Annonce
Fredericia

De unge løvers hule findes i Fredericia Idrætscenter: Nyt middel mod måger blev kåret som årets vinderforslag på Innocamp

600 skoleelever har i to dage arbejdet med og dystet om at løse lokale virksomheders udfordringer på årets Innocamp i Fredericia Idrætscenter. Det var 10. gang, Innocamp blev afviklet. Foto: Peter Leth-Larsen
Virksomheder interesserede i at tale med unge efter at have set deres produkter på årets Innocamp i Fredericia Idrætscenter. 600 dystede om den bedste idé.

Fredericia: Det er ikke bare en smart idé, som en gruppe unge udviklede på årets Innocamp og vandt førsteprisen for.

En kunstig vandrefalk på en slags støvsugerrobot kan vise sig at være et godt og realistisk middel til at skræmme skrigende måger bort med og forhindre dem i at lave reder på flade tage i blandt andet Kanalbyen i Fredericia. I hvert fald nikkede kommunens Bjarne Christensen begejstret, da han blev præsenteret for ideen.

Det samme gjorde tidligere advokat Erling Christensen, Stephen Bihl fra Business Fredericia og iværksætter Peder Hvejsel, der på Innocamp nr. 10 udgjorde dommerpanelet.

Det var blandt andet Cecilie Rosenfeldt, HTX, og Cecilia Pedersen, EUX, som havde arbejdet med, hvordan kommunen kommer mågeplagede beboere til undsætning. De havde fundet ud af, at måger er bange for vandrefalke. De ville også lave et nemt og bæredygtigt projekt, hvor robotten bliver opladet af solceller. Drengene i deres gruppe sørgede for ideen til en app, der kan styre robot-falken. App'en får blandt andet en melding, når der er måger på taget, og den kan sætte falken i gang og siden sende den i ladestation.

Annonce

De stillede udfordringerne

De stillede udfordringerne:

Fredericia Kommune

Jutlander Bank

Ejendomsmæglerfirmaet Home

Dyhre.Cykling

Mejeri.dk

DGI

Autohuset Vestergaard

Proprint

Proprint skal have fat i Magnus

Firmaer, organisationer og Fredericia Kommune havde stillet de 600 elever fra de ældste klasser i folkeskolen og de yngste på ungdomsuddannelserne i alt otte udfordringer, som de havde to dage til at komme med bud på.

Gruppen, som havde arbejdet med at gøre Proprints hjemmesider mere enkle og tilgængelige, fik en ottende plads, men indehaver Ole Nikolajsen var mere end tilfreds med løsningen.

- Den var vi aldrig selv kommet på. Jeg skal have en nærmere snak med Magnus og høre, om vi måske skal finde ud af noget sammen, sagde han om en af de unge i gruppen.

Innocamp gav skubbet til eget firma

Det er ikke bare gratis sandwich og müslibarer, man får ud af at deltage i Innocamp, kunne to tidligere deltagere fortælle i et indslag fra scenen i hal 5 og 6, hvor det summede af opfindsomhed og aktivitet.

Viktor Juul og Sigurd Ilsøe var med for to år siden, og i dag har de udviklet netfirmaet: brugte/ski.dk. De kunne fortælle, at de på Innocamp havde lært, at det er vigtigt at tage imod kritik og feedback på en konstruktiv måde. Det skærper forretningsideen. De har også oplevet, at rigtig mange folk står parat til at hjælpe unge iværksættere.

I to dage har hal 5 og 6 i Fredericia Idrætscenter fungeret som en slags "Løvernes Hule" for de ældste i folkeskolen og de yngste på ungdomsuddannelserne. Foto: Peter Leth-Larsen

Mange apps

Det var kendetegnende for dette års Innocamp, at langt de fleste elever arbejdede med app-løsninger. Efterhånden har mange unge fået greb om kodearbejdet og kunne præsentere realistiske løsninger, lød det fra lærere, der i de to dage fungerede som "innocoaches".

Men der var også konkrete forslag på f.eks. en udfordring fra Mejerigruppen, der gerne vil have børn og unge til at drikke mere mælk. De foreslog at erstatte karton med emballage, som er lige så smarte i drikkeautomater og håndterbare som f.eks. coca cola-dåser og tilsvarende produkter. Det var en løsning, som iværksætter Peder Hvejsel med begejstring havde noteret sig.

Jørgen Juul blev kåret som årets innocoach. Foto: Peter Leth Larsen
Alle kreative evner var i gang, da de 600 unge skulle finde svar på udfordringer fra bl.a. ejendomsmæglerfirmaet Home, DGI og Autohuset Vestergaard. Foto: Peter Leth Larsen
Vindere af Innocamp 2019 - de unge elever kom med et overbevisende, kreativt og bæredygtigt bud på, hvordan man dæmmer op for mågeplagen i Fredericia Kommune. Foto: Marianne Husted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

SF mangler stadig svar i sagen om konsulent-besparelser

Læserbrev: Fredericia Dagblad lagde 23. januar igen spalteplads til nok et indlæg omhandlende Fredericia Kommunes brug af privat konsulentfirma til besparelser på socialt udsatte og handicappede borgeres botilbud. Denne gang var det koncernchef Yelva Bjørnholdt Jensen, som på vegne af Fredericia Kommune var ude med et indlæg. Det havde dog været klædeligt, hvis det stedet havde været en formand for et af de ansvarlige udvalg som udtalte sig. I Kolding har byrådet truffet den beslutning, at man selv påtager sig ansvaret for de besparelser, som man finder nødvendige. Det har den fordel, at der alt andet lige skal findes færre penge, når der ikke skal kastes flere 100.000 kroner. efter et privat konsulentfirma som Anne Brorson Consulting. Vi må formode, at koncernchefen har afstemt sit indlæg med de politisk ansvarlige? Indlægget besvarer dog stadig ikke de spørgsmål, SF tidligere har rejst, så nu spørger vi lige igen! Mener man seriøst, at man kan spare 3,7 millioner kroner på botilbud, uden borgerne kan mærke det? Tror man på, at borgerens indsats er uændret? 3,7 millioner svarer til årslønnen for minimum 10 pædagoger eller 10 SOSU-assistenter fordelt på 13 borgere! Der mangler ligeledes stadig svar på, om de berørte borgere er orienteret om, at deres private oplysninger er blevet delt, med en privat virksomhed? Det er selvfølgeligt helt legalt og inden for lovgivningens rammer og intention at følge op på om borgeren stadig får det relevante tilbud, men det er bestemt ikke nogen ny opfindelse at holde status- og opfølgningsmøder. I de tilfælde, hvor borgere har fået det bedre, er det naturligt med en ny vurdering, som i SF's optik bør ske i et samarbejde mellem den kommunale sagsbehandler og borgeren. F.eks ved brug af det man blandt fagfolk kalder en VUM (Voksen udredningsmetode), en metode socialrådgivere og socialformidlere er uddannet til at bruge. I SF mener vi, at kommunens brug af spare-konsulenter kan begrænse borgerens retskrav på at blive partshørt, når støtten forhandles ned. Når dette uvæsen har fået lov til at brede sig, er det jo ikke, fordi der er dårlige sagsbehandlere på de sociale voksenområder. Forklaringen er snarere den underfinansiering, der er og har været over en årrække på handicap- og udsatteområdet. Det er tydeligvis ikke her, 'det historiske velfærdsløft' er faldet. I betragtning af den solide økonomi, vi efter sigende har Fredericia, bør det være muligt på ordentlig vis at finde den nødvendige finansiering til handicappede og socialt udsatte borgeres tilbud, uden der skal gå kræmmermarked i aftalerne. Vi ser stadig i forventning frem til at få svar på vores spørgsmål meget gerne fra medlemmerne fra de fra de to udvalg, som sagerne hører under. Når byrådet i Kolding kan forholde sig til problematikkerne, kan det jo ikke passe at det skal være så svært at få de ansvarlige politikkere til svare.

Fredericia

På indkøb efter lukketid: Fredericianer finder aftensmad i containerne

Annonce