Annonce
Fredericia

Dit toiletbesøg bliver tjekket for coronavirus - men husk stadig at blive testet

Vandet fra dit toiletbesøg og industrispildevand ender i et miks i de store bassiner på Fredericia Centralrenseanlæg. Den kommende måned bliver en liter af spildevandet i indløbet dagligt taget fra og skal indgå i en storstilet undersøgelse af sporing af coronasmitte fra spildevand. Arkivfoto: Søren Gylling
Centralrenseanlægget på Røde Banke skal denne måned indgå i et landsdækkende forsøg på at lave smitteopsporing i spildevand. Undersøgelsen betyder ikke, at fredericianerne skal undlade at lade sig teste, understreger direktør for Fredericia Spildevand og Energi.

Sanddal: Et grumset miks af det vand, du skyller ud i toilettet, det øvrige husholdningsspildevand og industriens store mængder spildevand bliver i den kommende måned hældt på 1-liters flasker på Røde Banke og sendt til analyse hos Statens Seruminstitut.

Fredericia Spildevand og Energi har sagt ja til sammen med 19 andre spildevandsanlæg at deltage i et storstilet forsøg om at spore coronasmitte i spildevandet.

Smittede med covid-19 udskiller virus sammen med afføringen, allerede inden de smittede udvikler symptomer. Dermed kan det også findes i spildevandet, og en mulig smitteopsporing ad den vej skal nu undersøges grundigt.

Annonce

- Vi vil meget gerne bidrage til at løse et stort samfundsproblem, så kan vores spildevand være med til det, så leverer vi gerne. Det er bare vigtigt, at fredericianerne ikke tror, at de så kan undlade at lade sig teste, for det her erstatter ikke på nogen måde testsystemet, siger direktør for Fredericia Spildevand og Energi Søren Hjortsø Kristensen.


Det er vigtigt, at fredericianerne ikke tror, at de kan undlade at lade sig teste, for det her erstatter ikke på nogen måde testsystemet.

Direktør for Fredericia Spildevand og Energi Søren Hjortsø Kristensen.


Masser af industrispildevand

Fredericias spildevandsanlæg er målt på kubikmeter det næststørste i Danmark, fordi der tilledes store mængder industrispildevand fra blandt andet Carlsberg, raffinaderiet og andre store procesvirksomheder.

- Man har ønsket at få et miks af spildevandsanlæg både i størrelse og sammensætning, og derfor er vi blevet bedt deltage. Vi tager spildevandet fra indløbet, så det ikke er behandlet på nogen måde, forklarer driftschef Annemarie Godtfredsen.

I princippet skal der ikke ske andet, end at man hver dag i den kommende måned tapper en liter spildevand på flasker, som Statens Seruminstitut skal afhente og få undersøgt. Statens Seruminstitut samarbejder med laboratoriet Eurofins om analyserne.

- Vi skal opbevare spildevandet på køl, indtil det bliver afhentet. De ekstra omkostninger, der er ved undersøgelsen, bliver dækket af Statens Seruminstitut, så det betyder ingen udgifter for forbrugerne. Det er heller ikke muligt at identificere enkelte personer, der evt. måtte være smittet. Det handler kun om at holde øje med, hvorvidt man kan følge den generelle udbredelse af smitte i området, understreger Søren Hjortsø Kristensen.

Annonce

Redskab i epidimikontrol

Overvågning af spildevand har vist sig at kunne være et centralt element i den fremtidige epidemikontrol med coronavirus.

Det oplyser Jesper Grams, der er administrerende direktør i Eurofins Danmark, der står for at analysere spildevandsprøverne for corona, til nyhedsbureauet Ritzau.

- Det kan være et godt redskab til at udpege områder, hvor sundhedsmyndighederne skal sætte særligt ind med persontest og smitteopsporing. Det kan give en bedre indikation på, hvor der er smitte, og hvor meget smitte der er i hvilke områder, siger han.

Enkelte steder i landet er spildevand tidligere i mindre forsøg blevet undersøgt for corona. Det gælder blandt andet på Bornholm, i Ishøj og i København. Forsøgene har været lovende, og derfor gennemføres nu det storstilede forsøg, som måske skal erstattes af permanente prøveudtagninger.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Treldes campingchef vil have flere til at opdage Fredericias fortræffeligheder

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

FC Fredericia kan bare ikke tabe i Nykøbing Falster

Fredericia For abonnenter

Nyt boligområde på vej med 225 boliger: 'Forventer at grundene hurtigt er væk'

Sport

Holvad på vej mod sin gamle styrke efter sin skade

Fredericia

Svovlsyrekajen eller Esplanaden? Skal kajen ikke have et nyt navn, spørger flere læsere

Fredericia For abonnenter

Rasmus har holdt ferielejr for udsatte børn i 10 år: Et håndskrevet brev gjorde særligt indtryk

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Fredericia fik udvidet truppen med tre mand

Fredericia

25-års fødselar med én ting på ønskesedlen: Krisecenter kæmper for mænd

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Sport

Amerikaner vinder cykelklassiker for næsen af Mikkel Honoré

Fredericia For abonnenter

Så er der ferie: Sådan går det hos overnatningsstederne

Fredericia For abonnenter

Forskere: Alle smider affald - men tre grupper gør det bare lidt oftere

Annonce