Fredericia: Det sker ikke tit. Men når nogen spørger, om de kan overnatte i Søren ”Banjo” Kramers baghave, vender tomlen op. Han er én af de godt 1500 husejere på landsplan, der er med i fællesskabet Brug min baghave, der, som navnet antyder, handler om at åbne sin have op for andre.
Det har Søren "Banjo" Kramer derfor gjort for journalisten. Godt nok bliver det ikke til en overnatning i denne omgang, men – som han åbent understreger – skal du være hjertens velkommen.
Såvel vandrere og folk på cykel som folk i bil eller på motorcykel kan overnatte i baghaven på Treldevej. For nogle kan det måske virke en smule angstprovokerende at åbne sin have for folk, man aldrig har mødt. For Søren "Banjo" Kramer er det helt naturligt.
- Jeg har det ikke svært ved at have andre i min have, for i det daglige arbejde møder jeg også en masse. Men jeg kan godt forestille mig, at det for nogle kan være svært at lukke andre ind i haven, siger fredericianeren, der til dagligt arbejder som lærer på Kirstinebjergsskolens afdeling på Havepladsvej.
Forventede mange besøg
Siden maj sidste år, hvor Brug min baghave opstod, har Søren "Banjo" Kramer tilbudt overnattende i haven.
- Da jeg meldte mig til, forestillede jeg mig, at det ville vælte ind med folk, og at jeg blev "campingfatter", der byder velkommen og ser, om de kan have plads til deres telte. Men vi har haft fire overnatninger, hvoraf de to er i år, fortæller han.
Flere gange er han dog blevet kontaktet af mulige overnattende, som sidenhen har ombestemt sig.
- Vejret har været skidt i år. Det kan være, at man forventer at cykle til et sted, men en halv time senere må erkende, at man ikke når frem, fordi regnen står ned, siger Søren "Banjo" Kramer.
Brug min baghave
Landsdækkende netværk af folk der stiller deres have til rådighed til overnatning.
Det er gratis at overnatte i haverne.
Man kontakter haveejerne gennem app'en "Brug min Baghave".
Læs mere om Sørens og alle de andres haver på: brugminbaghave.dk.
Han er også en del af facebookgruppen Brug min baghave, der tæller over 31.000 medlemmer. Her er der ofte korrespondance mellem rejsende og haveejere.
Initiativet med at tilbyde et sted for fremmede overnattende er dog ikke nyt for Søren "Banjo" Kramer.
- Vi har praktiseret det lidt løst i facebookgrupper såsom ”Hvem ved hvad i Fredericia?”, inden Brug min baghave kom til. Men jeg synes, det er en rigtig god idé, der giver mange muligheder for, at man kan komme rundt i landet, siger han.
Skulle overnatte hos andre
Han har endnu til gode selv at overnatte i en anden persons baghave. Planen var ellers, at det skulle ske for et par uger tilbage, hvor han sammen med sine børn skulle overnatte i telt både offentlige steder og hos private.
- Men under første overnatning vågnede min ene søn og jeg op i fem centimeters vand. Og teltet blev ikke tørt i de efterfølgende fire dage, så vi måtte droppe den idé og i stedet overnatte i shelters, siger Søren "Banjo" Kramer.
Netop en shelterovernatning er også muligt hos Søren "Banjo" Kramer. Han tilbyder også gæster, at de kan hente æg hos hønsene, plukke hindbær, jordbær og æbler, bruge bålplads eller havesæt og vand fra den udendørs vandhane. Er han og familien hjemme, kan man også bruge bad og toilet.
Konceptet er ellers, at man blot skal stille sin plæne til rådighed for, at man kan slå et telt op – resten er bonus.
- Det kan være, at man sidder og drikker et glas vin eller en øl sammen, men det kan også være: I er her (i haven), og jeg er der (i huset), forklarer han.
Ingen campingplads
Selv mener han ikke, at ”Brug min baghave” skal ses som en konkurrent til campingpladserne.
- Man tager muligvis enkelte kunder, men jeg tror ikke, at de, der bruger ”Brug min baghave”, er folk, der havde givet to gange 95 kroner for en overnatning samt 80 kroner for pladsen. Det er mere folk, som bruger de primitive teltlejrpladser, som findes rundt omkring i skovene, siger han.
Og går man med overvejelsen om at åbne sin have for nye gæster, lyder rådet:
- Man skal ikke tro, man bliver overrendt, for der er så mange baghaver tilmeldt, at der er valgmuligheder nok. Jeg tror ikke, man skal regne med flere end fem overnatninger på et år, medmindre man bor i eksempelvis Skagen. Placering omkring Lillebæltsbroen er nok også attraktiv, men man skal endelig gøre det. Vi har på ingen måde været utrygge ved det, konstaterer Søren "Banjo" Kramer.
Søren "Banjo" KramerMan skal ikke tro, man bliver overrendt, for der er så mange baghaver tilmeldt, at der er valgmuligheder nok.