Hvis niveauet er over 100 becquerel men under 200, så anbefaler myndighederne, at du iværksætter enkle og billige foranstaltninger for at reducere niveauet. Det kan være ved at sørge for bedre ventilation, som i mange tilfælde kan løse problemet. Hvis radonniveauet overstiger 200 becquerel, anbefales mere effektive løsninger på problemet. Såsom radonsug eller en radonmembran.

Men et godt sted at starte kan være at sørge for, at huset er ventileret korrekt. Samtidig vil regelmæssig udluftning også kunne nedbringe niveauet. Det er dog vigtigt at bemærke, at korrekt ventilation også indebærer, at der ikke skrues for højt op for det mekaniske ventilationsanlæg. Det er vigtigt, at den forbedrede ventilation ikke skaber et højere undertryk i boligen. Sker det, kan der blive suget mere radonholdig luft op i boligen.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens bolig har et højt radonniveau kan man få foretaget en radontest. En test koster typisk mellem 500-1300 kroner.

Målinger afslører for højt niveau i mange huse: Her er alt, du behøver at vide om radon

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce