Annonce
Kolding

Koldings politikere dæmper forventningerne til kommunens jordsalg

Koldings politikere har dæmpet deres forventinger til indtægter fra jordsalg i år, og måske bliver det yderligere påvirket af coronakrisen. Her er det kommunens erhvervsarealer ved Venusvej. Arkivfoto: Søren Gylling
Koldings politikere regner med at få indtægter fra salg af jord og ejendomme for 44,2 mio. kr. i 2020. Det er mindre end de forrige år, og indtægterne kan påvirkes af coronakrisen, påpeger borgmesteren.

Kolding: Koldings politikere har skruet en anelse ned for deres forventninger til kommunens salg af jord og ejendomme i 2020 i forhold til de seneste år, hvor salget har slået rekordhøjder og indbragt kommunekassen masser af millioner kroner.

Ifølge handlingsplanen for salg af jord og ejendomme i år er der nemlig kun budgetteret med en indtægt på 44,2 millioner kroner, hvilket er cirka seks millioner kroner mindre, end salget indbragte i 2019 - og hele 47,5 millioner kroner mindre end i 2018, som gav salgsindtægter, der ikke er set større siden før finanskrisen.

Det er især på salget af parcelhusgrunde, at der forventes "en markant nedgang", som det hedder i handlingsplanen. Den type byggegrunde solgte Kolding Kommune 69 af i både 2019 og 2018 med indtægter i hvert af årene på 36 og 37 millioner kroner til følge.

Men i år forventer centralforvaltningens afdeling for Strategisk Vækst, at den indtægt falder helt ned til otte millioner kroner i år. Årsagen er, at de nye byggegrunde, som kommunen får til salg, for en stor dels vedkommende ligger ude i centerbyerne og landsbyerne.

Annonce

Storparceller

  • Kolding Kommune vil forsøge at sælge storparceller til f.eks. klynge- eller etageboliger her:
  • Ved Dollerup Sø (50 boliger), Eltang (20 boliger), Vester Nebel ved Søvej (8 boliger), Sdr. Bjert ved Westerbygaard (28 boliger), Hvidkærgårdsparken i Vamdrup (10 boliger), Stadiongrunden i Vamdrup (10 boliger), ved Kirkemarken i Hejls (20 boliger), to storparceller ved Sønderkobbel i Christiansfeld (18 og 26 boliger), ved Agerøvej i Drejens.
  • Kommunen har i de foregående år haft indtægter fra salg af jord og ejendomme for:
  • 2019: ca. 50 mio.kr., 2018: 91,7 mio. kr., 2017: 77,4 mio. kr., 2016: 61,7 mio. kr., 2015: 31,5 mio. kr.

Fald i salg

Borgmester Jørn Pedersen (V) påpeger, at det forventet lave salg af parcelhusgrunde skyldes en bevidst politisk strategi om at lade private udstykkere klare efterspørgslen på byggegrunde tættere på Kolding by, mens kommunen altså til gengæld sikrer, at der også kommer nye byggegrunde til ude i de små byer.

- Så vi har en forventning om, at antallet af solgte byggegrunde til parcelhuse stiger totalt set, for der kommer ret mange nye, private grunde i udbud de mest populære steder, men vi kan jo ikke have den samme forventning til nybyggerier ude i landsbyerne, siger han.

Til gengæld skal kommunens salgsfolk bruge flere kræfter på at sælge storparceller og erhvervsjord og skubbe salget i gang i Nordic Synergi Park, som endnu kun har én beboer i skikkelse af TV Syd, tilføjer borgmesteren.

Salget af jord til de kommende byggerier i Marina City og på Riberdyb/Holmsminde kører helt udenom handlingsplanen i deres egne såkaldte "lukkede salgsmotorer", fordi indtægterne herfra skal investeres i tiltag i forbindelse med projekterne og sikre, at kommunen leverer sin del af varen til eksempelvis infrastruktur.

- Vi prøver på, at alt kører normalt efter planen på trods af coronakrisen, men ingen ved jo, om forudsætningerne nu er ændret. Så vi vil følge tæt, hvor meget krisen påvirker jordsalget. Det har jo ud over indtægterne også en direkte betydning for den fremtidige bosætning i kommunen, hvis det ændrer sig i negativ retning, siger Jørn Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce