Annonce
Fredericia

Regler er for skarpe: Fjerkræforening fortsat utilfreds med nyt forslag om fugle i byzoner

Et revideret regulativ om fugle- og hønsehold vækker ikke begejstring hos foreningen Frit Fjerkræ, der har skrevet et åbent brev til politikerne i miljø- og teknikudvalget, hvor sagen onsdag er på dagsordenen. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Et revideret regulativ, der skulle komme fugle- og hønseavlere i Fredericia i møde, møder modstand. Foreningen Frit Fjerkræ mener ikke, at det nye forslag indeholder væsentlige ændringer.

Fredericia: Det reviderede forslag til en ny lov om fugle- og hønsehold, som miljø- og teknikudvalget onsdag skal forholde sig til, ændrer ikke grundlæggende på de problemer, som de lokale fjerkræ-ejere tidligere har pointeret.

Sådan lyder det fra den landsdækkende organisation Frit Fjerkræ og lokale medlemmer i et åbent brev inden et udvalgsmøde onsdag, hvor regulativet er på dagsordenen.

I sidste uge fremlagde Teknik og Miljø i Fredericia Kommune et revideret forslag til hønsehold. I forhold til det oprindelige forslag, der har været i offentlig høring, har forvaltningen blandt andet rettet, at der tillades 10 fugle og 10 unger, modsat de 10 voksne fugle, der oprindeligt var lagt op til. Men det ændrer ikke på, at regulativet er for skarpt, mener Frit Fjerkræ.

- I Fredericia har Teknik og Miljø-forvaltningen fremlagt et revideret forslag til hønsehold med nogle ganske få og små lempelser, som ikke ændrer på de grundlæggende problemer og stadig vil forhindre de mange uproblematiske hanehold i Fredericia, skriver foreningen.

Annonce

Undren over mange tilsyn

Baggrunden for regulativet er, at kommunens forvaltning har oplevet en stigende arbejdsbyrde med at behandle sager om støj fra eksempelvis haner, der galer.

Finn Jensen, der er formand for Frit Fjerkræ, mener dog slet ikke, der er behov for et skærpet regulativ. Han mener, at kommunen overdriver problemet ved at tælle alle behandlede sager som klager.

- Der er fire klager på to et halvt år. Det tal, kommunen angiver, er antallet af sager. Det, synes jeg, er forkert. De sager, hvor kommunen virkelig har brugt tid på det, er der én. Blandt andet har man været på seks tilsyn et sted uden at konstatere noget som helst. Så tænker jeg bare ”hvad, hvorfor det". Jeg har aldrig oplevet en kommune som Fredericia, der render på det ene tilsyn efter det andet, siger Finn Jensen.

På baggrund af høringssvarene samt et møde mellem Natur og Miljø og flere repræsentanter fra Frit Fjerkræ og lignende organisationer har Teknik og Miljø skrevet et notat til politikerne. Heri vurderer forvaltningen, at et forbud mod haner, skrigende fugle, gæs og lignende fortsat er hensigtsmæssigt i boligområder. Desuden skriver afdelingen, at "der eksisterer uproblematiske fuglehold i boligområder med haner m.v., og derfor fastholdes også dispensationsmuligheden".

I forhold til de gentagne tilsyn på samme adresse skriver Natur og Miljø, at de forvaltningsretligt er forpligtet til at oplyse sagen tilstrækkeligt, inden der træffes en afgørelse, hvilket kræver en konkret vurdering i hver sag.

Mulighed for at søge om dispensation

Et andet kritikpunkt fra Frit Fjerkræ er, at den ikke mener, der er noget i sagerne, der tyder på, at det er antallet af fugle i besætninger, som fører til klager.

- Så en begrænsning vil være regler udelukkende for reglernes skyld, skriver Frit Fjerkræ, der med det åbne brev håber, at politikerne i udvalget "vil træffe en oplyst og gennemtænkt beslutning".

Ifølge Teknik og Miljø bliver det muligt at holde flere end de 10 voksne høns og haner samt 10 kyllinger og dyreunger, der som udgangspunkt er lagt op til.

- Det vurderes fortsat, at 30 voksne høns i de fleste parcelhushaver vil være for stort et antal, eftersom høns også kagler, og jo flere fugle, jo større risiko for lugt og fluer. Det vurderes også, at 100 duer i et boligområde kan udgøre en gene for naboer. Såfremt de ikke udgør en gene, kan der søges om dispensation.

Udvalgsmødet i miljø- og teknikudvalget finder sted onsdag over middag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Byrådet mangler at svare på flere spørgsmål om købet af Voss-grunden

Læserbrev: Et enig byråd har 3. februar købt den gamle Voss-grund for 31,5 millioner kroner, og borgmester Jacob Bjerregaard er tilsyneladende en glad mand, for på Fredericia Kommunes hjemmeside kan man se, at han tilsyneladende ser rigtig mange muligheder i denne grund. I forhold til købet af grunden står jeg blot tilbage med en hel masse spørgsmål, som jeg håber, dels vores borgmester, men også det enige byråd vil gøre byens borgere og i særdeleshed undertegnede klogere på. - Den offentlige grundværdi for grunden er 4.816.600 kr. Hvad er det, der gør, at byrådet synes den er 6,5 gange så meget værd som den offentlige grundværdi? - Den pågældende grund vurderes til at have en V2-forurening. Det vil sige, at det vurderes, at jordforureningen er af en sådan art og koncentration, at forureningen kan have skadelig virkning på mennesker og dyr. Hvad vil det samlede byråd så bruge grunden til? - Hvis grunden er så forurenet, har man som samlet byråd så tænkt sig at sende regningen for oprensningen videre til kommunens borgere ved at bruge kommunale skattekroner på at oprense en grund for en virksomhed? - Er det samlede byråd så forhippet på at tiltrække virksomheder og være "virksomhedsvenlig", at de er klar til at betale med borgernes skattekroner, når virksomheder har svinet nærmiljøet til? - Hvorfor har det samlede byråd valgt at købe en forurenet grund til en pris der er 6,5 gange højere end den offentlige grundværdi? Hvad er meningen, og hvad skal forblive usagt? På det seneste synes jeg personligt, vi har set adskillige sager, hvor det kan undre mig, at det er kommet så vidt. Jeg forstår ikke, at vi kan have et så enigt byråd med alle de "dårlige" sager. Vi mangler nogen, der vil stille de vigtige spørgsmål og ikke bare sidde og nikke med når beslutningerne skal tages i byrådssalen. Ved seneste kommunalvalg gik jeg til valg på, at jeg ønsker langt mere åbenhed og gennemsigtighed, og det kommer jeg også til at gøre i 2021. Tydeligt er det også, at der er brug for fornyelse i byrådet, brug for nogen der er lidt alternative i forhold til det nuværende byråd. Nogen der vil stille de nødvendige spørgsmål, så kommunens borgeres skattekroner ikke bliver brugt på ting, hvor en ekstraregning der burde være kendt ikke bliver nævnt eller taget med i beslutningsprocessen. Der er brug for et byråd, hvor uenighed ses som en kilde til at blive klogere, og ikke som noget der er farligt. Hvorfor bliver de nødvendige spørgsmål ikke stillet, så vi ikke ser disse "dårlige" historier?

Fredericia

I konkurrence med etablerede spisesteder: Ros har fået en rosende modtagelse

Annonce