Annonce
Erhverv

Glem alt om container-kø: Fredericia Havn haler tusindvis over kaj - og det kan ses på regnskabet

Hver eneste dag anløber der skibe til ADP-havnen i Fredericia. Bulk-skibe med alt fra metalskrot til sojabønner ombord og store containerskibe lastes og losses døgnet rundt af en lille hær af havnearbejdere, kranførere, lastbilchauffører m.m. Travlheden er kun blevet større de seneste måneder. Sidste weekend blev over 1000 containere håndteret, og weekenden før det var der rekord med 1400 20-fods containere - såkaldte TEU'er. Foto: Peter Leth-Larsen
Der meldes om pres på containertrafikken på verdensplan, men i Fredericia ryger containerne ud og ind på samlebånd. Det høje tempo har udløst rekordomsætning i første halvår og sætter styrke bag ønsket om en havneudvidelse.

Fredericia: Det går stærkt på Fredericia Havn i disse måneder, som havnearbejderne også mærker. Det kan aflæses i havnens halvårsregnskab, som har slået rekord. ADP har leveret et halvårsresultat, som er det bedste i virksomhedens historie.

- Det er især containerforretningen, der vokser. Der var rekord forrige weekend med 1400 TEU (20/40 fods-containere, red.) og sidste weekend landede over 1000. I juli toppede vi med 10.156 TEU. Det var ny rekord, siger adm. direktør for ADP A/S Rune D. Rasmussen.

Stor ros ryger naturligvis i retning af Fredericia Shipping og direktør Klaus G. Andersen som operatør på containerdriften, men også til de ansatte ved ADP og havnearbejderne for den ekstra indsats, det kræver.

Annonce

- Det er et meget vigtigt parameter for os og havnens virksomheder, at vi ved, at vi har en arbejdsstyrke, der er klar til at levere, uanset hvornår der er behov for det, siger Rune D. Rasmussen.

Det er især containerforretningen, der vokser. Der var rekord i sidste weekend med 1400 TEU (20 fods-containere, red.) og i denne weekend lander over 1000. I juli toppede vi med 10.000 TEU. Det var ny rekord.

Adm. direktør for ADP A/S Rune D. Rasmussen

Den øgede omsætning understøtter havnens planer om en markant udvidelse af pladsen til containere.

- Vores forestående havneudvidelse i Fredericia sammen med de allerede gennemførte kapacitetsudvidelser på pakhuse og infrastruktur på havneterminalerne skal sikre, at vi har kapaciteten og fortsat er attraktive for store volumener af gods og containere, udtalte formand for ADP A/S i forbindelse med halvårsregnskabet for nylig.

ADP A/S forventer, at ekspansionen vil betyde ca. 550 nye jobs i de kommende år direkte og inddirekte.

Mere havn men ingen dumpning

Arbejdet med havneudvidelsen er stadig kun i den spæde begyndelse. Der er sat overordnede streger, og de første skridt mod at udarbejde en vvm-undersøgelse er taget.

- Forudsætningen for udvidelsen er at få gennemført en vvm-undersøgelse, siger Rune D. Rasmussen.

Blandt de spørgsmål, ADP skal finde løsning på, er, hvordan man vil håndtere overskudsmateriale fra projektet. Det står allerede nu helt klart, at der ikke vil blive tale om at dumpe de overskydende materialer i Lillebælt eller andre steder.

- Den beslutning er truffet, og derfor vil vi arbejde på at finde det alternativ, der giver mest mening. Vi vil blandt andet se på muligheden for at etablere kunstige øer - såkaldte fugleøer - hvis det er praktisk muligt. Det kan også være øer, som sæler kan hvile på. Det skal vi drøfte med folk, der har forstand på de dele, siger Rune D. Rasmussen.

Regnskab på rekordkurs

ADP A/S kommer ud af 1. halvår 2021 med et ordinært driftsresultat på 45,6 mio, kr.

Det  er 21,1 mio. kroner bedre end 1. halvår 2020.

I første halvår 2021 har ADP haft en vækst på 7,2 pct. i den samlede godsomsætning.

ADP A/S forventer et samlet resultat før skat for 2021 på mellem 115 – 125 mio. kroner.

Containerforretningen har i første halvår 2021 vist en fremgang i tonnagen på 32,4 pct. sammenlignet med samme periode i 2020.

Den øvrige forretning (ekskl. flydende bulk) har i første halvår af 2021 givet en vækst på 34 pct. på godsvolumen, hovedsageligt kommende fra skibslaster med stål og recycling-produkter sammenlignet med samme periode sidste år.

Dertil kommer stigende udlejningsaktiviteter i Taulov Dry Port, hvor første store etape på 60.000 m2 er fuldt udlejet.

Hvis de kunstige øer ikke kan realiseres, så vil indspuling af materialet måske være en vej.

- Vi undersøger alternativer til at sende materialet til rensning eller genanvendelse. Det er en voldsomt dyr proces, så kan vi bruge materialet til noget, der samtidig kan gøre nytte, så vil vi det. Og klapning kommer ikke på tale, understreger Rune D. Rasmussen endnu en gang.

Der vil være tale om 75.000 kubikmeter materiale, som ikke kan indbygges, og som der skal findes en løsning på i forbindelse med udvidelsen.

Til sammenligning opererer man i Kolding med at skulle håndtere 360.000 kubikmeter materiale i forbindelse med Marina City-projektet. I udgangspunktet er det planen, at der skal dumpes ved Trelde Næs-klappladsen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Tanya og Ricko håber på løsning tæt på Frederiksodde Skole: - Hvorfor skal de børn med mest brug for ro flyttes rundt?

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

FHK forstærker sig på vital post: Henter Champions League-målmand hos de norske mestre

Alarm 112 For abonnenter

Brrrrr på stort hotel i Snoghøj: En morgen med kolde bade og ingen varme

Fredericia HK

Forsvarsgeneral stopper i FHK: Jeg har behov for at prøve noget nyt

Fredericia

Dyr kviktest på Prangervej: 100 p-bøder på tre uger for at parkere på private pladser

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Rekruttering

Akademisk sidespring: Religionssociolog fik job som marketingkoordinator

Fredericia For abonnenter

Milliongodtgørelse eller ej: Sag om bortvisning af kommunaldirektør afgøres først efter sommerferien

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Fredericia

Kandidat for Fredericia siger nej tak til at repræsentere byen som vikar i Folketinget: - For kort tid

Leder For abonnenter

Dagens leder: Løsning af specialskole-sag kræver hurtigtvoksende ører

Fredericia

City Escape kommer til Fredericia: Vær med til at redde midtbyen fra en terrororganisation

Annonce