Alle sparer penge ved at droppe dårlig landbrugsjord


Alle sparer penge ved at droppe dårlig landbrugsjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Niels Åge Skovbo, Nymarks Alle 260, Mårslet
Billede
Debat. 

Åer: Sidste vinters massive oversvømmelser og denne sommers ekstreme tørke har sat skub i debatten om klimasikring.

Forskerne har gennem flere år talt om, at ådalene er der, hvor denne klimasikring skal opnås. De er gennem årtier blevet drænet ganske effektivt, så al nedbør hurtigt og effektivt er blevet ledt til vandløbene, hvorved oversvømmelser nedstrøms i byerne har været et stort problem. Jo mere vand, man bortleder, jo større oversvømmelser.

Årtiers dræning af disse å-nære marker har haft en negativ gevinst, nemlig at markerne har sat sig. Typisk er disse jorde sunket 0,5-2,0 centimeter om året, hvorved markerne er blevet for lave og har svært ved at bortlede vand til vandløbene. Disse jorde kaldes "lavbundsjorde", og det er netop disse jorde, som landbruget har endog meget svært ved at dyrke, og i praksis kun dyrker, fordi der er hektarstøtte.

I alt repræsenterer disse jorde ca. 80.000 hektar, eller ca. tre pct. af det samlede antal landbrugsjord.

Professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet har anslået, at 10-15 pct. af landbrugsjordene skal udfases, for at Danmark kan få et rent vandmiljø, som kan opfylde EU's . Det er derfor nærliggende, at starte med de "lavt hængende frugter" først, nemlig disse lavbundsjorde. Tages disse lavbundsjorde ud af drift, opnår vi klimasikring, betydelig reduktion af næringsstoffer og meget mere natur - samtidig med, at landbruget kommer af med lavproduktive jorde. Endvidere bidrager jordene også med hele 10 pct. af de samlede klimagasser fra landbruget.

Prisen bliver naturligvis høj, men kan i sidste ende vise sig som en god investering for samfundet. Da god landbrugsjord handles til ca. 120-140.000 kr. pr. hektar, er det rimeligt at antage, at disse lavbundsjorde kunne realiseres for ca. 60.000 kr. pr. hektar. Det giver en samlet kompensation til landmændene for ca. 4,8 milliarder kr.

Disse penge sparer samfundet for betydelige andre udgifter. Bl.a. en betydelig reduktion i "vandløbsvedligeholdelse", der årligt koster ca. 280 millioner. Hertil kommer så de penge, der bruges på øvrig klimasikring i byerne ved oversvømmelser, reduktion af næringsstoffer, CO2-reduktion, opfyldelse af vandplaner osv.

Derfor er det oplagt, at Folketingets ansvarlige partier får lavet en plan for udfasning af disse lavbundsjorde. Alle vil vinde ved det, og i den sidste ende er det en billig løsning.

Alle sparer penge ved at droppe dårlig landbrugsjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce