Annonce
Fredericia

Debatmøde: Vi er nødt til at tale om frie lokale medier hvis de også skal være her i morgen

Kan man have et demokrati uden aviser? Det var emnet for en debat på Fredericia Gymnasium torsdag aften. Gymnasiet, Fredericia Bibliotek og Fredericia Dagblad arrangerede. Det kan man ikke, var de fleste enige om. Alligevel er klassiske medier udfordrede. For hvem vil betale for uafhængig journalistik? Det bør man som samfundsborger og demokratiforkæmper, argumenterede paneldeltagerne, hér journalist og tidligere chefredaktør, Ulrik Haagerup (stående). Foto: Peter Leth-Larsen
Fyldt sal på Fredericia Gymnasium, som sammen med Fredericia Bibliotek og Fredericia Dagblad spurgte, om man kan have et demokrati uden aviser? Tilsyneladende - og det er til dels bladhusenes egen skyld.

Fredericia: Egentlig kom aftenens måske mest relevante spørgsmål hen mod slutningen af den debat, Fredericia Dagblad, Fredericia Bibliotek og Fredericia Gymnasium - som var vært - stod for torsdag.

En elev, Siri, spurgte, hvordan hun og andre på hendes alder skulle navigere i mediehavet, når nu overskriften var, "Kan man have et demokrati uden aviser?".

For de unge læser nærmest ikke dagblade. I Fredericia Kommune bor der små 52.000. Fem procent ønsker at give penge for den journalistik, vi som mediehus med en daglig trykt udgivelse og cirka 70/30 procent gratis/betalt indhold på nettet producerer. Det er ingen statshemmelighed, at de, der godt vil punge ud, er over deres første vår.

Som journalister tiltrækkes vi af det, der er ekstremt konfliktfyldt. Hvad med alt det andet?

Ulrik Haagerup, tidl. chefredaktør på Jyllands-Posten og Nordjyske, tidl. nyhedsdirektør i DR, i dag medstifter af uafhængigt center for konstruktiv samfundsdialog. Talte på debatmøde i Fredericia torsdag om klassiske mediers krise

Alt er sort eller hvidt

Men symptomatisk nok var hun nærmest den eneste røst fra sit trin på livets stige.

Andre og ældre stemmer fra den fyldte sal havde også velargumenterede indlæg, men de unge lyttede i bedste fald kun, sad med deres mobiler eller gik i stort mandtal før tid.

Måske fordi klassiske medier stadig i høj grad holder fast i læresætningen om, at en god historie er en dårlig historie. Alt er sort eller hvidt. For ekstremt og forfærdeligt i modsætning til, at ganske meget i Fredericia, Danmark og verden faktisk fungerer temmelig godt og kun bliver bedre, som paneldeltager Ulrik Haagerup formulerede det.

Han er erfaren journalist, tidligere chefredaktør på Morgenavisen Jyllands-Posten og i mediehuset Nordjyske samt tidligere nyhedsdirektør i DR. I dag medstifter af Constructive Institute i Aarhus, et uafhængigt center for konstruktiv samfundsdialog. Ved hans side sad Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S) og chefredaktør Mette Salling Eriksen, Fredericia Dagblad.

Annonce

Journalistik koster

De var enige om, at der mere end nogensinde før er brug for afbalanceret journalistik i den samtale, vi skal have med hinanden, hvis vores i forvejen homogene samfund - som Jacob Bjerregaard sagde - skal udvikle sig og stå imod forklædt spin, fake news og generel dårlig rapportering om vigtige emner for demokratiet.

Men journalistik koster penge, understregede Mette Salling Eriksen, og den sandhed har branchen desværre ikke selv forfægtet, men i stedet givet stoffet væk uden beregning i mange år på websider og i gratisaviser.

I mellemtiden har sociale medier og techgiganter som Facebook og Google tilmed været i stand til at snuppe annoncer for millioner fra klassiske medier. Ligesom små nye netaviser har kunnet etableret sig med gratis indhold uden de statstilskud, som Fredericia Dagblad og publicistiske søstermedier af vidt forskellig observans modtager til at lave journalistik for.

Der var oplæg og svar på spørgsmål fra salen fra (fra venstre) Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S), Fredericia Dagblads chefredaktør Mette Salling Eriksen og journalist, tidl. chefredaktør, Ulrik Haagerup - I dag medstifter af Constructive Institute i Aarhus, et uafhængigt center for konstruktiv samfundsdialog. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Vi må i dialog

Så hvordan - Siri - skal du og andre, der vil vide noget om det, der sker uden for vinduet, navigere?

Hun fik det svar fra panelet, at hun bør læse Fredericia Dagblad og øvrige lokale medier, og de gerne vil i dialog om, hvordan vi forbedrer dækningen og hele den demokratiske samtale.

Den snak er nødvendig, for læser medierne omvendt Siri, kunne man jo også spørge?

Debatmødet foregik på Fredericia Gymnasium og havde deltagelse af flere gymansieklasser. Foto: Peter Leth-Larsen
Flere steder i USA er der nyhedsørkener, fortalte Ulrik Haagerup. Det vil sige, at der ikke er nogen medier til at fortælle borgerne om, hvad der sker i deres område eller kan stille magthaverne til ansvar for deres handlinger. Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Live: Kan FHK nappe sæsonens fjerde ligasejr af fem mulige?

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Kultur

Børnenes maleri på auktion

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Erhverv

Stort lokalt firma er vild med blomster og bier: Naturens planter og dyr får en hjælpende hånd

Annonce