Annonce
Erhverv 112

Fald på 90 procent: Grænsebutikker har sendt ansatte hjem i bundter

Han har 35 års erfaring med grænsehandel - Bernd Christiansen, administrerende direktør for Otto Duborg og Poetzsch - men ikke meget overgår det fald i omsætningen, som lukningen af den dansk-tyske grænse har medført. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Grænsehandlen står tæt på stille, og det betyder, at medarbejdere i hundredvis er blevet sendt hjem. Omsætningen hos Otto Duborg og Poetzsch er faldet mellem 85 og 90 procent.

Aabenraa: Det er dyrt. Som i rigtig dyrt, at grænsehandlen er sat på standby på ubestemt tid. En lukket grænse sørger for, at danskerne er afskåret fra at købe dåseøl, slik og dagligvarer, og dermed er der kun tyske kunder tilbage i de få grænsebutikker, som stadig har åbent.

Ejerne af Otto Duborg og Poetzsch i Harrislee holder kun Poetzsch åben. Derfor er en stor del af medarbejderne sendt hjem. I Tyskland har man mulighed for midlertidigt at modtage ”kurzarbeitergeld”. Det betyder, at man som virksomhed midlertidigt kan nedsætte medarbejdernes arbejdstid - helt ned til nul timer - og få refusion. Statskassen sørger så for, at medarbejderen i krisetid kan opretholde tæt på sin hidtidige indtægt.

- Vi har ikke opsagt medarbejdere, og vi kommer ikke til at opsige medarbejdere. Alle er i job, men bliver aflønnet af statskassen. Det er en ordning, som skal forhindre, at der ikke går arbejdspladser tabt, forklarer Bernd Christiansen, der er administrerende direktør for Otto Duborg og Poetzsch.

Bernd Christiansen anslår, at cirka 150 medarbejdere er sendt hjem på denne ordning. Poetzsch bemandes af cirka ti faste medarbejdere, som dækker hele åbningstiden af.

Konsekvenserne er alvorlige. Jeg vil anslå, at vi har mistet mellem 85 og 90 procent af vores omsætning.

Bernd Christiansen, administrerende direktør, Otto Duborg og Poetzsch

Annonce

Kæmpe fald i omsætningen

Hjælpen til medarbejderne er særdeles velkommen, for der er blevet meget langt mellem kunderne.

- Konsekvenserne er alvorlige. Jeg vil anslå, at vi har mistet mellem 85 og 90 procent af vores omsætning, siger Bernd Christiansen, der samtidig slår fast, at Poetzsch af konkurrencehensyn forbliver åben.

De tyske kunder finder stadig i et vist omfang frem til butikken.

- Selvom vi er et grænsesupermarked, har vi mange tyske varer. Der er to store dagligvarekæder i Tyskland. Nummer et er Edeka, nummer to er Rewe. Vi får vores varer fra Rewe, og derfor har vi for eksempel mange discountprodukter, fortæller Bernd Christiansen.

Som den absolut største aktør i grænsehandlen er det Fleggaard-koncernen, der i kroner og ører sætter flest penge til. Seks af otte Fleggaard-butikker og syv af ni Calle-butikker holder midlertidigt lukket.

- Vi har tilpasset timerne for vores timelønnede medarbejdere, ligesom vores medarbejdere får afviklet ferie og eventuel afspadsering. Derudover er vi i gang med at undersøge mulighederne for diverse støtteordninger for vores medarbejdere i Tyskland, lyder det i et skriftligt svar fra koncerndirektør Jens Klavsen.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at gøre brug af de tyske støtteordninger fremfor at afskedige medarbejdere, forklarer han videre.

Fleggaard-koncernen ønsker ikke at oplyse, hvor stort et fald i omsætningen man har oplevet i grænsebutikkerne.

Annonce

Næsten alle sendt hjem

Danske Coop holder fortsat åbent i to af sine tre butikker. Der er midlertidigt lukket i Aventoft, mens der stadig langes varer ud i Süderlügum og Harrislee.

- Der er ikke nogen, der er blevet afskediget, men mange er sendt hjem, forklarer informationsdirektør Jens Juul Nielsen i et skriftligt svar, hvor han også oplyser, at man gør brug af tyske hjælpepakker.

En af de mindste i grænsehandlen – Priss-kæden – var hurtig til at lukke sine tre butikker, indtil grænsen åbnes igen. Og her benytter man sig af den samme refusionsordning som Otto Duborg og Poetzsch, hvor medarbejderne er sendt hjem med løn.

- Da vi har lukket butikkerne, har vi ikke så meget andet at give os til, fortæller købmand Michael Egeberg, der bestyrer de tre butikker.

37 af Priss-kædens 40 fastansatte medarbejdere – som både tæller danskere og tyskere - er sendt hjem, mens resten klarer administrative opgaver.

- Det er svært at tjene penge, når vi ikke sælger noget. Det koster penge for hver dag, vi har lukket, men det er desværre sådan, verden er lige nu, siger Michael Egeberg, der tilføjer, at lønrefusionen er den eneste hjælpeforanstaltning på den tyske side af grænsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Få dage efter storbranden på Nørrebrogade: Nedbrændt virksomhed rejser sig hurtigt igen

Fredericia

Ny strategi giver gevinst: Der testes på livet løs i Fredericia

Annonce