Annonce
Erhverv

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Chefgruppen i bankens Anti Money Launderin-afdeling tæller Marianne Lundgreen, Vibeke Bendiktsen og Morten Maretti. Afdelingen har eksisteret i godt to år, og har været med til at gøre en forskel, mener banken. Foto: Flemming Larsen
Dialogen med kunderne er den vigtigste for Danske Bank i kampen mod økonomisk kriminalitet. "Task Force"-gruppe i bankens Vejle-afdeling eksisterer på tredje år.

Vejle: Danske Bank i Vejle har de seneste godt to år spillet en central rolle i kampen mod hvidvask. Siden 2019 har 40 medarbejdere i bankens filial i Kirkegade bekæmpet denne form for økonomisk kriminalitet.

Der bliver holdt øje med kunderne - fra Sæby til Sudan - og ifølge Marianne Lundgren, chef for Danske Banks Anti Money Laundering-afdeling, har man et øje på hver finger.

- Den økonomiske kriminalitet foregår i dag på nettet og døgnet rundt, det er vi meget opmærksomme på. For os handler det om, at vi hele tiden skal være et skridt foran.

Annonce

- Vi forsøger at være på forkant med, hvad vi skal holde øje med, siger Marianne Lundgreen.

Chefgruppen i bankens Anti Money Laundering-afdeling tæller Marianne Lundgren, Vibeke Bendiktsen og Morten Maretti. Og foruden de 40 medarbejdere i Vejle har afdelingen også   medarbejdere siddende i Aalborg, Aarhus og Høje Tåstrup.

Ifølge chefgruppen er dialogen med kunderne den allervigtigste, blandt andet fordi den økonomiske kriminalitet i dag foregår på nettet. Foto: Flemming Larsen

Det handler om dialog

- Vores primære opgave er, i dialog sammen med bankens kunder at holde øje med, at tingene går rigtigt til. Derfor stiller vi spørgsmål til alle vores kunder, det handler også om at beskytte kundernes konti mod kriminalitet, forklarer Marianne Lundgren.

Forstå Danske Banks hvidvasksag

Danske Bank har de seneste år været centrum i en sag om formodet hvidvask fra bankens nu lukkede filial i Estland, og er en af årsagerne til, at bankens nye afdeling blev etableret, , ligesom lovgivningen stiller stadigt større krav til, at bankerne skal have stadigt større kendskab til deres kunder.

Her følger et overblik og en tidslinje over sagen:

* I 2006 køber Danske Bank finske Sampo Bank for 30 milliarder kroner, og med i handlen er den estiske afdeling, der senere bliver centrum for sagen.

* I 2007 bliver Danske Bank advaret om mistænkelige kunder af det estiske finanstilsyn. I 2012 kontakter tilsynet Finanstilsynet i Danmark med en række problemstillinger om kontrollen med hvidvask.

* I 2013 sender en whistleblower en rapport til den daværende Danske Bank-direktør Robert Endersby. Rapporten advarer om store problemer med hvidvask i Estland.

Samme år bliver Danske Banks daværende topchef, Thomas Borgen, advaret om høje overførsler i Estland af samarbejdsbanken JPMorgan og Lars Mørch, der på daværende tidspunkt har ansvar for den estiske afdeling.

* I 2014 advarer Danske Banks interne revision om problemer i Estland. Et internt brev beskriver, at de ansatte ligefrem skulle have hjulpet med at skjule kunderne for myndighederne.

* I 2015 stopper Deutsche Bank sit samarbejde med Danske Bank i Estland og advarer om mistænkelige kunder. Samme år lukker Danske Bank filialen i Estland for ikke-estiske kunder.

* I marts 2017 skriver Berlingske, at omkring 140 milliarder kroner fra 2010 til 2014 ulovligt er ført ud af Rusland for at blive vasket hvide i flere banker.

* I Danske Banks filial i Estland er indgået flere end 1500 transaktioner til en samlet værdi af syv milliarder kroner. Danske Bank erkender, at kontrollen i den estiske filial ikke har været god nok.

* Siden beskriver Berlingske, hvordan regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret milliarder gennem banken i Estland.

* I september 2017 sætter Danske Bank gang i en intern undersøgelse.

* I april 2018 stopper Lars Mørch, der er medlem af direktionen med ansvar for den estiske afdeling, som en konsekvens af sagen.

* I maj 2018 udtaler Finanstilsynet hård kritik af Danske Bank og bankens ledelse.

* Senere i juli oplyser Danske Bank, at den brutto har tjent 1,5 milliarder kroner på ikke-estiske kunder i Estland.

* I september 2018 fremlagde Danske Bank en undersøgelse foretaget af advokatfirmaet Bruun & Hjejle for Danske Bank.

* Rapporten viste, at den samlede strøm af penge fra de udenlandske kunder gennem den estiske filial i perioden 2007-2015 udgjorde cirka 1500 milliarder kroner. En stor del vurderes at være mistænkelig.

* I oktober stopper direktør Thomas Borgen ifølge banken som følge af sagen.

* Danske Bank melder ud, at det amerikanske justitsiministerium undersøger banken i relation til sagen i Estland.

* I november 2018 rejser SØIK, også kendt som Bagmandspolitiet, med en sigtelse mod banken.

* I december stopper bestyrelsesformand Ole Andersen efter pres fra flere af Danske Banks store aktionærer.

* Samme måned bliver ti tidligere ansatte i Danske Banks estiske afdeling tilbageholdt af estisk politi.

* I februar 2019 giver det estiske finanstilsyn Danske Bank et påbud om at ophøre med sine bankaktiviteter i landet.

* I maj 2019 bliver også en række tidligere ansatte i Danske Bank - herunder tidligere direktør Thomas Borgen sigtet af Bagmandspolitiet.

* I juni 2020 var al nedlukning i Estland slut for Danske Bank, der blev afregistreret i det estiske erhvervsregister.

Kilder: Advokatfirmaet Bruun & Hjejle, Berlingske, Jyllands-Posten, Børsen og Ritzau.

Hun nævner, at banken er forpligtiget til at holde øje med, at deres produkter og tjenester ikke misbruges til eksempelvis hvidvaskning.

Det, som afdelingens medarbejdere foretager sig, kan sammenlignes med sikkerhedskontrollen i lufthavnen. Alle skal passere, for at sikkerhedspersonalet kan identificere dem, der skal kontrolleres mere indgående.

- Både nye og eksisterende kunder hos os skal svare på en række kundespørgsmål. Alle oplysninger, vi modtager, behandles naturligvis fortroligt.

- I visse tilfælde kan vi have brug for at stille supplerende spørgsmål og bede om forskellige typer bilag. Det er vigtigt at forstå, at vi sammen med kunderne kan gøre en forskel for at stoppe kriminelle handlinger, siger Vibeke Bendiktsen, der både taler med kunder i ind- og udland.

Ifølge Morten Maretti foregår kriminaliteten i dag kun på nettet.

- Det er en anden type kriminalitet end tidligere, hvor det foregik fysisk. I dag sidder de kriminelle bag skærmene. Der er forinden blevet udtænkt tanker; når de først sidder ved computeren, flyttes beløbene lynhurtig mellem både ind- og udenlandske  konti. Det er de transaktioner, vi holder øje med, siger Morten Maretti.

- Vi har i vores afdeling ansat mange forskellige typer, folk der er ansat, fordi de er gode til at spotte uregelmæssigheder, siger Morten Maretti.

Bendiktsen, Lundgren og Maretti sammenligner deres arbejde med en rejse, man er på sammen med kunderne.

- De systemer, vi bruger til at afsløre den økonomiske kriminalitet, bliver hele tiden udbygget og forbedret. Og hver gang vi forhindrer et tilfælde af eksempelvis hvidvask, har vi sammen med vores medarbejder været med til at gøre en forskel, lyder det fra trekløveret.

Mange sager sendes videre fra afdelingen til yderligere undersøgelse i banken - og senere til relevante myndigheder som SKAT, SØIK, Statens afdeling for Økonomisk Kriminalitet, eller bagmandspolitiet. Der findes dog ikke noget tal for, hvor mange af sagerne, der rent faktisk handler om hvidvask.

Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten her

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia kom hjem fra Esbjerg med mere end tre point: Nu kan det ikke gå galt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Efter Bjerregaard-sag: Forstå, hvorfor et nederlag i Fredericia vil gøre særligt ondt på Socialdemokratiet

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia

Alarm 112

Lys i voldgraven udløste stor-alarm - dykkere gennemsøgte koldt vand men fandt kun lygte

Fredericia

Reaktioner efter meningsmåling: Træls start for vagthund, borgmester har misundelige kolleger, og K jagter tredobling

FC Fredericia

Træner Michael Hansen savnede mod og beslutsomhed: Det kom, og så tog FC Fredericia tre point med hjem fra Esbjerg

Middelfart For abonnenter

Padelcenter i Middelfart tæt på åbning: Spil på to udendørs baner til halv pris den første måned

Erhverv

Lizette Risgaard: Kommuner og regioner skal bruge vores penge ordentligt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

FC Fredericia For abonnenter

Det var solidt mere end prangende: En enkelt FC Fredericia-spiller stak dog ud

FC Fredericia For abonnenter

Genlæs livebloggen: FC Fredericia snuppede anden udesejr i træk

FC Fredericia

Se videoanalyse og højdepunkter: FC Fredericia sled sig tilbage og til dramatisk sejr - sejrsmålet scoret næsten fem minutter inde i tillægstiden

Annonce