Annonce
Fredericia

Få Fredericias historie i ørerne: Podcast om fæstning og færger, borgere og borgerkrig

Udfaldet fra Fredericia 6. juli 1849. Kunsteren er ukendt. Maleriet hænger på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød. Motivet er fra 2. Slesvigske Krig, der var så skæbnesvanger for fæstningsbyen Fredericia. Historien lever stadig, og nu fortælles den - samt andre beretninger fra både det civile og militære Fredericia - i en ny podcast i 12 afsnit. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn
12 lydfortællinger om byen bag volden produceret af lokale. Skal udbredes til alle interesserede. Præsenteres ved landsoldaten på fredag.
Annonce

Fredericia: En helt ny fortælling om Fredericias historie ser nu dages lyd.

En såkaldt podcast i 12 afsnit, som man kommer til at kunne høre på direkte på nettet. Det oplyser Business Fredericia i en pressemeddelelse.

- En gruppe lokale initiativtagere har brugt måneder på at stable podcasten om fæstningsbyens unikke historie på benene, skriver erhvervsorganisationen.

"Fredericia by og fæstning" præsenteres på fredag den 12. juni af Museerne i Fredericia og de øvrige i arbejdsgruppen bag lydfortællingen. Det sker på Landsoldatpladsen klokken 10.00, hvor alle er velkomne.

Hotelfatter fik idéen

Med i podcastgruppen sidder også Andreas Dyhrberg Andreassen fra firmaet Budskabsfabrikken og fra Fredericiaavisen samt Jesper Hansen fra Hotel Gl. Havn. Han fik oprindelig idéen til projektet.

Havneselskabet ADP, Fredericia Kommune, Business Fredericia, Middelfart Sparekasse, PR Offset, Fredericia Erhvervsforening og Tove Bjørnshauges Fond har bakket økonomisk op.

Annonce

Skolemand fortæller

Det er tidligere leder af Egumvejens Skole i Fredericia og nuværende turguide, Per Skovsen, der har indlæst podcasten.

Freelancejournalist, Massimo Grillo, tidligere TV Syd og Fredericia Dagblad, har produceret med hjælp fra Museerne i Fredericia.

De 12 afsnit handler om Fredericias grundlæggelse og opbygning, svenskernes storm på fæstningen i 1600-tallet, anlæggets udformning, slaget i 1849 (fortælles i to afsnit), fristaden Fredericia (fortælles i fem afsnit) jernbane og færger samt et afsnit avlsbrugere, landbrug og havepladser.

Annonce

Nyt liv til fortælling

Museerne, Per Skovsen, Massimo Grillo, Business Fredericia og en gruppe erhvervs- og kommunikationsfolk ville gøre noget mere for byens børn, unge, forældre og bedsteforældre i almindelighed.

- Men i særdeleshed for byens turister, forklarer Business Fredericia:

- Så den stærke fortælling om Fredericia kunne få nyt liv.

Annonce

Dansk og engelsk

- Det har været en fornøjelse at arbejde med byens historie og formidle det i et format, som jeg tror vil ramme mange mennesker på dansk og engelsk i første omgang, siger Per Skovsen og fortsætter:

- Vi får samtidig mulighed for at fortælle den interessante historie, som vores by besidder, til en stor gruppe mennesker, der gæster os, når de enkelt kan gå en tur i byen, imens historiens vingesus præsenteres.

En podcast kan man også høre på sin mobiltelefon.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Til sommer skal madrester i poser i nye spande: Fredericias rester skal til Holsted og forvandles til pulp

Fredericia

Dagens coronatal for Fredericia er klar: Vigtigt parameter falder fortsat - men flere er konstateret smittet

Fredericia For abonnenter

Poser kan blive erstattet af spande: Det vil sætte renovationsudgiften i vejret

Fredericia For abonnenter

Brugere og ansatte roser genbrugsordning: Lad bare resten af Danmark kopiere den

Annonce