Annonce
Fredericia

Dit toiletbesøg bliver tjekket for coronavirus - men husk stadig at blive testet

Vandet fra dit toiletbesøg og industrispildevand ender i et miks i de store bassiner på Fredericia Centralrenseanlæg. Den kommende måned bliver en liter af spildevandet i indløbet dagligt taget fra og skal indgå i en storstilet undersøgelse af sporing af coronasmitte fra spildevand. Arkivfoto: Søren Gylling
Centralrenseanlægget på Røde Banke skal denne måned indgå i et landsdækkende forsøg på at lave smitteopsporing i spildevand. Undersøgelsen betyder ikke, at fredericianerne skal undlade at lade sig teste, understreger direktør for Fredericia Spildevand og Energi.

Sanddal: Et grumset miks af det vand, du skyller ud i toilettet, det øvrige husholdningsspildevand og industriens store mængder spildevand bliver i den kommende måned hældt på 1-liters flasker på Røde Banke og sendt til analyse hos Statens Seruminstitut.

Fredericia Spildevand og Energi har sagt ja til sammen med 19 andre spildevandsanlæg at deltage i et storstilet forsøg om at spore coronasmitte i spildevandet.

Smittede med covid-19 udskiller virus sammen med afføringen, allerede inden de smittede udvikler symptomer. Dermed kan det også findes i spildevandet, og en mulig smitteopsporing ad den vej skal nu undersøges grundigt.

Annonce

- Vi vil meget gerne bidrage til at løse et stort samfundsproblem, så kan vores spildevand være med til det, så leverer vi gerne. Det er bare vigtigt, at fredericianerne ikke tror, at de så kan undlade at lade sig teste, for det her erstatter ikke på nogen måde testsystemet, siger direktør for Fredericia Spildevand og Energi Søren Hjortsø Kristensen.


Det er vigtigt, at fredericianerne ikke tror, at de kan undlade at lade sig teste, for det her erstatter ikke på nogen måde testsystemet.

Direktør for Fredericia Spildevand og Energi Søren Hjortsø Kristensen.


Masser af industrispildevand

Fredericias spildevandsanlæg er målt på kubikmeter det næststørste i Danmark, fordi der tilledes store mængder industrispildevand fra blandt andet Carlsberg, raffinaderiet og andre store procesvirksomheder.

- Man har ønsket at få et miks af spildevandsanlæg både i størrelse og sammensætning, og derfor er vi blevet bedt deltage. Vi tager spildevandet fra indløbet, så det ikke er behandlet på nogen måde, forklarer driftschef Annemarie Godtfredsen.

I princippet skal der ikke ske andet, end at man hver dag i den kommende måned tapper en liter spildevand på flasker, som Statens Seruminstitut skal afhente og få undersøgt. Statens Seruminstitut samarbejder med laboratoriet Eurofins om analyserne.

- Vi skal opbevare spildevandet på køl, indtil det bliver afhentet. De ekstra omkostninger, der er ved undersøgelsen, bliver dækket af Statens Seruminstitut, så det betyder ingen udgifter for forbrugerne. Det er heller ikke muligt at identificere enkelte personer, der evt. måtte være smittet. Det handler kun om at holde øje med, hvorvidt man kan følge den generelle udbredelse af smitte i området, understreger Søren Hjortsø Kristensen.

Annonce

Redskab i epidimikontrol

Overvågning af spildevand har vist sig at kunne være et centralt element i den fremtidige epidemikontrol med coronavirus.

Det oplyser Jesper Grams, der er administrerende direktør i Eurofins Danmark, der står for at analysere spildevandsprøverne for corona, til nyhedsbureauet Ritzau.

- Det kan være et godt redskab til at udpege områder, hvor sundhedsmyndighederne skal sætte særligt ind med persontest og smitteopsporing. Det kan give en bedre indikation på, hvor der er smitte, og hvor meget smitte der er i hvilke områder, siger han.

Enkelte steder i landet er spildevand tidligere i mindre forsøg blevet undersøgt for corona. Det gælder blandt andet på Bornholm, i Ishøj og i København. Forsøgene har været lovende, og derfor gennemføres nu det storstilede forsøg, som måske skal erstattes af permanente prøveudtagninger.

Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia er ude af pokalturneringen: Derfor er der ingen grund til at glæde sig over det denne gang

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Udspil fra regeringen: Fredericia Sundhedshus skal rumme nærhospital

FC Fredericia For abonnenter

Kampen minut for minut: Sådan røg FC Fredericia ud af pokalturneringen

Fredericia

Thansen vil være mere familievenlig: Nye butikslokaler plads til flere varer og bedre kundeoplevelse

FC Fredericia

Basses basse var ikke nok for FC Fredericia: Klubben røg ud i pokalmørket efter sen scoring af Hvidovre

FC Fredericia

Hvis FC Fredericia vinder tirsdag aften, skal klubben prøve noget, den aldrig har prøvet før

Fredericia For abonnenter

1800 studerende og 300 ansatte skal have deres hverdag i et campus i Kanalbyen - men hvad med trafikken?

Erhverv

Bank slår to filialer sammen og flytter til Snoghøj: - Folk efterspørger parkering og nem adgang

Fredericia

- Lige nu ligger vi vandret for at gøre butikken klar: Lingeributik indretter herrehjørne i nye lokaler

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Fredericia

Hvilke kandidater kan knockoute fodgængere? Dagbladet tjekkede valgplakater

Fredericia For abonnenter

AP Pension er klar med tre-cifret millionbeløb til energihus på kajen i Kanalbyen

Erhverv

Stress førte til karriereskifte: Nu står Renate på egne fødder og åbner klinik

Annonce