Annonce
Fredericia

Regler er for skarpe: Fjerkræforening fortsat utilfreds med nyt forslag om fugle i byzoner

Et revideret regulativ om fugle- og hønsehold vækker ikke begejstring hos foreningen Frit Fjerkræ, der har skrevet et åbent brev til politikerne i miljø- og teknikudvalget, hvor sagen onsdag er på dagsordenen. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Et revideret regulativ, der skulle komme fugle- og hønseavlere i Fredericia i møde, møder modstand. Foreningen Frit Fjerkræ mener ikke, at det nye forslag indeholder væsentlige ændringer.

Fredericia: Det reviderede forslag til en ny lov om fugle- og hønsehold, som miljø- og teknikudvalget onsdag skal forholde sig til, ændrer ikke grundlæggende på de problemer, som de lokale fjerkræ-ejere tidligere har pointeret.

Sådan lyder det fra den landsdækkende organisation Frit Fjerkræ og lokale medlemmer i et åbent brev inden et udvalgsmøde onsdag, hvor regulativet er på dagsordenen.

I sidste uge fremlagde Teknik og Miljø i Fredericia Kommune et revideret forslag til hønsehold. I forhold til det oprindelige forslag, der har været i offentlig høring, har forvaltningen blandt andet rettet, at der tillades 10 fugle og 10 unger, modsat de 10 voksne fugle, der oprindeligt var lagt op til. Men det ændrer ikke på, at regulativet er for skarpt, mener Frit Fjerkræ.

- I Fredericia har Teknik og Miljø-forvaltningen fremlagt et revideret forslag til hønsehold med nogle ganske få og små lempelser, som ikke ændrer på de grundlæggende problemer og stadig vil forhindre de mange uproblematiske hanehold i Fredericia, skriver foreningen.

Undren over mange tilsyn

Baggrunden for regulativet er, at kommunens forvaltning har oplevet en stigende arbejdsbyrde med at behandle sager om støj fra eksempelvis haner, der galer.

Finn Jensen, der er formand for Frit Fjerkræ, mener dog slet ikke, der er behov for et skærpet regulativ. Han mener, at kommunen overdriver problemet ved at tælle alle behandlede sager som klager.

- Der er fire klager på to et halvt år. Det tal, kommunen angiver, er antallet af sager. Det, synes jeg, er forkert. De sager, hvor kommunen virkelig har brugt tid på det, er der én. Blandt andet har man været på seks tilsyn et sted uden at konstatere noget som helst. Så tænker jeg bare ”hvad, hvorfor det". Jeg har aldrig oplevet en kommune som Fredericia, der render på det ene tilsyn efter det andet, siger Finn Jensen.

På baggrund af høringssvarene samt et møde mellem Natur og Miljø og flere repræsentanter fra Frit Fjerkræ og lignende organisationer har Teknik og Miljø skrevet et notat til politikerne. Heri vurderer forvaltningen, at et forbud mod haner, skrigende fugle, gæs og lignende fortsat er hensigtsmæssigt i boligområder. Desuden skriver afdelingen, at "der eksisterer uproblematiske fuglehold i boligområder med haner m.v., og derfor fastholdes også dispensationsmuligheden".

I forhold til de gentagne tilsyn på samme adresse skriver Natur og Miljø, at de forvaltningsretligt er forpligtet til at oplyse sagen tilstrækkeligt, inden der træffes en afgørelse, hvilket kræver en konkret vurdering i hver sag.

Annonce

Mulighed for at søge om dispensation

Et andet kritikpunkt fra Frit Fjerkræ er, at den ikke mener, der er noget i sagerne, der tyder på, at det er antallet af fugle i besætninger, som fører til klager.

- Så en begrænsning vil være regler udelukkende for reglernes skyld, skriver Frit Fjerkræ, der med det åbne brev håber, at politikerne i udvalget "vil træffe en oplyst og gennemtænkt beslutning".

Ifølge Teknik og Miljø bliver det muligt at holde flere end de 10 voksne høns og haner samt 10 kyllinger og dyreunger, der som udgangspunkt er lagt op til.

- Det vurderes fortsat, at 30 voksne høns i de fleste parcelhushaver vil være for stort et antal, eftersom høns også kagler, og jo flere fugle, jo større risiko for lugt og fluer. Det vurderes også, at 100 duer i et boligområde kan udgøre en gene for naboer. Såfremt de ikke udgør en gene, kan der søges om dispensation.

Udvalgsmødet i miljø- og teknikudvalget finder sted onsdag over middag.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Treldes campingchef vil have flere til at opdage Fredericias fortræffeligheder

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

FC Fredericia kan bare ikke tabe i Nykøbing Falster

Fredericia For abonnenter

Nyt boligområde på vej med 225 boliger: 'Forventer at grundene hurtigt er væk'

Sport

Holvad på vej mod sin gamle styrke efter sin skade

Fredericia

Svovlsyrekajen eller Esplanaden? Skal kajen ikke have et nyt navn, spørger flere læsere

Fredericia For abonnenter

Rasmus har holdt ferielejr for udsatte børn i 10 år: Et håndskrevet brev gjorde særligt indtryk

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Fredericia fik udvidet truppen med tre mand

Fredericia

25-års fødselar med én ting på ønskesedlen: Krisecenter kæmper for mænd

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Sport

Amerikaner vinder cykelklassiker for næsen af Mikkel Honoré

Fredericia For abonnenter

Så er der ferie: Sådan går det hos overnatningsstederne

Fredericia For abonnenter

Forskere: Alle smider affald - men tre grupper gør det bare lidt oftere

Annonce