Annonce
Fredericia

Kun ved at snakke bliver knuden i maven mindre: Karin håber på genfødsel af samtalegruppe

I 2017 var Karin Christiansen med til at starte en selvhjælpsgruppe i Fredericia som en walk & talk. Tilbuddet var henvendt til efterladte efter selvmord, og tanken var at skabe et sted, hvor selvmord ikke var et tabu, og hvor man kunne tale og mødes med ligesindede. Sidste år stoppede samtalegruppen, men Karin Christiansen håber på, at den en dag kan genetableres. Foto: Søren Gylling
En gående samtalegruppe for efterladte efter selvmord eksisterer ikke længere i Fredericia. Tidligere drivkraft håber på, at gruppen kan genopstå. Men kendskab og opbakning er alfa og omega.

Fredericia/Høll/Vejle: Da Karin Christiansens mand begik selvmord i 2012, havde hun ingen ligesindede at tale med. Der var selvfølgelig familie og venner, men at kunne tale med andre, der havde stået i præcis samme situation som hende, var en mangelvare.

I 2017 satte hun sig for at sørge for, at andre fik den mulighed, hun selv stod og manglede. Hun startede walk & talk som et lokalt tilbud under Landsforeningen for efterladte efter selvmord. Sammen med to andre kvinder etablerede hun et frirum, hvor selvmord ikke var tabu, hvor erfaringer kunne deles og tales om, og hvor de mange svære spørgsmål kunne vendes.


Det er bare rigtig godt at møde andre i samme båd. Alle de svære spørgsmål kan man vende med ligestillede. Det er de spørgsmål, man ikke snakker med familien om.

Karin Christiansen, efterladt efter selvmord og drivkraft bag lokal samtalegruppe


I november 2019 gik de deres sidste tur.

- Der kom kun tre. Jeg skulle ud og rejse, en af de andre kvinder var rejst fra byen, og for den sidste af os kneb det med tiden. Vi stod foran museet, men der kom ingen, så det ebbede ud, fortæller den 61-årige kvinde.

Hun er i dag ærgerlig over, at det lokale tilbud ikke længere er. Ikke mindst fordi, hun er af den overbevisning, at behovet er der.

Annonce

Plads til alle i båden

Overbevisningen stammer fra klokkeklar statistik, der viser, at der i 2018 blev begået 610 selvmord. Det er omkring tre gange så mange, som der bliver dræbt i trafikulykker. Karin Christiansen kan selv huske, hvor afgørende det var for hende at finde ligesindede at tale med. Det var også den respons, en af de tre, der i løbet af to år dukkede op foran museet, kom med. At det var ”dejligt at have nogle at snakke med”.

- Det er bare rigtig godt at møde andre i samme båd. Alle de svære spørgsmål kan man vende med ligestillede. Det er de spørgsmål, man ikke snakker med familien om. Og det gode ved walk & talk var, at vi jo ikke behøvede at sidde overfor hinanden og kigge hverandre dybt i øjnene. Vi kunne gå langs volden og bare få talt ud, siger Karin Christiansen.

Overfor andre i samme båd er det også, hvis man spørger Karin Christiansen, lettere at åbne sig.

- De er ikke sovset ind i det på samme måde. De ved præcis, hvad du taler om, tænker og føler. Og her er og var plads til både de snakkesalige og de tilbageholdende. Ja, du måtte endda tage din hund med. Der er ingen krav eller forventninger, fortæller hun.

Annonce

Mindre knude i maven

Da walk & talk stadig eksisterede i Fredericia, blev der skabt et uformelt miljø, hvor turen – en gang i måneden i et par timer – gik langs volden og stranden, rundt ved havnen, hvorefter de i ny og næ sluttede på en café. Men det var svært at få bredt kendskabet til tilbuddet ud.

- Vi havde annonceret i avisen, delt foldere ud og skrevet på Facebook. Og da corona så kom, lagde det en naturlig begrænsning på, og så er vi ikke kommet i gang igen. Det er helt vildt ærgerligt, lyder det fra det lille køkken i Høll.

I det nye år starter en ny walk & talk op, som Karin Christiansen bliver en del af. Dog i Vejle. De andre, der er med til at starte samtalegruppen, kommer fra henholdsvis Vejle og Horsens. For dem var Fredericia for langt væk. Karin Christiansen er glad for, at der igen kommer en nogenlunde lokal walk & talk. Men hun lægger ikke skjul på, at hun håber, der igen starter en Fredericia-samtalegruppe op.

Walk & talk

Vil du gerne høre mere om walk & talk eller er du måske interesseret i at starte en lokal udgave, kan Karin Christiansen kontaktes på mail: christiansenkarin@yahoo.com.

Walk & talk er et tilbud under Landsforeningen for efterladte efter selvmord.

- Og jeg vil gerne være med til at starte det op, men jeg vil ikke gøre det alene. Jeg ved, at behovet er der, og den eneste måde, hvorpå knuden i maven bliver mindre, er ved at tale om det svære, siger den 61-årige kvinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Ny strategi giver gevinst: Der testes på livet løs i Fredericia

Fredericia For abonnenter

Få dage efter storbranden på Nørrebrogade: Nedbrændt virksomhed rejser sig hurtigt igen

Annonce