Annonce
Vejle

Det er farligt og ulovligt, men mange hundeejere er fløjtende ligeglade: De slipper hunden løs i skoven

Carsten Gydesen er landmand og er godt træt af, at hundeejere slipper deres hunde løs på hans grund. Det forstyrrer vildtet og ødelægger markerne. De vildtkameraer, han har sat op, fanger oftere en løsgående hund end et rådyr. Foto: Mette Mørk
Carsten Gydesen, der ejer et stykke skov i Grejsdalen, oplever, at mange hundeejere blæser på reglerne og slipper deres hunde løs i naturen. Vildtkamera og skiltning kan forhåbentlig hjælpe på problemet.

Grejsdal: "Se der kommer en kvinde gående med tre løse hunde. Hun kommer her tit. Og nu kommer der en mere. Ham ser jeg også tit. Han har heller aldrig sin hund i snor."

Carsten Gydesen står med sin mobil i hånden. På skærmen kører en video med optagelser fra det vildtkamera, han har opsat i sin skov.

Men i stedet for bukke og råvildt er det løse hunde og deres ejere, som bliver fanget af kameraets linse.

Annonce
På optagelserne fra vildtkameraet kan Carsten Gydesen se, hvordan de forskellige hundeejere går tur med løse hunde i hans private skov. Foto: Mette Mørk

60-årige Carsten Gydesen ejer et stykke skov ved Smørhullet i Grejsdalen, og han har i mange år oplevet et stigende problem. Hundeejere har ikke deres hunde i snor, når de færdes i skoven. Og det frustrerer Carsten Gydesen, som blandt andet bruger sin skov til jagt.

- Selvom det er nogle trænede hunde, så er det ikke muligt for ejerne at styre dem, hvis der skulle komme råvildt forbi, siger Carsten Gydesen.

Har opsat skilte

Carsten Gydesen har selv hunden Vega på tre år, så det er ikke manglen på kærlighed til de firbenede, han mangler.

- Jeg er meget glad for hunde, og hundeejere må også meget gerne gå tur med deres hunde i min skov. De skal bare huske at have hunden i snor. Jeg har heller ikke lyst til at være ham den sure, men der skal ændres noget ved folks holdning til det her, siger han.

Sådan må man færdes i privatejede skove

  • I privatejede skove er der adgang fra klokken 6 til solnedgang.
  • Man må færdes til fods og på cykel, men kun på skovveje og stier.
  • Hunde skal være i snor.
  • Al motorkørsel i skoven er forbudt.
  • Man må ikke slå sig ned nærmere end 150 meter fra bygninger.
  • Man skal rette sig efter skiltningen.
  • Hvis skoven er under fem hektar, må skovejeren godt lukke den af for offentligheden.

Carsten Gydesen har for nylig opsat skilte forskellige steder i skoven, hvor der står, at hunde er velkomne, men at de skal være i snor. Indtil videre har det været uden effekt.

- Efter den første dag med de nye skilte kiggede jeg optagelserne fra vildtkameraet igennem, og der kunne jeg se, at folk stadig ikke havde deres hunde i snor. Det irriterer mig, at folk ingen respekt har, når nu de færdes i en privat skov, siger han.

Det er disse skilte, Carsten Gydesens har sat op flere steder i sin skov. Indtil videre er de uden effekt, da de hunde, han støder på, færdes uden snor. Foto: Mette Mørk


Jeg er meget glad for hunde, og hundeejere må også meget gerne gå tur med deres hunde i min skov. De skal bare huske at have hunden i snor.

Carsten Gydesen


Carsten Gydesen har fået tilladelse til at sætte skiltene op af politiet, som også har forklaret ham, at fordi det er en privat skov, må han gerne forbyde hundeejerne helt at bruge skoven.

Annonce

Gennem marker og privat grund

På sit vildtkamera kan Carsten Gydesen se, når hundeejerne ankommer til skoven. Og det er ikke altid de kommer ad stierne.

- Jeg har nogle marker, som omkredser skoven og jeg kan se, at nogle af ejerne kommer gående ned gennem kornmarkerne, og det synes jeg simpelthen ikke er i orden. Det bliver de jo ødelagt af, siger Carsten Gydesen.

I efteråret 2020 gennemførte skovejernes brancheorganisation, Dansk Skovforening, en medlemsundersøgelse, fordi skovejerne havde oplevet et stort rykind af nye gæster. Grafik: Dansk Skovforening

Også Carsten Gydesens naboer oplever store problemer med løse hunde.

- Vi er jo en del gårde herude, som alle oplever en manglende respekt fra hundeejerne. De vader ind over markerne og på privat grund. Nogle har sågar oplevet, at folk har parkeret i deres indkørsel - for derefter at slippe deres hunde løs. Og det er ikke alle herude, der enten tør eller har lyst til at konfrontere hundeejerne. Nogle har nemlig oplevet at blive overfuset af dem, siger han.

Annonce

Hegn og konfrontation

Hvis de nyopsatte skilte viser sig ikke at have nogen effekt, ser Carsten Gydesen snart ingen anden udvej end at sætte hegn op langs skovgrænsen. Og det er ikke en ide, som han er glad ved.

- Hvis jeg skal sætte hegn op hele vejen rundt om min skov, er det et kæmpestort stykke arbejde. Og det vil jeg godt nok være træls over. Men jeg ved snart ikke, hvad jeg ellers skal gøre. Hverken kommunen eller politiet kan hjælpe mig. Og jeg har jo ikke mulighed for at sidde hernede og konfrontere alle, som kommer forbi med løse hunde, siger han.

Carsten Gydesen kan også rigtig godt lide at have sin egen hund, Vega, til at løbe rundt uden snor, og det får den også lov til i indkørslen til gården, hvor han bor med sin kone. Men når de færdes i skoven, er Vega altid i snor. Foto: Mette Mørk

Carsten Gydesen håber derfor, at skiltene vil få folk til at tænke sig om en ekstra gang, inden de slipper hundene løs.

- Jeg savner respekt fra hundeejerne, og det håber jeg, skiltene måske kan hjælpe med. Men jeg er ikke alt for optimistisk. Indtil videre har folk ikke været gode til at høre efter.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Sport For abonnenter

Live: VB fører med to i pausen og er på vej mod pokalsemifinalen

Navne

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

FC Fredericia

Nederlag svier i et par dage, men herefter har FC Fredericias anfører lært at se tingene med andre briller: - Det er vigtigt at tænke på, hvad vi har præsteret som helhed

Annonce