Annonce
Sydjylland

Genbrug af slagger er blevet en salgssucces

- Det er en kæmpefordel for os, at folk gerne vil give en lille smule mere for det recyclede end for selve for produktet, siger Anders Hedegaard, direktør i Meldgaard Recycling A/S. Foto: Carsten B. Grubach
Meldgaard Recycling A/S er med på bølgen af cirkulær økonomi.

AABENRAA/KOLDING: Anders Hedegaard solgte i 2003 slagger til industrien for Meldgaard. Og fik så ideen til en virksomhed, som selv kunne få stor nytte af et affaldsprodukt, som kunne genbruges.

Han fik familien Meldgaard med på ideen og ejer sammen med den i dag Meldgaard Recycling A/S, som blandt andet med totalløsninger til kraftvarmeværker er vækstet i takt med den stigende miljøbevidsthed i ind-og udland.

Meldgaard Recycling A/S sorterer slagger og gør det til et renere produkt, som blandt andet bliver genbrugt under veje og bygninger. Og jern og metal sorteres og sendes direkte til genbrug på smelterierne.

Annonce

- Det gik rigtig godt i de første syv-otte år, hvor vi også havde bygget vores egne maskiner, fortæller Anders Hedegaard og fortsætter:

- Men vi nåede så et tidspunkt, hvor vi ikke havde mulighed for mere vækst, så vi begyndte at kigge os om i udlandet. Vi havde allerede lavet lidt udenlands og haft nogle småopgaver i Skotland.

Bredt sig til USA

- Vi fik en henvendelse fra USA i 2012, så jeg flyttede derover med min familie i to år, og vi har nu et selskab derovre. Vi har også fået et selskab i Sverige, og det har derfra udviklet sig, så vi nu også arbejder i Slovakiet, Tjekkiet, Belgien og Portugal. Ser vi bort fra USA, som er lidt for sig selv, har vi ansat 40-45 mand, deraf 17 på vores fabrik i Kolding, forklarer Anders Hedegaard.

- Vi har været med på bølgen af den cirkulære økonomi. Vi har en strategi om kontrolleret vækst, vi skal kunne følge med alle sammen. Vi har vækstet meget de seneste tre år, men alt med måde, tilføjer han.

Meldgaard Recycling og Meldgaard Gruppen

  • Meldgaard Recycling A/S, der i 2018 indviede en fabrik i Kolding til sortering af slagger, har i de seneste tre år givet større overskud – fra 14,5 millioner kroner i 2017 over 16,2 millioner kroner i 2018 til 21,3 millioner kroner i 2019.
  • I samme periode er egenkapitalen vokset fra 37,2 millioner kroner til 54,6 millioner kroner.
  • Fabrikken i Kolding er den nyeste af sin slags i verden. Der frasorteres flere end 98 procent af al jern og metal fra slaggen.
  • På fabrikken sorteres der slagger fra hele Danmark, og jern og metaller fra hele verden.
  • Meldgaard Gruppens selskaber har en samlet omsætning på omkring en milliard kroner.
  • I hovedsædet på Askelund 10 i Aabenraa er der ansat 125 medarbejdere.
  • Gruppen har 18 selvstændige afdelinger, hovedsageligt fordelt på selskaberne Meldgaard A/S, Meldgaard Miljø A/S og Meldgaard Transport A/S, 250 lastbiler fordelt på renovationsbiler, trækkere og containerbiler, 75 trailere/påhængsvogne.
  • I hele Meldgaard Gruppen er der ansat 650 personer.

- Der er stor efterspørgsel på recyclede produkter - aluminium, kobber og messing. Mange bruger recycling frem for råstoffer. Det er en kæmpefordel for os, at folk gerne vil give en lille smule mere for det recyclede end for selve for produktet. Og vores kunder er både offentlige og private virksomheder, siger Anders Hedegaard, der i dag er direktør i Meldgaard Recycling A/S og sparrer en del med Lasse Meldgaard fra familievirksomheden.

Annonce

Familiefirma er ikke til salg

Meldgaard Recycling A/S er en del af Meldgaard Holding, som i dag ejes af Henrik, Lasse og Line Meldgaard, børn af stifteren Peder Meldgaard, der startede i det små i 1970 med en enkelt bil i Aabenraa Budcentral.

50 års-jubilæet i år kunne på grund corona-virus ikke fejres som planlagt, men den forhindrer ikke de tre søskende i som sædvanligt at mødes med de 15 afdelingsledere i koncernen for at tale om strategien for det kommende år. Og den præsenteres derefter for bestyrelsen, hvor Peder Meldgaard og hans hustru Margit stadig har sæde.

Henrik (th.), Line og Lasse Meldgaard kan som familiefirma tage hurtige belutninger. Meldgaard Gruppen har 18 selvstændige afdelinger og er ikke til salg, pointerer trioen. Foto: Carsten B. Grubach

- Der er stor omskiftelighed i branchen. Vi har selvfølgelig nogle sigtelinjer, vi kan ikke have afdelinger, der giver underskud. Men vi kan som familiefirma tage hurtige beslutninger.

- Vi lægger vægt på, at vi er et familiefirma, og det vil vi blive ved med at være, pointerer trioen, der trods flere henvendelser siger nej til et salg, så der vil med Lasse Meldgaards ord ikke blive noget med at trække sig tilbage for at fiske i en jolle ude på Aabenraa Fjord eller for at sidde på en terrasse i Spanien og drikke sangria.

Annonce

Ansvaret er delt op

De tre ejere har delt ansvarsområderne op mellem sig, så Henrik Meldgaard står for Meldgaard Miljø A/S, som har renovationsaftaler med 22 kommuner vest for Storebælt, og Meldgaard Pet A/S, der står for engrossalg alt til kæledyr, vildfugle, høns og duer.

Lasse Meldgaard har ansvaret for Meldgaard Silikat A/S, Meldgaard Handel A/S og Meldgaard Hydraulik A/S samt de udenlandske aktiviteter. Line Meldgaard har personale, marketing og øvrige interne servicefunktioner som sine ansvarsområder.


Vi har været med på bølgen af den cirkulære økonomi. Vi har en strategi om kontrolleret vækst, vi skal kunne følge med alle sammen. Vi har vækstet meget de seneste tre år, men alt med måde.

Anders Hedegaard, Meldgaard Recycling A/S


EY Entrepreneur Of The Year

Meldgaard Recycling A/S er blandt de kvalificerede kandidater i vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2020, som hvert år hylder de dygtigste entrepreneurer i Danmark.

Kriterierne for at slippe gennem nåleøjet til hovedkonkurrencen er:

Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret

Virksomheden har eksisteret i mindst tre år

Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte

Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår

Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunen har penge i kassen men må ikke bruge dem: Udvalg har udskudt besparelser til august

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Michael solgte Hus Forbi foran Føtex: Nu er han ansat

Alarm 112 For abonnenter

Mor på 85 sad også fast i elevator: Datter hamrede hul i glas for at få frisk luft ind til hende

Erhverv

Arbejdsgiver: Jeg vil ikke undvære mine fleksjobbere

Fredericia

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

FC Fredericia For abonnenter

Analyse: FC Fredericia begyndte godt - og måske bliver det bedre

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Flere vaccinationssteder i landsdelen pønser på at indføre vaccination uden tidsbestilling: Skal hjælpe borgere, som ikke har reageret på invitationen

Alarm 112

Indbrud i flere kælderrum: Politiet har endnu ikke fået alle anmeldelser

Sydjylland

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

FC Fredericia

FC Fredericia-træner: Spillerne fortjener så meget kredit

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia

Fredericia

Ny borgerliste på plads: Ekskluderet konservativt trekløver går til valg på egen liste

Annonce