Annonce
Fredericia

Ceremoni på stranden: Et sidste farvel til elsket asa-medlem fra Fredericia

Birgitte Kromann, 55, Fredericia, var asatro og en af godt 600 danskere forenet i det anerkendte trossamfund Forn Sidr?Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark. Søndag blev hendes aske spredt i Lillebælt. Foto: Peter Leth-Larsen

Flere og flere bekender sig som asatroende, oplyser landsforening. Søndag sagde mange trosfæller farvel til skattet og elsket medlem fra Fredericia.

Annonce

Fredericia: Flere og flere herhjemme bekender sig til troen på de oldnordiske guder.

På Odin og Thor og alle de andre, vi lærer om i skolen, men som for cirka 650 danskere er en egentlig religion.

De er forenet i den eneste gruppe af såkaldte asatroende, Kirkeministeriet anerkender som trossamfund med de rettigheder og pligter, det medfører. Gruppen hedder Forn Sidr-Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark. Forn Sidr betyder den forne sæd eller den gamle skik. Foreningen blev stiftet i 1997 og officielt anerkendt i 2003.

- For to år siden var vi kun 600, oplyser næstformand i Forn Sidr, Per Brandt Rasmussen, i hvert fald.

Andre asatroende mødes i andre sammenhænge.

En hyldest til sol og måne. En tak til de små landvætter og husnisser. Et fællesskab med den natur, vi alle er afhængige af. Og ikke mindst; en levemåde du kan stå inde for overfor dig selv og dine medmennesker

Fra Forn Sidrs hjemmeside
Annonce

Genoplivet tro

Per Brandt Rasmussen var en af mange gæster, der fulgte Birgitte Kromann, 55, Fredericia, på vej, da hun efter flere års kræftsygdom døde den 3. december.

Søndag spredte familien og venner hendes aske i Lillebælt og mindedes Birgitte Kromann ved en speciel asa-ceremoni på stranden ved Sønderskov, hvor hun boede med sin mand gennem 30 år, Peter Kromann. Parret har tre voksne børn. Birgitte Kromann arbejdede som handicaphjælper.

Troen på oldnordiske guder er en religiøs genoplivning og genfortolkning snarere end en tro i direkte forlængelse af vikingernes tro, kan man læse i flere uafhængige kilder.

Annonce

Har ikke svaret

- Vi er ikke en færdig tro med sandheden og med frelsen, forklarer Per Brandt Rasmussen til Fredericia Dagblad:

- Ej heller en dogmatisk tro, hvor der for eksempel ikke er plads til ægtefæller med en anden tro eller med ingen tro.

Han nævner, at tredje vers i Forn Sidrs trosbekendelse - et digt skrevet af Ole Gotved - sætter meget på plads for asatroende:

"Gudernes ansigt ingen kender, vi laver et billede, som ligner os selv. Vi ser det samme, men ser forskelligt. Ingen kan sige, hvis syn der er sandest".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce