Annonce
Fredericia

Enhedslisten retter mistanke mod eks-borgmester og kommunaldirektør: Frygter udvalgssager er blevet fjernet og velfærdsbudget er pustet kunstigt op

Byrådsmedlem i Fredericia Kommune Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten har mistanke om, at der er fjernet sager, som embedsmændene har haft gjort klar til behandling, og at der er pustet til budgettal. Det beder hun nu om at få undersøgt nærmere. Arkivfoto: Claus Fisker
Er der fjernet sager, som embedsmænd har haft gjort klar til udvalgsbehandling? Det ønsker Enhedslisten en opgørelse over, ligesom partiet vil have gennemgået budgettet for 2021 grundigt for at sikre, at de millioner, partierne har afsat til velfærd, rent faktisk er kommunale midler.

Fredericia: Enhedslistens Cecilie Roed Schultz rejser alvorlig mistanke om, at der er sager i den kommunale forvaltning, som er blevet forhalet og taget af dagsordenen, inden de har nået deres respektive udvalg.

Hun beder på dagens økonomiudvalgsmøde om en en liste over sager, som er blevet gjort klar til politisk behandling, men som er blevet taget af dagsordenerne, inden de blev præsenteret for hverken formænd eller udvalgsmedlemmer.  Samt hvem der har ønsket at sagerne blev trukket.

- Jeg er nervøs for, at eksempelvis borgmesteren og kommunaldirektøren har holdt for-formøder, hvor de har sorteret i sager, som egentlig har været gjort klar til udvalgsmøderne og trukket dem, siger Cecilie Roed Schultz.

- Det er alvorlige anklager. Hvad bygger du dem på?

- Jeg bygger det på, at jeg selv har haft flere sager, som jeg har spurgt ind til og rykket for, at vi fik til udvalgsbehandling. Jeg har talt med embedsmændene, som skulle forberede det, og jeg har fået oplysninger, der får mig til at frygte, at det kan være sket, siger Cecilie Roed Schultz.


Jeg er nervøs for, at eksempelvis borgmesteren og kommunaldirektøren har holdt for-formøder, hvor de har sorteret i sager, som egentlig har været gjort klar til udvalgsmøderne og trukket dem.

Cecilie Roed Schultz - Enhedslisten


Annonce

Hvor er sagerne endt?

- Hvilke områder har du mistanke om?

- Jeg kan kun svare for de områder, hvor jeg selv sidder i udvalg. Jeg er næstformand i to udvalg, hvor vi har formøder med forvaltningen omkring dagsordenspunkterne, og hvilke sager vi skal se på. Nogle sager skyder vi ud, fordi vi vurderer, at vi ikke kan nå at få det behandlet grundigt, men vi ser alle sagerne igennem, men min mistanke er, at nogle har været ind over inden os og skubbet sager, siger Cecilie Roed Schultz.

- Hvad kan det være for sager?

- Jeg har eksempelvis spurgt ind til de særlige nest-klasser, som Enhedslisten har fået med i budgettet. Hvorfor har vi ikke fået dem på dagsordenen endnu? Jeg har spurgt ind til tal på familieområdet, som heller ikke er nået frem endnu. Jeg frygter, at sagerne rent faktisk er gjort klar, men er blevet fjernet, siger Cecilie Roed Schultz.

- Hvem skulle kunne gøre det?

- Det vil i så fald være helt i toppen - altså eksempelvis borgmester og kommunaldirektør, siger Cecilie Roed Schultz.

- Hvad skulle deres incitament være for at gøre det?

- Det ved jeg simpelthen ikke, men jeg må tilstå, at de seneste uger med advokatundersøgelse og så videre har gjort, at mit verdensbillede er ændret. Der er ting, jeg ikke kunne drømme om kunne ske for et par måneder siden, som nu åbenbart er muligt, siger Cecilie Roed Schultz uden at kunne konkretisere det nærmere på grund af pålagt fortrolighed.

Annonce

Oppustet budget

Ud over det har Enhedslisten bedt om, at det byrådets første opfølgning på budget 2021 bliver præsenteret helt tydeligt, hvor mange millioner kroner Fredericia Kommune har sat af til velfærdsområderne.

- Jeg er blevet bekendt med, at der på skoleområdet er beløb, der ikke stemmer med den forventning, jeg havde. Vi satte 25 mio. kroner af til at løfte folkeskolen årligt, men nu har jeg fået oplyst, at den reelle udgift for kommunen er langt mindre. Der er i de 25 mio. kroner medtaget statslige midler også, siger Cecilie Roed Schultz.

Hun føler derfor, at budgettet er pustet op til noget, det ikke kan bære.

- Vi gik til forhandlingerne med det ønske, at skoleområdet blev styrket med 20 mio. kroner. Det endte i budgetteksten med 25 mio. kroner, hvilket vi var super glade for. Men hvis det reelt er væsentligt mindre, at vi som kommune skyder ind, så føler jeg mig snydt, og vi snyder også borgerne, mener Cecilie Roed Schultz.

- Har økonomiafdelingen vildledt jer?

- Nej, jeg skyder ikke på embedsmændene. Driftsbudgettet er skrevet som prosa, hvor det blot fremgår, hvor mange penge der er puttet ind i områderne. Det gør det luftigt, men det er jo forkert, hvis det fremgår, at vi gør så og så meget for borgerne, men så ikke gør klart, at vi i de beløb har alle mulige statsmidler med, siger Cecilie Roed Schultz.

- Har du mistanke om, at det er sket på andre fagområder?

- Jeg ved det ikke, men det, håber jeg, bliver klart, når vi får en gennemgang af det, siger Cecilie Roed Schultz.

Annonce

Whistleblower-ordningen

- Enhedslisten har været talsmænd for en whistleblower-ordning. Kunne den have ændret noget på den situation, kommunen nu står i efter din mening?

- Jeg havde meget gerne set, at vi havde haft den ordning allerede. Jeg tror, at det kunne have sparet os for meget. Det er to år siden, vi løftede forslaget om en whistleblower-ordning ind i byrådssalen, men det blev nedstemt og talt stærkt imod af blandt andet den tidligere borgmester. Nu har vi vedtaget, at ordningen gennemføres, og det ser jeg frem til, siger Cecilie Roed Schultz.

Enhedslisten er gået til advokatfirmaet Horten med sin mistanke omkring budget og for-formøder. Advokatfirmaet er i gang med at undersøge forhold omkring borgmester, kommunaldirektør, og hvad advokaterne ellers vurderer, de bør se nærmere på.

Fredericia Dagblad har forelagt kritikken fra Cecilie Roed Schultz over for kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe og tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S). De er endnu ikke vendt retur.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Ny strategi giver gevinst: Der testes på livet løs i Fredericia

Fredericia For abonnenter

Få dage efter storbranden på Nørrebrogade: Nedbrændt virksomhed rejser sig hurtigt igen

Annonce