Klæd dine børn på til at færdes på nettet

- Del ikke intimfotos og lad være med at udfordre tilliden til din bedste ven. Sådan lyder politiets klare råd til unge, når det handler om meget private billeder. Erik Schramm, politiassistent og konfliktrådskoordinator ved Sydøstjyllands Politi, fortalte om straffelovsovertrædelser, når man deler intimt materiale af andre og gav gode råd til, hvordan unge undgår at havne i en straffesag.

Klæd dine børn på til at færdes på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejle - Ville du sende dit barn ud i trafikken på en cykel uden cykelhjem og uden at fortælle barnet om færdselsreglerne?

Anna Bjerre, psykolog og indehaver af organisationen og hjemmesiden Girltalk.dk, ville ikke.

Samme eksempel bruger hun om internettet og de sociale medier.

- Vi er nødt til at give de unge nogle spilleregler. De skal lære at navigere på nettet på samme måde som, at jeg cyklede med min datter i skole, indtil jeg var sikker på, at hun passede på bilerne, forklarer Anna Bjerre.

Hun er i daglig kontakt med 12-24 årige piger med lavt selvværd eller dårlig mental sundhed, som hun kalder det. Og hun er ikke i tvivl om, at det skyldes den måde, mange unge i dag fremstiller sig selv med billeder på de sociale medier.

- Unge er vant til at performe, levere og præstere. De bevæger sig på en præstationsarena, og derfor skal vi give dem nogle værdier der stikker nedad, så de har et fundament, der kan bære dem.

Det fortalte hun om torsdag, hvor SSP Vejle havde indbudt først fagfolk og senere forældre til en temadag om at være nøgen på nettet, og hvilke konsekvenser det har for de unge, når de deler nøgenbilleder af sig selv - og ikke mindst om, hvad der er baggrunden for adfærden.

Anna Bjerre efterlyste voksne rollemodeller, der ikke er bange for at være gammeldags.

- Mange forældre tror, deres børn ikke gider dem, men det er en misforstået holdning. Sæt jer ind på sengekanten på værelset, hør deres musik og spørg til, hvilke sociale medier de er på, og hvad de laver der, siger Anna Bjerre. Hun har selv en regel om, at på de sociale medier hendes børn vil være, der er hun også. Det råd gav hun videre, når det gælder mindre børn.

Unge er et skridt foran

Erik Schramm, politiassistent og konfliktrådskoordinator ved Sydøstjyllands Politi, opfordrede også til dialog og til at både fagfolk og forældre lytter, når de unge har været udsat for krænkende adfærd på nettet.

- De unge skal følge sig trygge og komme til jer. Tag en snak om det, sagde han.

- Forældre skal ikke gøre alt for deres børn, men de skal støtte barnet i at træffe de rigtigt beslutninger. Forældre skal støtte og samarbejde, ikke curle deres børn. Det er dialogen, vi gerne vil have, sagde Erik Schramm.

Han fortalte, at den klassiske ungdomskriminalitet som tyveri, hærværk og vold er faldende, men at den digitale kriminalitet er stigende.

Men hvem har viden om, hvad der optager de unge lige nu, og hvad det er, vi skal være opmærksom på? ville en tilhører vide.

Og det var et godt spørgsmål uden svar.

- Udfordringen er, at de unge hele tiden er et skridt foran forældrene og mange i vores generation. Der kommer hele tiden noget nyt, og det er meget lokalt, hvad der lige er oppe i tiden.

Trusler og mobning

Det var SSP Vejle, som stod for gårsdagens temadag.

- Jeg håber, at der kommer det ud af det, at vi får sat mere fokus på emnet og bliver mere opmærksomme på, at der findes noget på nettet, som vi ikke kender, og som mange unge først fortæller om, når udfordringen er nærmest uløselig. Vi ved ikke, hvad vi ikke ved, siger Peter Buch fra SSP Vejle.

- Tidligere handlede SSP-arbejde meget om hjemmebesøg i forbindelse med kriminalitet som tyveri, hærværk og de der evergreens. I dag handler SSP-arbejde i stigende grad om ting, der foregår på nettet. Mobning og udelukkelse på de sociale medier for eksempel. De tendenser, vi ser, er ikke, at folk mødes bag Fakta og drikker øl og ryger hash. Det er tendenser med mobning og trusler på nettet.
Lærere, pædagoger og ansatte i ungdomsskoler og klubber samt andre fagfolk var på skolebænken i går, hvor de i Domus fik gode råd til at guide de unge på de sociale medier. I aftes var det forældredes tur til at få gode råd.
Lærere, pædagoger og ansatte i ungdomsskoler og klubber samt andre fagfolk var på skolebænken i går, hvor de i Domus fik gode råd til at guide de unge på de sociale medier. I aftes var det forældredes tur til at få gode råd.

Klæd dine børn på til at færdes på nettet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce