Annonce
Fredericia

Disney-lys tændes på ubestemt tidspunkt for at undgå corona-risiko: Julepynt for en mio. kr.

På fredag tændes lysene på rådhuspladsen, og der bliver god tid til at nyde dem. Gavepakken og  kronhjorte bliver en fast del af byens julebelysning fremover. Privatfoto: Kit Margrethe Larsen
Byens nye juleudsmykning er ikke en engangsforeteelse. Disneyfigurer er lejet for denne gang, men lys, der forvandler rådhus til en gave, samt kronhjorte og elge vil fremover indgå i julebelysningen. Ekstra juleboder skal måske også være fast inventar. Julepynten har kostet en million kroner.

Fredericia: Fredericianerne skal nok få lys i øjnene, når der bliver sat strøm til Disney-figurer og sløjfer på rådhuset i den kommende weekend. Det lover borgmester Jacob Bjerregaard (S), som til gengæld håber, at fredericianerne vil nyde den nye juleudsmykning i spredte doser.

- Vi tænder lysene i løbet af fredagen, men vi annoncerer ikke et bestemt tidspunkt. Det gør vi ganske enkelt ikke af hensyn til coronarisikoen. Vi vil ikke lave et stort event ud af det, så der samler sig tusindvis af mennesker i midtbyen samtidigt, siger Jacob Bjerregaard.


Vi tænder lysene i løbet af fredagen, men vi annoncerer ikke et bestemt tidspunkt. Det gør vi ganske enkelt ikke af hensyn til coronarisikoen

Borgmester Jacob Bjerregaard


Og han understreger, at der bliver masser af tid til at nyde byens nye investering i julepynt. Der er indkøbt julepynt for en million kroner.

- Vi har købt en del af det, så det kan genbruges år efter år. Vi valgte at lave investeringen i år, da vi havde muligheden for at bruge ekstra midler i forbindelse med coronasituationen, forklarer Jacob Bjerregaard.

- I har sat to millioner kroner af til at sikre fredericianerne ekstra julestemning. I har brugt en million kroner på julepynt, hvad skal resten bruges til?

- Der bliver forskellige tiltag i løbet af december, som vi er i gang med at få lagt sidste hånd på. Det bliver meldt ud i en eventkalender, som samler alt, hvad der sker i den kommende måned, siger Jacob Bjerregaard.

I løbet af fredagen sættes der strøm til den nye julebelysning i Fredericias gågader. Det sker løbende for ikke at skabe masseopbud i en coronatid. Disney-pynten har kommunen lejet.  Arkivfoto: Gustav Roesbjerg Mygind
Annonce

Lys i mørket

Men hvorvidt hele beløbet når at blive brugt i december, er uvist.

- Vi valgte at være på sikker grund og derfor afsatte vi to millioner kroner. Bruger vi kun 1,2 mio. kroner, så er det også fint. Men vi ville sikre os, at vi får skabt en juleby, som virkelig kan være et lys i mørket i en træls tid. Det, tror vi, alle har behov for. Samtidig håber vi, at det også trækker folk til udefra, så vores butikker får en god julehandel, siger Jacob Bjerregaard.

Julehygge for 1 mio. kroner

Lyskæderne på rådhuset og kronhjorte/elge samt den store gave på J.B. Nielsens Plads har Fredericia Kommune købt. Det forventes derfor at blive en fast del af julebelysningen i de kommende år.

Disney-juletemaet er foreløbigt lejet i år.

Indkøb, opsætning og håndtering samt opbevaring af alt julelys beløber sig til ca. 750.000 kroner.

Leverandøren har stået for opsætningen, mens Teknikgruppen, som står for det øvrige julelys, har stået for tilslutning, el-tavler m.m.

Julehytterne inkl. levering, afhentning, pynt m.m. beløber sig til ca. 250.000 kroner.

- I vil gerne have folk til at bruge byen i december, men helst ikke for mange af gangen. Er det ikke en meget svær balance?

- Jo det er det, men vi tror på, at fredericianerne også i denne her forbindelse forstår at udvise forsigtighed. Det har vi set hidtil, hvor smittetallet i Fredericia længe har holdt sig nede, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce

Karma-vagter står klar

Også Susanne Eilersen (DF) tror på, at byrådets valg af julerier betyder, at det bliver en coronasikker jul.

- Vi har netop valgt at fordele julepynten i hele byen, så man kan benytte muligheden for at tage familien med hele byen rundt. Vi har indkøbt ekstra juleboder, som bliver sat op rundt i gågaderne, så der ikke bliver et enkelt samlingssted, siger hun.

Det er byens pladser og torve, som bliver pyntet og belyst. Juletræer er dukket op i alle gader, og der bliver i løbet af de kommende uger også sat store juletræer op på Rådhuspladsen og Axeltorv.

- Det skal nok komme, og lysene bliver tændt, men der bliver ikke en juletræstænding som normalt. Vi skal ikke have tusindvis samlet på Rådhuspladsen på en gang, siger borgmesteren.

- Selv om I gerne vil have, at folk kommer i mindre grupper, kan I vel forvente, at mange kommer til samtidigt for at se den nye udsmykning med lys. Hvad gør I for at sikre, at restriktionerne overholdes?

- Vi tror, at fredericianerne udviser fornuft, men vi indsætter også et karmakorps i lighed med det, vi gjorde på Østerstrand i sommer. Det skal holde øje med, at alt er trygt, og eventuelt hjælpe folk med at blive spredt, hvis det bliver nødvendigt, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce