Vi har prøvet Nintendo Switch: Her er dommen

Nintendo Switch er en hjemmekonsol, der kan tages med på farten. De to controllere kan samles til én mere konventionel controller, de kan bruges hver for sig eller sættes fast på skærmen, så den ligner en PS Vita eller WiiU gamepad. Pr-foto

Vi har prøvet Nintendo Switch: Her er dommen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

switch - Nintendo går - igen - helt egne veje med Switch, der er den mest innovative konsol længe.

Vi har fået lov at prøve kræfter med den nye konsol, der lanceres verden over om en lille måned, den 3. marts, og vi kaster her en foreløbig dom over det ambitiøse projekt.

En mobil hjemmekonsol

Nintendo Switch er designet til at være en hjemmekonsol, som en Xbox og PlayStation, men kan frit tages med på farten, som en 3DS eller PS Vita.

Switch-konsollen er en 6,2" skærm, der kan stå selv ved hjælp af en indbygget støttefod - fx hvis to spiller på den samtidigt. Den kan håndholdes - med controllere monteret i hver side, eller der kan sættes i en dock, hvis man vil spille på sit tv.

Konsollens navn skal altså findes i, at den kan "skifte" imellem tre forskellige måder at spille på. Det er bl.a. muligt takket være de unikke Joy-Con-controllere, som følger med. De to små controllere kan monteres på siderne af skærmen, så den nærmest ligner en WiiU eller PS Vita, de kan samles til én controller, der minder om en Xbox-controller - dog ikke helt så ergonomisk, eller de kan bruges uafhængigt af hinanden, som med en Wii-mote og en nunchuck. Og det er kun toppen af isbjerget, men vi vender tilbage til Joy-Con-controllerne.

Switch rummer førnævnte muligheder "out of the box", så de 2800 kr., Switch kommer til at koste, dækker altså over en hjemmekonsol, en mobilkonsol og op til to controllere i begge tilfælde.

Flot og farverig

Nintendo har været sparsom med information, når det kommer til konsollens ydeevne, men "The Legend of Zelda: Breath of the wild", "Splatoon 2", "Arms" og "Mario Kart 8 Deluxe" ser flotte og farverige ude, både på Switchens lille skærm, og når spillene vises på fladskærm.

Skærmen er 6,2", nøjagtig som sin forgænger WiiU - til sammenligning er en iPhone 6 4,7". Hvis man dermed forventer samme oplevelse som på WiiU, kan man se frem til at blive glædeligt overrasket. Vink farvel til 854x480 og sig goddag til 720p. Det lyder måske ikke af meget, sammenlignet med billedet på den smartphone, der ligger i lommen, men særligt "Mario Kart 8 Deluxe" og "Splatoon 2" er rene farveeksplosioner på skærmen - og den kan trække 60fps. Når Switchen dockes, kan den gå op til 1080p, og Hyrule har aldrig været flottere eller mere storslået end i "The Legend of Zelda: Breath of the wild".

Zelda, Splatoon og Mario

Nintendo har annonceret, hvilke spil der kommer til Switch i 2017, og vi har prøvet kræfter med en håndfuld af dem.

"The Legend of Zelda: Breath of the wild" er den altoverskyggende lanceringstitel til Nintendo Switch. Vi har prøvet en alt for kort demonstration af spillet, som intet gjorde for at dæmpe de skyhøje forventninger: Link er tilbage i den flotteste og mest storladne udgave af Hyrule til dato. Selve gameplayet har fået en omsiggribende overhaling, og der bliver stillet større krav til (den måske ældre) spiller i forhold til forgængerne - men stemningen er heldigvis den samme, godt hjulpet på vej af en spændende historie, flot grafik og ditto lyd.

"Splatoon 2" kommer til sommer og er et andet spil, som lever op til de høje forventninger. Det unikke gameplay kræver en smule tilvænning, men når fingrene først har fundet ud af det, er det svært at slippe igen. Splatoon er noget så sjældent som et ikke-voldeligt FPS - i hvert fald ikke mere voldeligt end Mario Kart - hvor det gælder om at male mere end modstanderen med paint-gun eller andre opfindsomme våben. "Splatoon" blev en stor succes, og "Splatoon 2" kunne meget vel være den første af flere efterfølgere.

"Mario Kart 8 Deluxe" indeholder alt, hvad "Mario Kart 8" på WiiU indeholder, inkl. al DLC, og genintroducerer derudover det fan-efterspurgte Battle Mode-arena. Battle Mode er en fest-klassiker, der af uransaglige årsager var reduceret til kun at kunne spilles på almindelige baner i "Mario Kart 8". Nu kan man igen tryne vennerne, mens man vogter over egne balloner i en håndfuld nye baner, designet kun til det formål. Der er også kommet fire nye karakterer til, og det er igen muligt at have to genstande samtidig. Sidstnævnte funktion sammen med "rigtig" Battle Mode vil lune blandt fans, og det kan forsvare at spillet erhverves, selvom man allerede har det på WiiU.

"Arms" virker umiddelbart som en udvidet udgave af bokse-spillet fra Wii, hvor man virkelig kunne få sved på panden. "Arms" er dog en langt mere taktisk affære, hvor der er flere karakterer, en masse udstyr og muligheder for at dreje sine slag, hoppe og undvige, gribe fat og slippe dødbringende specialangreb løs.

Føl dig frem

"1-2 Switch" er et andet Nintendo-spil, der er tilgængeligt ved lanceringen, og her kommer Switch-controllerne for alvor til deres ret.

De to Joy-Cons kan nemlig ikke "bare" bruges samlet og hver for sig. De har hver indbygget IR-bevægelseskamera, der kan genkende former, afstande og bevægelser, så man fx kan spille sten, saks, papir eller spise om kap - og de har en velfungerende HD Rumble-funktion, som blandt andet kan bruges til at gætte, hvor mange kugler, der er i en æske. Her agerer din Joy-Con en æske, og ved at flytte rundt på den, kan du føle dig frem til, om der er tre eller fem kugler i æsken. Imponerende, og noget der skal prøves, før det giver rigtig mening.

Lige som "Nintendo Land" til WiiU viser "1-2 Switch", hvordan man kan få det optimale ud af de mange muligheder, konsollen byder på. Det sker i en serie af mini-spil, hvor man bl.a. skal duellere med pistoler eller malke en ko om kap. Her viser Nintendo, hvor sjovt og socialt det kan være at game. Hvorfor "1-2 Switch" ikke følger med konsollen, er en gåde, for det er en helt oplagt måde at komme i gang med sin nye konsol på.

Skal/skal ikke

Der er endnu en måned til Nintendo Switch kommer. Skal den købes, eller skal den ikke?

Nintendo Switch er af forhandlerne sat til 2790 kr., og spillene koster 4-500 kr.

For den pris får du en konsol til hjemmet og til at tage med - og det fungerer forøvrigt, som det skal, når man skifter imellem de to tilstande. Batteritiden på farten er 3-6 timer, og det er muligt at spille to takket være de smarte Joy-Cons. Når de sættes sammen får du en mere konventionel controller, mens en Pro Controller, der er den lækreste og mest ergonomiske mulighed, koster 649 kr., og den følger ikke med konsollen. Vil du have to ekstra Joy-Cons koster de 699 kr.

Opsummeret: Prisen for konsollen er rimelig, men ekstraudstyret er pebret.

Selvom Switch er et imponerende stykke hardware, er Nintendos primære fokus spillene - og derfor er det paradoksalt, at Nintendo igen-igen kritiseres for de på forhånd planlagte spil. Det er en tilbagevendende problematik, hver gang Nintendo lancerer en konsol - denne gang virker det dog en anelse misforstået.

Nintendo lancerer inden for det første halve år af konsollens levetid et nyt Zelda-spil, et Mario Kart-spil, det helt nye Arms, en opfølger på ny-klassikeren Splatoon og et helt nyt Super Mario 3D, med undertitlen Odyssey. Dertil kommer andre mindre spil, en masse spil fra tredjepartsudviklere som Ubisoft, Activision, EA, Bethesda m.fl., samt et endnu ukendt bagkatalog fra tidligere konsoller via den lige så ukendte onlinetjeneste.

Både hardware og software er med andre ord på plads, så nu er det op til forbrugerne at afgøre, om Switch bliver en salgs-succes som Wii - eller en fuser som WiiU.

Konsollen appellerer især til børnefamilier og casual-spillere, der vil have godt gedigent gameplay og mulighed for at tage det med på farten.

Dette taler for Switch:

- Du får Zelda, Mario og alle de andre

- Du får både en hjemmekonsol og en håndholdt

- Switch er lige så nyskabende, som Wii var

Dette taler imod Switch:

- Den dyreste konsol på markedet har endnu dyrere ekstraudstyr

- Der er færre spil end Xbox og PlayStation
De to Joy-Cons rummer et væld af muligheder, bl.a. for at to spiller sammen. Pr-foto
De to Joy-Cons rummer et væld af muligheder, bl.a. for at to spiller sammen. Pr-foto
Sådan ser Switch ud, når den er håndholdt. Skærmen er 6,2
Sådan ser Switch ud, når den er håndholdt. Skærmen er 6,2" og viser 720p i 60 fps. Pr-foto
Zelda: Breath of the wild er lanceringstitlen, men til jul kommer også et nyt Super Mario 3D: Super Mario Odyssey. Pr-foto
Zelda: Breath of the wild er lanceringstitlen, men til jul kommer også et nyt Super Mario 3D: Super Mario Odyssey. Pr-foto
Hittet Splatton får en 2'er til sommer. Pr-foto
Hittet Splatton får en 2'er til sommer. Pr-foto
Mario Kart 8 Deluxe kommer til sommer. Spillet indeholder alt DLC fra WiiU og genindfører derudover Battle Mode og muligheden for at have to genstande samtidig - begge dele har været efterspurgt af fans. Pr-foto
Mario Kart 8 Deluxe kommer til sommer. Spillet indeholder alt DLC fra WiiU og genindfører derudover Battle Mode og muligheden for at have to genstande samtidig - begge dele har været efterspurgt af fans. Pr-foto

Vi har prøvet Nintendo Switch: Her er dommen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce