Annonce
Fredericia

Lokal vognmand slået på stregen i kamp om affald: Æra med Fournaises orange biler slutter

Siden 1897 har familien Fournaise drevet vognmandsforretning i Fredericia. Familievirksomhedens orange biler har i årevis hentet fredericianernes affald. Nu er opgaven gået til Marius Pedersen A/S, så man skal vænne sig til blå biler i bybilledet.
Vognmandsfirmaet Fournaise A/S har i flere generationer hentet fredericianernes affald. Opgaven har igen været i udbud, og nu skifter den hænder.

Fredericia: En æra slutter næste sommer, når vognmand Fournaises orange biler ikke længere skal hente skraldespande ved kommunens matrikler. Opgaven med at hente dagrenovation har netop været i udbud, og det blev vundet af Marius Pedersen A/S. Han overtager 1. juli 2021.

- Det er en hel æra, vi slutter, men sådan er betingelserne, når vi har opgaven i EU-udbud. Det er en stor opgave, og vi må ikke på nogen måde tage lokale hensyn. Det er vægtet alene på prisen, siger Poul Møller, projektchef for Affald og Genbrug i Fredericia Kommune.

Seks selskaber bød på opgaven, da licitationen sluttede 8. juni. Fredericia Kommunes rådgiver Cowi A/S har derefter vurderet tilbuddene, som alle viste sig at være konditionsmæssige. Tildelingskriteriet var alene prisen.

Annonce

Flere kriterier

Direktør Peter Fournaise ærgrer sig over, at 100 års samarbejde med Fredericia Kommune slutter. Han modtog afgørelsen i et brev fra Cowi A/S, som har stået for udbuddet på vegne af Affald og Genbrug.

Billigst var Marius Pedersen A/S med en årspris på 7.199.746,73 kr., Fournaise lå blot godt 300.000 kroner over med en pris på 7.517.623,50 kroner. Det dyreste bud kom fra det franske selskab Remondis A/S på 11.997.866,60.


Vores medarbejdere har leveret stort set fejlfrit, og vi har altid været parate til at samarbejde med kommunen om at blandt andet at give plads til unge, som havde behov for en ekstra indsats og chance. Det har vi været glade for, og jeg synes måske godt, at det kunne have vægtet.

Direktør Peter Fournaise


Det er den årlige udgift. Opgaven er udbudt i fem år plus mulighed for at forlænge yderligere tre år. Poul Møller konstaterer, at priserne stort set svarer til niveauet i 2013, da opgaven senest var i udbud, og Fournaise A/S vandt.

Annonce

Skarp konkurrence

Det billigste bud blev på samlet 57,6 mio. kroner eksklusiv moms, og Cowi havde på forhånd vurderet, at opgaven for otte år ville have en værdi på 76 mio. kroner.

- Men konkurrencen er skarp, og det må være forklaringen på, at prisen kan holdes nede. Omvendt var det dyreste bud på knap 12 mio. kroner og ville have betydet en samlet pris på næsten 100 mio. kroner, siger Poul Møller.

For at løse opgaven denne gang var der krav om, at renovationsbilerne er indrettet med to kamre. Fra årsskiftet skal der indsamles både restaffald og madaffald i samme beholder, og affaldet skal separeres ved afhentningen.

De fleste andre affaldsselskaber har investeret i de nye biler, mens det ville være en udgift, Fournaise skulle ud at finansiere.

- Om det er årsag til, at de lige præcis bliver lidt dyrere på bundlinjen, ved jeg ikke, men det bliver noget nyt at vænne sig til. Vi har arbejdet sammen med Fournaise i flere menneskealdre og har været meget tilfredse, siger formand for miljø- og teknikudvalget Christian Bro (S).

Da licitationen var slut, fik virksomhederne et brev om resultatet. Peter Fournaise er lidt skuffet over, at kommunen ikke tog direkte kontakt til ham. Fournaise er genbo til Fredericia Genbrugscenter på Industrivej.

Nu er der en såkaldt stand-still periode på 10 dage. Der kan ikke forhandles om prisen, men det er i den periode, der kan gøres indsigelse, hvis man mener, at der er juridiske udfordringer.

Sådan gik det

Seks virksomheder bød på opgaven om at hente dagrenovation i Fredericia Kommune.

Opgaven selskaberne skulle byde på lød på indsamling af rest- og madaffald i 2-delte og udelte beholdere, to- og firehjulede beholdere fra parcelhuse, fælles boliger, sommerhuse og kommunale institutioner.

Desuden skal renovationen tage sig af at indsamle batterier, ekstra sække og uddele køkkenposer.

Eneste kriterium i licitaionen var prisen.

Opgaven var senest i udbud i 2013.

De seks bud lød:

  • HCS Transport & Spedition A/S: 9.770.554,95 kroner.
  • Marius Pedersen A/S: 7.199.746,73 kroner.
  • Meldgaard Miljø A/S: 9.304.840,09 kroner.
  • P. Fournaise A/S: 7.517.623,50 kroner.
  • REMONDIS A/S: 11.997.866,60 kroner.
  • Urbaser A/S: 8.966.075,62 kroner.

Prisen er per år eksklusiv mons.

Kontrakten gælder i fem år med mulig forlængelse i tre år.

I Tønder Kommune stod Cowi også for udbuddet, men havde her indlagt kriterier om både pris og kvalitet.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Autocampere overnatter på Østerstrands p-plads: Må man det, spørger læser

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Mærker stor fredericiansk interesse, men: Is-entusiaster må vente lidt endnu

Fredericia For abonnenter

Ugens udvalgte: Ferien er over os - lidt endnu

Fredericia

Asfaltarbejde på Strandvejen og Vestre Ringvej de kommende uger: Vejene skal fræses og have ny belægning

Alarm 112

Designlampe og kontantbeløb stjålet: Politiet advarer om flere indbrud i ferien og beder folk kigge over naboens hæk

Fredericia For abonnenter

Vaccination af børn i fuld gang: 12-15 årige i Fredericia mødte frem til pop up stik mod corona

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kristendemokraterne vil have mere biodiversitet ved solceller

Fredericia

Omdiskuteret butik lukket: Den er solgt, siger ejer

Indland

Brostrøm: Overvejelse af tredje stik kan blive nødvendigt

FC Fredericia

FC Fredericia kom torsdag tættere på en komplet trup - men der mangler stadig spillere

Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Fredericia

Mohamed og Rim kom til Danmark for seks år siden - nu har de åbnet skrædderi i gågaden

Annonce