Vejle-Museerne: For mange huse, for lidt tilskud

Vejle-Museerne bruger (for) mange penge på bygningers vedligeholdelse, kan man læse i museets ledelsesberetning i årsregnskabet. Men stederne er vigtige i lokaleområderne, siger kultur- og idrætsudvalgets formand, Dan Arnløv Jørgensen (K). Blandt de 12-14 udstillingssteder er Vejle Vindmølle. Arkivfoto: Vejle-Museerne

Vejle-Museerne: For mange huse, for lidt tilskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiker: De mange udstillingssteder er vigtige i lokalområderne, og det er bedre at investere i at øge deres kvalitet.

Vejle: Den korte udgave af fortællingen om Vejle-Museerne er, at de har for mange bygningskvadratmeter og for få tilskudskroner.

Det er essensen i ledelsesberetningen i Vejle-Museernes årsregnskab for 2017, som netop er blevet godkendt i Vejle Byråds kultur- og idrætsudvalg.

Ellers er det et billede af vækst, der tegnes i beretningen. Hvis man ser på omsætning, er den steget fra 19,8 millioner kroner til 30 millioner kroner fra 2013 til 2017 - svarende til 50 procent på fem år.

Indtjeningen følger fint med. Den er steget fra cirka 600.000 til cirka 1.500.000 kroner eller 150 procent på fem år.

Også besøgstallet er øget i perioden - fra 80.000 til 105.000 eller 30 procent.

Det er en strategisk satsning. Hvis vi kan få turisterne til at blive lidt længere på egnen, øges antallet af overnatninger også.
Dan Arnløv Jørgensen (K)
Museumskroner
Vejle-Museerne regnskab for 2017 viser samlede udgifter på 30.251.798 kroner.I runde tal er de store poster:

Personale: 14,7 mio.

Bygninger: 4 mio.

Undersøgelser: 6,2 mio.

Konservering: 1,6 mio.

Erhvervelser: 1 mio.

Posten "undersøgelser" dækker over udgiften til arkæologisk arbejde før byggerier. Bygherrerne betaler disse udgifter.

Brutto er der 60 ansatte. Det svarer til 40 fuldtidsstillinger. Det er en fremgang på seks heltidsstillinger i forhold til året før. Årsagen er flere undersøgelser forud for byggerier.
Egtvedpigens Grav er et eksempel på Vejle Kommunes ønske om at forbedre kvaliteten i de forskellige udstillingssteder frem for at lukke dem. Der er udarbejdet et projekt, som der søges fondsstøtte til i disse år. Skitse: Art+Com Berlin
Egtvedpigens Grav er et eksempel på Vejle Kommunes ønske om at forbedre kvaliteten i de forskellige udstillingssteder frem for at lukke dem. Der er udarbejdet et projekt, som der søges fondsstøtte til i disse år. Skitse: Art+Com Berlin

Her stopper væksten

Men væksten holder op, når vi kommer til de tilskud, der er museernes indtægtsgrundlag. Vejle Kommunes tilskud var 11 millioner kroner både i 2013 og i 2017. Med statstilskuddet er det endnu værre. Der er klippet to procent af tilskuddet hvert år de sidste fire år, og i øjeblikket er der ikke tegn på, at det stopper. I 2019-20 svarer det til, at der mangler en million kroner hvert år.

"Vejle-Museerne er altså i en økonomisk situation, hvor vi bliver mere og mere afhængige af høje omsætningstal og større indtjening, hvis vi vil fortsætte med at præstere vækst på publikum. Der kan være en fare for, at jagten på større tal på disse parametre på et tidspunkt kommer til at kollidere med den faglighed, som statsanerkendte museer er så kendt for," står der i ledelsesberetningen.

Alt for mange bygninger

Den peger på det betænkelige i, at museet bruger flere og flere penge på vedligeholdelse af en "alt for stor" bygningsmasse i stedet for at bruge midlerne på udvikling af aktiviteter til publikum.

Den slags ord kunne nok give anledning til bekymring for udstillingssteder som eksempelvis Egtvedpigens Grav, Ravningbro-udstillingen eller Randbøldalmuseet. Kultur- og idrætsudvalgets formand, byrådsmedlem Dan Arnløv Jørgensen (K), forklarer:

Vejen til flere overnatninger

- Kulturstyrelsen arbejder for, at man har få udstillingssteder af høj kvalitet. Vi vil derimod bevare flere udstillingssteder, fordi det er skatteyderne rundt i hele kommunen, der betaler. De betyder meget i eksempelvis i Give, Randbøldal og Egtved. Vi har 12-14 udstillingssteder, nogle af dem ubemandede. Det kan man fra København se som et problem. Men for os er de alle vigtige. Vi vil hellere investere i at udvikle dem. Vi har været igang med Kongernes Jelling, vi har planer for Egtvedpigens Grav, og jeg håber, at det næste sted kan blive Vingsted Historiske Værksteder. Det har større potentiale især i samspil med Egtvedpigens Grav og Ravningbroen. Det er en strategisk satsning. Hvis vi kan få turisterne til at blive lidt længere på egnen, øges antallet af overnatninger også.

Vejle-Museerne: For mange huse, for lidt tilskud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce