Annonce
Fredericia

Læser undrer sig og får svar: Derfor har Fredericia ikke et vaccinationscenter

Hvorfor får Fredericia ikke bare sit eget vaccinationscenter? Ove Nygaard undrede sig, og han står ikke alene med det spørgsmål, hvis man skal vurdere ud fra debatten på blandt andet sociale medier. Men mange faktorer skal gå op i ligningen, for at et decideret center i Fredericia giver mening. Foto: Mette Mørk
Der er på nuværende tidspunkt ikke et lokalt vaccinationscenter på tegnebrættet hos Region Syddanmark. Men der kigges på løsninger, der kan gøre det lettere for især ældre og sårbare borgere at blive vaccineret mod coronavirus.

Fredericia: Den vaccine, der først kom til Danmark, og som blev givet til plejehjemsbeboere- og personale landet over, er en sart en af slagsen.

Den skal opbevares ved bestemte temperaturer, den tåler ikke at blive rystet eller at blive kørt for meget rundt med.

Det er nogle af årsagerne til, at vaccinationscentre oprettes nær sygehusenes apoteker.

Annonce

- Der er mange ting, der er med til at afgøre det her. Lige nu får vi vacciner af en type, der logistisk er meget svære at have med at gøre, siger Gitte Jørgensen, præhospitalschef i Region Syddanmark.

Det er Region Syddanmark, der beslutter, hvor vaccinationscentrene skal placeres rundt omkring i regionen. Præcis som det også var tilfældet, da der skulle oprettes testcentre. Ønsket om et lokalt testcenter var højt – og det samme er ønsket om et lokalt vaccinationscenter.

Lyst kontra mulighed

Ove Nygaard stillede via Fredericia Dagblads ”Spørg om corona” et spørgsmål om netop udsigten til et lokalt vaccinationscenter.


Vi kigger på en løsning i lokalområderne, så de ældre kan vaccineres i deres eget område. Det kigger vi på i forhold til alle byer, for vi ved godt, at folks lyst til at blive vaccineret afhænger af, om det kan lade sig gøre.

Gitte Jørgensen, præhospitalschef, Region Syddanmark


- Det undrer mig, at borgerne i Fredericia Kommune skal til sygehusene i Vejle eller Kolding for at blive vaccineret for Covid-19. Det gælder vel om, at så mange som muligt "motiveres" til at blive vaccineret, og det er for mange ældre i "risikogruppen" besværligt at skulle til de nævnte sygehuse. Hvor er byens ledelse, som skal tale borgernes sag, spørger Ove Nygaard.

Fredericia Dagblad har fået svar fra både regionen og Fredericia Kommune om mulighederne for et lokalt vaccinationscenter.

- Vi kigger på en løsning i lokalområderne, så de ældre kan vaccineres i deres eget område. Det kigger vi på i forhold til alle byer, for vi ved godt, at folks lyst til at blive vaccineret afhænger af, om det kan lade sig gøre, lyder det fra Gitte Jørgensen fra regionen.

Annonce

Center skal give mening

I øjeblikket ankommer der et beskedent antal vacciner til Danmark og dermed også regionerne. Derfor kigger man i regionen fremad mod en større mængde vacciner, der måske også er af en anden slags, så den ikke er nær så sårbar som vaccinen fra Pfizer-BioNTech.

- Måske er der nogle på vej, som i langt højere grad ligner dem, vi kender fra eksempelvis influenza, som ikke er så sårbare og som ligner dem, vi kender og som kan ligge i køleskabene hos de praktiserende læger, fortæller Gitte Jørgensen.

Transport og vacciner

Borgere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse kan få hjælp til transport til vaccinationscentre, der på nuværende tidspunkt vil være at finde nær Vejle og Kolding sygehuse.

Det er nemlig serviceloven, der her træder i kraft. Det oplyser regionsrådsmedlem i Region Syddanmark Bente Gertz (S).

- De borgere, der ikke har mulighed for at transportere sig selv, de kan få hjælp fra kommunen, siger hun.

Allerede i borgerens indkaldelse til vaccine, der kommer via e-boks, vil det fremgå, hvordan pågældende skal forholde sig til transport-situationen, hvis borgeren hører under kategorien ”med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse”.

Transport-hjælp skal bestilles direkte hos kommunen, og indkaldelsen vil oplyse om de videre skridt.

- Der er taget hånd om de borgere, der har brug for det, og det er kommunen, der skal bistå med transporten, lyder det fra Bente Gertz.

I øjeblikket kigges der på muligheden for, at det personale, der fra regionens side kørte ud til de mange plejehjem i regionen, også kunne køre ud til for eksempel et sundhedshus.

På den måde ville de sårbare grupper i Fredericia Kommune ikke være tvunget til at finde kørelejlighed til enten Kolding eller Vejle for at få et prik i armen. Der er også dialog med de praktiserende læger i lokalområdet om en løsning hos dem.

- Det kan ikke udelukkes, at der kommer flere vaccinationscentre, men hvis vi begynder at leje store lokaler for så at ende med, at vi kun kan give 100 vacciner om dagen, fordi vi på nuværende tidspunkt får et beskedent antal vacciner til Danmark, så bliver det voldsomt dyrt og voldsomt personaletungt, slår præhospitalschefen fast.

Annonce

Vil imødekomme regionen

I sidste uge modtog alle plejehjemsbeboere i Danmark deres første ud af to coronavaccine-stik. Næste gruppe, der tilbydes vaccine, er borgere på 65 år eller derover, der modtager personlig pleje og praktisk bistand. Altså dem, der modtager allermest hjælp fra kommunen.

Der bliver kigget på vaccineløsninger til både de ældre og andre sårbare borgergrupper.

- Vi ved godt, at hvis man skal have vaccineret folk, så nytter det ikke noget, at ældre er afhængig af hjælp til at kunne frem og tilbage, så vi kigger på forskellige løsninger, siger Gitte Jørgensen.

Fra Fredericia Kommunes side er man klar over ønsket om et lokalt vaccinationscenter, men bolden ligger hos regionen.

- Hvis regionen kommer og spørger os om muligheden for et vaccinationscenter i Fredericia, så vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at imødekomme dem. Det har vi selvfølgelig også fortalt dem, lyder det fra Yelva Bjørnholdt Jensen, koncerndirektør for voksen- og ældreområdet.

I første vaccine-omgang modtog Fredericia omkring 500 vacciner.

Annonce
FC Fredericia For abonnenter

To nederlag i træk er ingen katastrofe: Men FC Fredericia skal have styr på dette punkt inden den næste kamp

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Pizzeria sat til salg: Helbredsproblemer tvinger Ugur til afsked efter 21 år bag disken

FC Fredericia For abonnenter

Karakterbogen: FC Fredericia spillede langt under niveau i Køge

Erhverv

Stor energikoncern satser på ladestandere til elbiler: Opkøber en tredjedel af nystartet virksomhed

Kolding

Lyt: Videoovervågning af hjemmeplejen - Er der en lummerfætter i Kolding?

Fredericia HK

Skamfuldt og respektløst: Derfor drømmer FHK-streg ikke allerede om Gudmundur Gudmundsson

Fredericia For abonnenter

Ventelisten vokser: Borgerlige vil have private til at bygge plejehjem

FC Fredericia

Derfor startede FC Fredericias topscorer på bænken med HB Køge

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Læser I med, mænd? Mikkel er på vej med en gågadebutik for jer

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Fredericia

Protest fra 73 beboere rykker ingen kommaer i omstridt boligprojekt: Nu skal politikerne afgøre sagen

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Kultur

Prisregn over det lokale foreningsliv: Se alle vinderne her

Annonce