Dansk billard får elitecenter i Vejle

Tonny Carlsen instruerer sine fire unge spillere Micharl Carlsen, Lukas Mortensen og tvillingerne Mikkel og Bjørn Jensen. Den mentale træner Ejgil Asanta ser til. Foto: Søren Gylling

Dansk billard får elitecenter i Vejle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De største talenter i tre-bande-carambole samles til fællestræning i Vejle under ledelse af VM-sølvvinder Tonny Carlsen fra Randers.

Vejle: Dansk Billard Union åbnede lørdag sit nye elitesportscenter i billard i Vejle.

Det skete ved VM-sølvvinder Tonny Carlsen som instruktør for Danmarks største talenter.

- Vi er blevet valgt på grund af vore faciliteter og på grund af vores geografiske beliggenhed, siger Vejle Billardklubs formand Allan Keith. Vi har lavet gode arrangementer ved DM, så unionen ved, at tingene er i orden.

Tonny Carlsen instruerer de største talenter fra kl. 10 til 17 både lørdag og søndag.

Han har ikke hr. hvem-som-helst i dansk billard i trebande-carambole.

Tonny Carlsen har vundet VM-sølv - han tabte til Zanetti i finalen - og han har vundet VM-bronze - han tabte til den belgiske legende Raymond Ceulemanns i semifinalen. Han har været hollandsk mester fem gange, individuel dansk mester syv gange og har vundet et hav af danske holdmesterskaber. Han bor i Randers, arbejder for Vestas og spiller for Grøndal i København.

- Mit store mål i år er VM til november. Det foregår nemlig i Randers, siger han.

Hvis vi ikke satser på at få unge spillere i gang med trebande-carambole, risikerer vi, at sporten dør.
Tonny Carlsen
Vejles formand Allan Keith og Tonny Carlsen er gamle holdkammerater. De var danske mestre sammen. Christian Andersen ser til. Foto: Søren Gylling
Vejles formand Allan Keith og Tonny Carlsen er gamle holdkammerater. De var danske mestre sammen. Christian Andersen ser til. Foto: Søren Gylling

Den nye generation

- Jeg har spillet billard i mere end 40 år, siger den 54-årige Tonny Carlsen.

- Billard er en sport, vi kan spille højt op i årene, men det er vigtigt at komme i gang, for det tager 15 år, inden man har lært at spille rigtigt, siger han.

Allan Keith nikker. Han har brugt to tredjedele af sit liv på billard.

- Vi har haft Kaj Olesen på holdet i elitedivisionen. Han er over 70 år, og han vandt sin kamp, siger Allan Keith.

Tre-bande-carambole-spillerne er gamle drenge, men det er småt med ungdomsspillere som i de gode gamle dage, da Søren Søgaard dreven billardsæson, og Vejles knægte støvsugede og gjorde rent for at få lov at spille med legenden Søgaard.

Vejles største talent Niels Aagaard holder pause i øjeblikket, men han bliver også en del af det nye elitesportscenter og Tonny Carlsens drenge.

- Det vigtigste er ikke, hvor mange spillere jeg har til rådighed. Det vigtigste er, at niveauet er så højt som muligt, siger Tonny Carlsen.

Kommende stjerner

Michael Carlsen, 28, er alderspræsident hos talenterne. Han har ikke arvet talentet fra fremmede. Hans far er nemlig Tonny Carlsen, og han bor i Randers.

Lukas Mortensen, 17, er den yngste. Hans mor Marianne Mortensen er Danmarks bedste kvindelige billardspiller og har været det i mange år.

- Min mor tog mig med sammen med et par andre, og jeg blev bidt af det, siger Lulas, der er fra Aarhus.

Mikkel og Bjørn Jensen er fra Slagelse. De er tvillinger.

- Hvis vi ikke gør noget for at få unge spillere i gang, risikerer vi, at trebande-carambole afgår ved en stille død, siger Tonny Carlsen.

Vejle Billard Klub er nummer tre i Danmark efter Vardes danske mestre og Grøndal. Vejles styrke er, at alle spillere er fra Vejle. Det er byens hold, mens de andre har hentet deres spillere fra vidt forskellige egne af landet, men Vejles problem er også, at der er for få unge nye spillere.

Christian Andersen sørger for bespisning og service over for elitecentrets spillere.

Ejgil Asanta er psykolog på Djursland og tidligere billardspiller. Han er tilknyttet unionen og lærer de unge spillere at slappe af, så de kan blive bedre.

- Vi mødtes flere gange i år, og jeg har et nyt system med stødteknik og stillinger, hvor de unge kan se, hvad de skal gøre, siger Tonny Carlsen.

Det er besnærende at se vinklerne i det grafiske diamantsystem på skærmen, inden de unge støder. Det er et system, som Tonny Carlsen har udviklet.

- Det er en stor hjælp og meget inspirerende, siger Tonny Carlsen.

- De fleste billardspillere behersker at spille både offensivt og defensivt. Det afhænger af taktikken. Der spilles med højere gennemsnit, og jeg kunne godt ønske mig, at det var som i Sydkorea, hvor det er et fag i skolen, siger Tonny Carlsen.

- Man skal ikke være i tvivl om udviklingen, siger Allan Keith. Der er større og større præmier i turneringerne rundt om i verden. Det er ikke unormalt med 150.000 kr. i førstepræmie, men der er fuldtidsprofessionelle spillere, så det er ikke en præmie, vi andre kan tage med os hjem. Det er kun de bedste i verden.

De bedste spillere i verden samles i Randers til november. Randers er for anden gang arrangør af VM i trebande-carambole, og Danmark har tre spillere med. Tonny Carlsen er en af dem, og de to andre er formentlig Dion Nelin og den danske mester Thomas Andersen, der vandt titlen i Vejle i januar.

Dansk billard får elitecenter i Vejle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce