Annonce
Fredericia

Endelig to stay i stedet for to go: To kolde forløsninger og en sandwich med frihed, tak

Mandag må caféer, restauranter, barer og vætshuse åbne igen for servering inde og ude. Ikke kun take away. Coronalempelserne fik flere til at gå i gang med forberedelserne. Her Peter Lindvig, der måler aftand op mellem bordene foran pubben Den engelske på Ryes Plads. Foto: Søren Gylling
Det falder på et tørt sted, at vi atter kan samles og nyde noget vådt. Mandag genåbner restauranter og caféer. Søndag var der travlt med forberedelser flere steder i Fredericia.

Fredericia: Efter måneder med nedlukning for at hindre smittespredning må restauranter, caféer, værtshuse og barer igen åben for spisende og drikkende indenfor eller ved bordene i det fri.

Søndag tog flere restauratører i Fredericia derfor fat på forberedelserne.

- Vi har malet, poleret gulv, pyntet om i vinduerne, hængt nye, gamle pladecovere op, fjernet nogle bænke og stillet bordene lidt anderledes, så der er den rigtige afstand, fortalte Peter Lindvig fra Den engelske i Gothersgade.

Der lå en tommestok på fliserne, så det udendørs møblement også opfylder de krav om behørig luft til nabogæsterne, som lægger til grund for regeringen og Folketingets tilladelse til et mere normalt gå-i-byen-liv efter ugers depressiv coronakrise.

Annonce

Der går år med nedtur

For restauranter, caféer og andre spisesteder gælder det nu, at der skal være to kvadratmeter per person. Eller fire, hvis gæsterne i al væsentlighed står op, som det hedder i myndighedernes netop udstukne retningslinjer for genåbning. Stående omgang med hinanden betyder, at flere passerer én - og at man selv passerer flere - end hvis der siddes ved et bord. Det er uhensigtsmæssigt for smittebegrænsning.

Brancheorganisationen Horesta forventer i øvrigt, at der kan gå op til tre år, inden medlemmernes omsætning er på højde med tiden før corona.

Højst tre ved baren

Erhvervsministeriet sendte retningslinjer ud for få dage siden.

De baserer sig på anbefalinger fra sundhedsmyndighederne, Beskæftigelsesministeriet, branchen og arbejdsmarkedets parter.

Pubben ud til Ryes Plads forudser dog også selv at skulle vejlede kunderne. Højst tre ved disken ad gangen, desværre intet ophold over en øl i ved baren, ind ad den ene dør - ud af den anden og så vidt mulig indtagelse af varerne udenfor.

- Det bliver et lortevejr i morgen, men så kommer varmen, har Peter Lindvig hørt. Det klør i fingrene for at få gang i fadølshanerne.

Vi holder prisen

Den engelske er gået glip af ni ugers omsætning, men på grund af hjælpepakker og mange år i gadebilledet og deraf følgende fornuftig økonomisk polstring klarer det familiedrevne vandhul udtørringen, sagde Peter Lindvig.

Priserne sættes dog ikke ned for at løbe forretningen op i fart:

- Nej - og politiet henstiller også til, at man ikke lokker. Det hjælper jo heller ikke at sælge til halv pris, når vi har været lukket så længe. Heldigvis har vi et trofast publikum, og vi glæder os helt vildt til at åbne.

Den engelske er blevet malet og gjort ekstra ren. Gulvet er poleret, og borde og bænke stillet op sådan, at myndighedernes krav om afstand overholdes, fortæller Peter Lindvig. Foto: Søren Gylling

Mums laver om

På Gl. Havn bar Annette Dal stole og borde ud, så også Café Mums kan slå dørene op mandag.

- Vi har normalt et læ-sejl her, men det er fjernet, så folk selv har mulighed for flytte stole og borde lidt længere væk, hvis de er mest trygge ved det, fortalte hun, der driver Mums med sin mand, Jesper Hansen.

Indenfor er de decimeret i antal pladser. Fra 60 til 32.

- Vi var nok de første i byen til at indføre bestilling ved baren, men det går vi væk fra. Vi kommer ned til folk, så der ikke bliver så megen trafik, fortalte Annette Dal.

Mums har mistet mange penge, men heller ikke her trykkes priserne for at hæve volumen. Derimod håber Annette Dal, at sommeren bliver lang og varm, så alene travlhed og service skubber butikken i gang igen:

- Og jeg har også ansat en ekstra rengøringshjælp til at spritte af og det hele, så nej, vi kan ikke bar ændre på priserne.

Ni ugers omsætning er tabt på Ryes Plads, men Den engelske overlever, lyder meldingen. Foto: Søren Gylling

Detaljerede regler

På hjørnet af Gothersgade og Fynsgade åbner køkkenerne i Urbania Street Food ligeledes mandag.

- I fuld sommerudgave, fortalte medindehaver, Brian Løkkegaard.

Det vil sige flere borde og stole, flere varmere og parasoller og flere muligheder for at spise i gården, som deles med Tøjhuset.

- Vi sætter udendørs vaske- og afspritningsstationer op, og alle vores retter er lagt ind i en app, så man kan bestille på den måde. Så kan vi servere maden, så vi ikke får for meget trængsel ved baren og kassen, forklarede han.

Brian Løkkegaard medgav, at genåbningens succes i høj grad også beror på folks egen ansvarlighed. Konceptet med street food er bænke og langborde, og myndighedernes afstand krav gælder stadig: En meter fra hinanden. Der må dog godt samles flere end 10 nu, hvis altså der er tale om selskaber, der er sammen. For eksempel tre grupper på hver 10 personer. Der skal bare være én meter mellem hver gruppe, hedder det i retningslinjerne fra Erhvervsministeriet.

Også Café Mums på Gl. Havn gør klar til genåbning mandag. Her (forrest) Klaus Dal og bagerst Hans Dal - henholdsvis onkel og far til medindehaver, Annette Dal. Foto: Søren Gylling

Tilsyn er klar

Retningslinjerne og de direkte påbud håndhæves i øvrigt af Arbejdstilsynet, som også er ved at være på plads med sine kontroller.

Af vejledningen fra Erhvervsministeriet fremgår det i øvrigt, at spisesteder skal styre gæstestrømmene, overveje selvbetjeningsløsninger, indrette lokalerne korrekt, gøre grundigt rent - både ude i salget og inde hos personalet, informere om corona-adfærd - gerne på flere sprog, og sørge for, at kunderne har nem adgang til håndhygiejne.

Klaus Dal og Annette Dal stiller bænke og borde op foran Café Mums. Foto: Søren Gylling

Mums har måttet reducere siddepladserne indefor fra 60 til 32, men medindehaver af caféen, Annette Dal, er optimist. Hvis bare sommeren bliver varm. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce