Annonce
Fredericia

Fredericia på landkortet: Hvorfor har pop og rock glemt Fredericia?

Peter A.G Nielsen opfordrer lokale musikere til at tage Fredericia med i deres tekster. Foto: Sarah Christine Nørgaard/BT/Ritzau Scanpix
Der synges om Skanderborg, København, Randers og Aarhus. Men ikke om Fredericia. Vi har spurgt en række pop- og rockstjerner: Hvorfor ikke?
Annonce

Fredericia: - Måske er det bare for svært at rime på Fredericia, siger rockstjerne og DAD-forsanger Jesper Binzer og giver den et skud på engelsk.

- Frederitsja, I can't reach'ya. Eller hvad med Frederitsja - I'm gonna get'ya, siger han og strækker udtalen for at få ordene til at passe godt nok til en rocksang.

- Jeg ved ikke rigtigt. Det er svært lige på stående fod at lave et godt rim på Fredericia. Men den udfordring tager jeg gerne op. Jeg skal nok give den et skud i en tekst, siger Jesper Binzer.

ElboBladet har spurgt ham og andre rock- og popstjerner, hvad der skal til for at få Fredericia omtalt i danske rock- og popsange. Jyllands hovedstad udmærker med sit fravær, mens for eksempel Aarhus, Skanderborg og København omtales i populære sange. Men behøver det at være sådan?


Alle turnerende musikere har et forhold til Fredericia. Jeg giver den gerne et skud med en sangtekst.

Jesper Binzer


Nej, mener Thomas Buttenchøn, der primært synger på dansk.

- Kan det virkelig passe, at Fredericia ikke nævnes i en eneste pop- eller rock-sang? Det kan da ikke være rigtigt, siger Buttenschøn, som ofte opholder sig i Fredericia.

- Der er så meget godt i Fredericia, at det bestemt burde finde vej til sangtekster. Det er jeg simpelthen nødt til at gøre noget ved. Jeg vil skrive Fredericia ind i en sang, siger han.

Annonce

Gnags og TV-2

Peter A. G. Nielsen fra Gnags har flere gange sunget om sin gamle hjemby, Aarhus - både ved direkte omtale og med inddirekte, men tydelige henvisninger. Og han er godt klar over, at den slags brander en by.

Jesper BInzer er både solist og forsanger i DAD. Han vil gerne give den et skud med at få Fredericia flettet ind i en af sine sange. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

- At være i en sang, gør levende. Men hvis I skal have gavn af det, bør det være lokale, der besynger Fredericias kvaliteter. Altså mennesker, der har oplevet byen og mener det, lyder det fra den erfarne rocksanger.

Det sidste er Jesper Binzer ikke nødvendigvis enig i.

Nogle af de hits og klassikere, der nævner byer

  • I 1968 udsendte Dorthe Kollo "Gid du var i Skanderborg".
  • I 2007 udsendte TV-2 sangen "Randers Station". Gruppen har også omtalt "Skanderborg Station" og "Tæt trafik i Herning".
  • I 1986 udsendte På Slaget 12 "Hjem til Aarhus".
  • Nik & Jay nævner København - eller KBH - i "En dag tilbage" fra 2004.
  • I det store udland kan blandt andre New York glæde sig over omtale i Frank Sinatras "New York, New York" fra 1977.
  • "London Calling" med The Clash har været en klassiker siden udgivelsen i 1979.
  • Cobacabana i Rio har været på hele verdens læber, siden Barry Manilow sang om den berømte strand i 1978.
  • Ulige Numre sang om "København" i 2011.
  • Freddie Mercury og Montserrat Caballé sang om "Barcelona" i 1988.
  • I 1991 udsendte Gnags sangen "Lav sol over Aarhus".

- Alle turnerende musikere har et forhold til Fredericia. Enten fordi vi har oplevet banegården, eller fordi Fredericia er midtpunktet for alle ture på tværs af landet: Når man i bilen eller toget kommer til Fredericia, ved man nøjagtigt, hvor langt man er - på vej ud til oplevelser eller på vej hjem bagefter. Alle turnerende musikere ved, hvor Fredericia ligger, siger han.

Steffen Brandt fra TV-2 har været i Fredericia adskillige gange. Men i hans sange er byen ikke omtalt. Det er til gengæld Randers i sangen "Randers Station" fra 2007. Og Skanderborg Station er også besunget af TV-2.

Fredericia på landkortet

ElboBladet har i den seneste tid bragt flere artikler under temaet "Fredericia på landkortet".

Serien rådyrker den lokalpatriotisme, mange føler for deres hjem- og fødeegn. Lokalpatriotisme er godt til at skabe og styrke sammenhold og fællesskab, men den skal helst følges med en god portion humor for ikke at blive uklædelig.

Indtil videre har serien omtalt tv-stationer, der hidtil ikke har anført Fredericia på deres vejrkort - men vil gøre det fremover. Og Carlsberg, der brygger alle sine pilsnere i Fredericia, men alligevel skriver "København" på dem. Muligheden for at få Landsoldaten eller Volden på mønt, har også været beskrevet.

Serien fortsætter.

Også Steffen Brandt har ElboBladet haft fat i for at høre til muligheden for at få Fredericia omtalt eller nævnt i en fremtidig sang. Han lover ikke noget, men:

- Jeg vil absolut have det i tankerne i forbindelse med kommende sangskrivning, skriver han i en mail til redaktionen.

Thomas Buttenschøn er tit i Fredericia. Og han vil skrive en sang, der nævner byen. Foto: Morten Rygaard
Steffen Brandt vil tage tanken om Fredericia med i fremtidig sangskrivning - og det er jo tanken, der tæller. Agtigt... Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce