Annonce
Fredericia

Bowling-fatter og -mutter: Efter 22 år kan man høre en skæv kegle på lang afstand

Fortiden som morgenværtshus kan stadig klart fornemmes i lokalerne ud mod vejen. Foto: Peter Friis Autzen
De åbnede City Bowling Fredericia i 1998. Nu gør de klar til at dreje nøglen om. Mød Elin og Gunnar Lund, som også har stået bag tre hoteller, to diskoteker og et værtshus.
Annonce

Fredericia: Det var 1. april 1998. Der var kø helt ud på gaden og lidt hen ad fortovet, da det tidligere morgenværtshus, Peter Matros, slog dørene op efter ombygning og udvidelse til City Bowling Fredericia.

Den første dag var det gratis at prøve kræfter med det helt nye: bowling. Og det var godt.

- Maskinerne drillede stadig lidt, da vi åbnede. Så det var godt, at det var gratis - for så kunne folk jo ikke rigtig tillade sig at klage, siger Elin Lund og smiler.

Hun og ægtemanden Gunnar har stået for bowlingcentret i samtlige 22 år. Og ti år inden da drev de morgenværtshus på stedet.

Nu gør de klar til at stoppe. Centret er sat til salg og har været det i fire år.

- Der har været flere henvendelser, men ingen af dem har slået til. Hvis ikke der er fundet en køber inden, lukker vi 30. juni, siger Gunnar.

- Det bliver lidt vemodigt at sige farvel. Men vi er gamle og har brug for at gå på pension, siger han.

Det bliver vemodigt at sige farvel.

Gunnar Lund

Annonce

Værftet tog kegler

Elin og Gunnar har ikke siddet på hænderne gennem deres arbejdsliv. Tværtimod har de været storforbrugere af knofedt. Ikke at de piver, men ingen skal komme og belære dem om lange arbejdsdage og -uger.

- Vi lægger stadig 60-70 timer om ugen. Mindst, siger Elin.

Sidste weekend, hvor der var travlt i centret, var de på pinden fra klokken ni om formiddagen til klokken et om natten. Heldigvis sover de begge to godt - også i travle perioder.

- Det har vi altid gjort.

I gamle dage kom der mange bowling-gæster fra skibsværftet. Også når diverse færger lå i dok, kom mange af besætningsmedlemmerne og bowlede dagen lang.

- Færgerne lå i dok hen over julen hvert år. Vi har ikke haft ret gode muligheder for at holde fri. Når familie og venner har arrangeret komsammener, har de ofte ringet til os først for at høre, hvilken dag vi kunne - og så valgt at invitere alle andre netop dén dag, siger Gunnar og ser ud til at have det lidt skidt med sådan at være styrende for andres kalender.

Annonce

Altid mange projekter

Gunnar og Elin blev gift i 1969 og har arbejdet sammen lige siden. Dels på fine hoteller i London, dels i København og på Bornholm. Men især i Fredericia, hvor de har haft fingrene i adskillige projekter.

- Vi har været medejere af Hotel Landsoldaten, Postgården og Hotel Kronprinds Frederik (der i dag hedder Hotel Fredericia). Vi har også stået bag to diskoteker i Gothersgade og Vendersgade, fortæller Elin.

I 1988 overtog de morgenværtshuset, de i ti år drev under navnet Peter Matros. Efter ti år ombyggede de det og åbnede som Fredericia City Bowling - eller City Bowling Fredericia, afhængigt at, hvem man spørger. Værtshus-indretningen i forlokalerne er bevaret og er med til at give centret en anden stil end andre bowlingscentre.

- Vi har mange stamkunder. Og vi kender deres grupper. Hvis én kommer ind ad døren, ved vi næsten altid, hvem den næste i døren er. Sådan er det efter mange år, siger Elin.

En del scener i tv-serien "Sunday" ¨med den fredericianske komiker, Melvin Kakooza, i hovedrollen er filmet i centret, hvilket har givet stedet lidt ekstra reklame.

- Hold fast, hvor de tog lang tid om at filme de korte scener. Der blev virkelig lagt meget arbejde i det, siger Elin, der fulgte med fra sidelinjen.

Mekanikken bag banerne er stor og larmende. Og her er ikke meget plads at arbejde på. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce

Lyden af en skæv kegle

Når der bowles, er der gang i et stort, mekanisk monstrum omme bag ved banerne.

- Hver bane har mekanik med 3200 dele. Hvis altså man tæller alle skruer og spændebånd med, siger Gunnar.

Maskinerne, kuglerne og keglerne larmer, og der er ikke meget plads at arbejde på i rummet bag banerne. Da huset skulle bygges, løb projektet ind i en skel-problematik med bagboen, så i 22 år har to personer ikke kunnet passere hinanden bag ved bowlingbanerne.

Når man arbejder dér, skal man bruge høreværn. Måske har Gunnar glemt det et par gange. I hvert fald er hans hørelse ikke, hvad den har været.

Det er Elins til gengæld.

- Hvis en kegle kommer skævt ind i maskinen, kan jeg høre det helt oppe fra baren. Uanset, hvor høj musik vi spiller, og uanset hvor mange mennesker her er, så kan jeg høre det lige med det samme, siger hun.

Når det sker, sender hun Gunnar afsted for at rette fejlen - nogle gange inden kunderne har opdaget, at noget er galt. Og nogle gange uden at hun behøver at forklare ham årsagen. Et blik er nok.

Efter 22 år kender man både hinanden og sine kegler.

Egentlig ville bowlingparret gerne have haft bedre plads bag banerne. Men en skel-udfordring kom i vejen - og så blev pladsen trang. Foto: Peter Friis Autzen
Gunnar og Elin Lund blev gift i 1969 og har arbejdet sammen lige siden. Dels med drift af tre lokale hoteller, to lokale diskoteker, et par udlejlingslejligheder, morgenværtshus og bowlingcenter. Men nu venter pensionen. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Byggerod i Føtex City: Varehus udvider og bliver testbutik for nyt koncept

Fredericia For abonnenter

Derfor ønsker Teater Malstrøm flytte: Mangler bredere rammer til smallere teater

Annonce