Annonce
Fredericia

Markant modvind til forslag om et mere åbent ADP: - Det bunder i, at nogen vil snage i Lotte Cederskjolds ansættelse

Det er ikke muligt at søge aktindsigt i forhold om havneselskabbet ADP. Det var der heller ikke opbakning til at indføre. Foto: Søren Gylling
Enhedslistens forslag om mere åbenhed i havneselskabet ADP mødte stor modvind i byrådet. Dermed vil det fortsat ikke være muligt at søge aktindsigt i havneselskabets aktiviteter.

Fredericia: 20 ud af 21 byrådsmedlemmer var enige.

Det blev et klart nej, da Enhedslistens forslag om et mere åbent ADP A/S mandag aften var til afstemning i byrådet. Kun partiets eget byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz stemte for forslaget om, at det skal være muligt af søge aktindsigt i forhold om havneselskabet.

Resten stemte imod, blandt andet med henvisning til ADP's mulighed for at konkurrere med andre store, internationale havne. Dermed er havneselskabet fortsat undtaget fra offentlighedsloven, som blev sat i værk efter en henvendelse fra den tidligere borgmester Thomas Banke i 2010.

Annonce

- Siden har man ikke kunnet søge aktindsigt i ADP - som en af de få havne i Danmark. Det er en skam. Der er en åbenhedsdagsorden, og hvis man har lyst til at lægge handling bag de ord, er det fornuftigt at stemme for. Forslaget tvinger ikke ADP til at udlevere akter. Det giver alene muligheden for at man kan søge, så der kommer en reel vurdering, sagde Cecilie Roed Schultz.

Hård konkurrence

Steen Wrist (S), der som borgmester også er næstformand i ADP A/S, indstillede til at forslaget blev nedstemt.

- Er det, fordi man ønsker at være en hermetisk lukket virksomhed? Nej, det er det ikke. Det er fordi, ADP er på et meget konkurrencepræget marked, sagde Steen Wrist og henviste til, at en pensionskasse er en del af ejerkredsen i Taulov Dryport.

Dermed kan man ikke betragte havnen som et rent kommunalt selskab, argumenterede borgmesteren.


Der er en åbenhedsdagsorden, og hvis man har lyst til at lægge handling bag de ord, er det fornuftigt at stemme for

Cecilie Roed Schultz


Han henviste til flere initiativer om åbenhed, ADP's ledelse er på vej med.

- De vil have deres rejse- og repræsentationspolitik på hjemmesiden. De vil også lægge deres sponsorstrategi på hjemmesiden. De vil også fremlægge halvårsregnskaber for byrådet, hvor man som borgernes repræsentant og vagthund kan sætte ind. De vil også genindføre en havnedag, hvor borgerne kan komme og høre om de aktiviteter, der er lige i vores baghave, fortalte Steen Wrist.

Enhedslistens forslag

Enhedslisten ønsker større åbenhed om Associated Danish Ports, som er Fredericias havneselskab. Ved mandagens byrådsmøde foreslog partiet at annullere den fritagelse for aktindsigt, som Associated Danish Port har haft siden 1. januar 2014. I forslaget indgik også en henvendelse til Nyborg Havn, som også ejer aktier i ADP, med det formål at henvende sig til transportministeriet for at få annulleret ADP's fritagelse fra offenlighedsloven.

- Vi mener, at det er muligt at drive en erhvervshavn og samtidig give mulighed for aktindsigt. Havnen i Aalborg er et godt eksempel. Der er samme selskabskonstruktion som i ADP, idet begge er aktieselskaber, lød det i Enhedslistens forslag.

Annonce

"Du var ikke til stede"

Både Nye Borgerlige, Venstre og Dansk Folkepart bakkede borgmesteren op.

- Jeg er på linje med S, sagde Nye Borgerliges Karsten Byrgesen og henviste til byrådets møde med ADP's formand og direktør 10. juni.

- Vi kunne stille alle de spørgsmål, vi ville. Jeg bemærkede, at du havde valgt ikke at være til stede den aften, sagde han med henvisning til Cecilie Roed Schultz, som hurtigt svarede retur.

- Jeg har været i byrådet i syv år, og antallet af møder, jeg har været væk fra, kan tælles på én hånd. På lige det tidspunkt skulle jeg noget andet. Så jeg synes, det er enormt billigt at påstå, at jeg valgte at blive væk, sagde Cecilie Roed Schultz.

Annonce

Løb efter laveste fællesnævner

Under borgmestersagen var der fokus på ADP. Der var kritik af, at den daværende borgmester Jacob Bjerregaards hustru blev ansat som chefjurist i havneselskabet i 2018.

- Man skal ikke løbe efter laveste fællesnævner, sagde Venstres Christian Jørgensen og fortsatte:

- Det er en ganske snæver personkreds, der rejser det her i pressen. Laver man en historik for interessen i aktindsigter bagud, er den lig nu. Det her bunder i, at nogen vil ind og snage i Lotte Cederskjolds ansættelsesforhold, sagde han.

- Jeg ønsker ikke at snage i nogen personalesag. Det handler heller ikke om borgmestersagen. Det er et princip. Jeg blev gjort opmærksom på, det ikke var muligt at søge aktindsigt. Derfor stiller jeg forslaget, svarede Cecilie Roed.

Dansk Folkepartis Susanne Eilersen er glad for de budskaber, hun har hørt på det seneste fra ADP.

- Jeg har i de senere år med den tidligere borgmester syntes, at vi fik for lidt information om ADP. Jeg sendte flere gange mails om, hvornår vi kunne høre noget. Så der kan jeg sagtens følge Cecilie. Men vi er helt trygge ved den åbenhed, de nu går ud med, sagde Susanne Eilersen som begrundelse for sit nej.

Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Fredericia For abonnenter

Konservativ duo bryder seks års dødvande i Fredericia - men hvem er de egentligt?

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Erhverv

Fra udskydelser til aflysninger: Stigende coronasmitte har konsekvenser for julefrokost hos flere virksomheder i Fredericia

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Fredericia For abonnenter

Så mange penge får hvert medlem i det nye byråd: Derfor har nogle gjort sig fortjent til mere end andre

Alarm 112

Voldsom villabrand i Taulov endelig slukket: Brandvæsenet kæmpede mod branden i otte timer

Fredericia

Efter salomonisk løsning i omstridt boligsag: Peter Fløe ærgrer sig over 'usandheder' - nabo holder fast i påstand

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Fredericia

Fredericianerne 'prajer' på livet løs: Affald i vejkanten og fejl på gadelys fylder

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia faldt igen med et ordentligt rabalder, da oprykningspladserne var indenfor rækkevidde: Derfor er det næppe tilfældigt

Alarm 112

Røgdykkere bjærger lig fra voldsom villabrand: Naboer måtte evakueres

Annonce