Annonce
Erhverv

Corona-pandemien har fået kokke og tjenere til at forlade branchen i hobetal: Munkebjerg henter kokke 1700 kilometer væk

Terje Thesbjerg, medejer og direktør i Torvehallerne, mener, at tv er med til at tegne et glansbillede af kokkefaget - så de unge bliver skræmt, når de møder virkelighedens arbejdsplads. Arkivfoto: Flemming Larsen
Restaurationsbranchen i Vejle er ramt af akut personalemangel. Der bliver uddannet for få, lyder det fra byens hoteller og spisesteder. Munkebjerg Hotel kigger efter kokke i Rumænien.

Vejle: Restauranter og hoteller i Vejle er i knæ. I hvert fald, når det kommer til kokke og tjenere. Krisen er så stor, at det kan true en hel branche.

- Faglærte kokke og tjenere er en mangelvare i hele branchen, og det er ikke, fordi lønnen er dårlig. Men corona-nedlukningen, hvor en del af branchens ansatte var hjemsendt, har desværre fået en del til at skifte branche, siger Terje Thesbjerg, medejer og direktør i Torvehallerne i Vejle.

- Vi har 22 ansatte i køkkenerne. Vi står nu og her og mangler fem til seks medarbejdere, siger Terje Thesbjerg.

Annonce

Et glansbillede

Det vejlensiske etablissement rummer tre restauranter i huset - Oasia Sushi & Wok, Bistecca Italian Bistro & Steak og Jacobsen Spisehus - og driver ud hotellet Best Western Torvehallerne.

- Vi hører i branchen, at to tredjedele, som starter på grundforløbet på erhvervsskolerne, aldrig fuldender for at stå med et svendebrev i hånden. Tv-kokkene på DR og TV2 er med til at tegne et glansbillede af branchen, og mange unge bliver derfor overraskede over, at et job i branchen er mere end at “pynte tallerkner” - og vælger derfor at droppe ud tidligt i forløbet, siger Terje Thesbjerg.

René Hviid, indehaver af Hviids Vinstue i Gormsgade, tror, at man kommer til at se mere "gråt guld" i medarbejderstaben i restaurationsbranchen. PR-foto

Samme melding lyder fra restauratør Réne Hviid, indehaver af Restaurants Hviids Vinstue i Gormsgade i Vejle.

- Hviids Vinstue er ikke større, end vi selv kan udfylde vagtplanen i køkkenet. Der, hvor vi oplever problemet, er med hensyn til afløsere. Tidligere blev vi dagligt kontaktet af unge mennesker, der gerne ville have et job i køkkenet eller i restauranten.


Tv-kokkene på DR og TV2 er med til at tegne et glansbillede af branchen, og mange unge bliver derfor overraskede over, at et job i branchen er mere end at “pynte tallerkner” - og vælger derfor at droppe ud tidligt i forløbet.

Terje Thesbjerg, medejer og direktør i Torvehallerne


- Dem er der blevet længere imellem. Og jeg tror, at vi kommer til at opleve "gråt guld" blandt medarbejderne i restaurationsbranchen, nemlig som ansatte på timebasis, siger René Hviid.

René Aarby Sørensen adm. direktør for Munkebjerg Gruppen. Foto: Mette Mørk
Annonce

Hotelkæde kigge mod Rumænien

En af de store lokale spillere i restaurationsbranchen, Munkebjerg Gruppen, har også mærket konsekvenserne af personalemangel. Og ifølge Réne Aarby Sørensen, administrerende direktør i Munkebjerg Gruppen, har man været nødt til at kigge mod Rumænien.

- Vi mangler lige nu otte kokke i køkkenerne på vores hoteller, og vi mangler også seks til syv elever. Lige nu er vi i gang med at ansætte rumænske kokke, siger Réne Aarby Sørensen.

Han kalder personalemanglen for en gordisk knude.

- Da Danmark lukkede ned, var der mange i restaurationsbranchen, der blev nødt til at afskedige medarbejdere. Og da de ikke kunne gå andre steder hen i branchen på grund af corona-pandemien, blev mange nødt til at skifte branche.

Réne Aarby Sørensen opfordrer kollegerne i branchen til at tage ekstra elever ind.

- Det er en udgift her og nu, men på den lange bane vil det gavne vores branche. Og det vil komme os selv til gode, siger han.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

ENTREPRENEUR OF THE YEAR

Årets regionsvindere er fundet: Her er Danmarks bedste til vækst

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Annonce