Vejle-forening rider på bølgen: Her bliver man hørt - selv uden hørelse

Kasserer Rikke Mygind var i 2014 én af stifterne af TegnBølgen. Siden har foreningen fusioneret med det daværende Vejle Døveforening og har nu knap 100 medlemmer. Foto: Privatfoto

Vejle-forening rider på bølgen: Her bliver man hørt - selv uden hørelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Vejle-foreningen TegnBølgen strømmer især unge med hørehandicap til. Det stiller nye krav til ledelsen.

Vejle: Hele september er stopfyldt med arrangementer i foreningen TegnBølgen, der er en ungdomsklub for døve og hørehæmmede - men også medlemmer i andre aldersgrupper. På programmet er Hawaii-fest, frivilligt arbejde og en fredagsbar sidst på måneden.

For tiden går bølgerne nemlig højt i foreningen, der er en overbygning til den tidligere Vejle Døveforening og siden stiftelsen i 2014 kun har oplevet fremgang.

- Til sidst gik det ikke godt for Vejle Døveforening. Der var stilstand, og det endte med otte medlemmer. I TegnBølgen prøver vi at lave forskellige arrangementer, der er inkluderende for alle. Og rigtig mange af dem, siger medstifter Rikke Mygind, kasserer i TegnBølgen.

Foreningen er stiftet og drevet af frivillige, og med sine knap 100 medlemmer er den allerede nu af mellemstor størrelse. Det har betydet, at man har været nødt til at prioritere og øge fokus på den administrative del. Blandt andet ved hjælp udefra gennem køb af det automatiske regnskabsprogram Billy og ved at indlede jagten på egne, faste lokaler.

- Lige nu handler det om at markedsføre os på sociale medier. Især ved spændende videoer, der er et godt og fængende medie for vores medlemmer og andre døve, siger Rikke Mygind.

Lige nu stiller kommunen lokaler til rådighed i Spinderigade, der sædvanligvis huser de forskellige arrangementer, TegnBølgen løbende holder i weekenderne.

Til sidst gik det ikke godt for Vejle Døveforening. Der var stilstand, og det endte med otte medlemmer. I TegnBølgen prøver vi at lave forskellige arrangementer, der er inkluderende for alle.
Rikke Mygind, kasserer i TegnBølgen

En minoritetsgruppe

I Danske Døves Landsforbund mener man, at forklaringen på TegnBølgens store medlemstilstrømning på relativt kort tid skal forklares med, at foreningen især formår at henvende sig til de unge. De kommer fra hele landet.

- Jeg ved, at mange af de unge døve og hørehæmmede søger mod TegnBølgen, fordi de har været gode til at lave forskellige arrangementer, der henvender sig til aldersgruppen, siger Lars Knudsen, landsformand for Danske Døves Landsforbund.

Fælles for foreningerne, som hører under Danske Døves Landsforbund, såsom TegnBølgen, er, at de tilbyder et frirum, hvor døve og hørehæmmede kan tale deres modersmål - dansk tegnsprog.

- Vi er en sproglig og kulturel minoritetsgruppe i Danmark. Ofte er det sådan, at vi skal have en tolk med, når vi er ude på vores uddannelser, job eller til forskellige arrangementer. I døveforeningen er vi ligestillede og oplever et fællesskab, siger Lars Knudsen.

I TegnBølgen, såvel som i andre døveforeninger på landsplan, arbejder man blandt andet for at imødekomme social isolation, da der, ifølge Rikke Mygind, er mange ensomme døve rundt omkring, der kunne nyde godt af at deltage i foreningens arrangementer.

Under Danske Døves Landsforbund er der i alt 16 medlemsforeninger for døve og hørehæmmede. TegnBølgen er én af dem.

Vejle-forening rider på bølgen: Her bliver man hørt - selv uden hørelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce