Annonce
Kultur

Kæmpestort million-underskud får konsekvenser: Fredericia Teater siger farvel til mange medarbejdere

- Det er en hård, men nødvendig beslutning, siger Gitte Lilllund Bech, formand for Fredericia Teater. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Underskuddet for 2019 blev større end ventet på Fredericia Teater. Derfor må teatret afskedige i alt 18 medarbejdere af det faste personale. - En hård, men nødvendig beslutning, siger formand.

Fredericia: Et stort million-underskud for 2019 får nu konsekvenser på Fredericia Teater.

Hver fjerde medarbejder i den faste stab skal afskediges, oplyser teatrets bestyrelsesformand Gitte Lillelund Bech.

- Underskuddet bliver i omegnen af 20 millioner kroner for 2019. Grunden er, at billetsalget ikke levede op til forventningerne. Jeg kan konstatere, at bestyrelsen og direktion har været for optimistiske, da de lagde budget. Vi er nu nødt til at skære helt ind til benet på teatret, siger Gitte Lillelund Bech, som tiltrådte som formand i foråret 2019.

Annonce
Hvis ikke vi gjorde det, ville det være vanskeligt at redde Fredericia Teater. Vi gør det for at sikre et teater, der hænger sammen, og som vi kan bygge op igen, siger Gitte Lillelund Bech.

Drastiske skridt

25 procent af den faste stab svarer til 12 fastansatte medarbejdere og seks deltidsansatte. Medarbejderne blev orienteret på et møde tirsdag, og onsdag er de berørte medarbejdere indkaldt til samtale.

Forestillingen "Bridges of Madison County" er udskudt til 2021. Men ellers holder Fredericia Teater fast i det planlagte program. Blandt andet med storsatsningen "She Loves You" i både Fredericia og København.

- Vi har været gennem alle omkostninger med en tættekam. Vi er nødt til at barbere ind på alle områder for at sikre, at vi har et teater, som kan overleve. Det er en barsk historie i forhold til, at teatret har været på optur frem til 2019. Det er det ikke længere. For at sikre, at vi fortsat kan levere forestillinger i den højeste kvalitet, er vi nødt til at tage dette meget drastiske skridt, siger Gitte Lillelund Bech.

Vigtigt for fremtidsplaner

Fredericia Teater leverede overskud i 2016, 2017 og 2018.

Men 2019-regnskabet giver altså et stort millionminus. Salget af billetter til " Prince of Egypt" på Det Kongelige Teater i København svigtede i første halvår. Og indtjeningen fra "Tarzan" i København og "Klokkeren fra Notre Dame" i Fredericia var ikke nok til at forhindre det samlede underskud.

Der er enighed i Fredericia Teaters bestyrelse om at skære ind til benet - også af hensyn til fremtidsplanerne.

- Vi skal vise, at vi tager manglende salg meget alvorligt, også hvis vi skal se frem mod et nyt teater. Så er vi nødt til at konsolidere økonomien, siger Gitte Lillelund Bech.

Hun oplyser, at der er budgetteret "meget konservativt" for salget i 2020. Nu handler det om konsolidering i 2020 og 2021. Der er også taget beslutning om fremtidige forestillinger uden for byen.

- Her skal vi i højere grad dele risikoen med andre eller sælge forestillingen uden billetrisiko, ligesom vi gør ved musikteatret i Aarhus. Hvis det går rigtigt godt, får man ikke del i den store indtjening, men man har en basisindtjening. Vi er nødt til at tænke sådan for at være sikre på, at økonomien holder, siger Gitte Lillelund Bech.

Alle afdelinger rammes

Det er blot halvanden måned siden, at teatret offentliggjorde en udvidelse af det faste skuespillerensemble med to medarbejdere. Det var inden december-salgstallene tikkede ind.

Hvad tænker du om ansættelserne nu?

- Det var det rigtige valg på det tidspunkt. Men havde vi vidst, at vi ville stå med et underskud på 20 millioner ved udgangen af 2019, havde vi nok pauset ansættelserne. Men vi var ikke klar over på det tidspunkt, at det var så slemt, siger Gitte Lillelund Bech

Formanden oplyser, at omkostninger skæres i alle afdelinger, så både skuespillere, teknisk personale, administration og produktion berøres. Fremover vil der også være teknisk udstyr, som teatret leaser i stedet for at købe.

For afskedigede medarbejdere behøver det ikke betyde et permanent farvel til teatret. Der vil fortsat være mulighed for freelance-aftaler til enkeltproduktioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Nye anholdelser i drabssag: To personer fremstillet i grundlovsforhør

Fredericia

Beboer vred over lukning af medborgerhus: - Vi bøjer os for kriminaliteten

Annonce