Annonce
Fredericia

Nu får Fredericia whistleblower-ordning med advokater udefra: Ansatte kan alarmere anonymt

Kunne sagen om borgmester Jacob Bjerregaard (S) og kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe og de efterfølgende afdækninger være undgået, hvis Fredericia Kommune havde indført den whistleblowerordning, som blev foreslået i 2019? Nu bliver en ny ordning sat i verden. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Aftale indgået med kendt firma. En række detaljer skal afklares. Træder i kraft i kommunen efter sommer.

Fredericia: Fredericia Kommune har indgået en aftale med et uafhængigt advokatfirma om en whistleblower-ordning.

Det vil sige, at ansatte og - måske - andre har mulighed for anonymt at informere en ekstern instans om forhold i kommunen, man anser som kritisable eller ligefrem ulovlige. Forhold, man er blevet opmærksom på som medarbejder eller forhold, man på anden måde er blevet involveret i.

En stillingtagen til en whistleblower-ordning har netop været på dagsordenen i byrådets økonomiudvalg, hvor borgmester Steen Wrist (S) er formand.

Annonce

Punktet var imidlertid lukket.

- Fordi vi skulle vælge mellem tilbud fra to advokathuse, forklarer Steen Wrist.

Når der på den måde er forretninger mellem kommunen og et firma, kan afgørelsen indtil videre holdes ude af offentlighedens søgelys. Efterfølgende oplyser Steen Wrist dog til Fredericia Dagblad, at der er tale om advokatfirmaet Horten, som også har hjulpet med en afdækning af den såkaldte Fredericia-sag.

- Ordningen skal fungere fra efter sommerferien, og vi har besluttet, at vi bruger eksterne advokater og ikke egne advokater, siger Steen Wrist:

- For at sikre armslængden.

Hvordan fungerer det?

Detaljerne, der nu skal slibes meget fint til, kredser blandt andet om, hvad ordningen præcist indebærer:

Hvordan henvender man sig? Hvem kan henvende sig - Fredericia Kommune har for eksempel også en borgervejleder? Hvordan afrapporterer advokaterne til byrådet og til offentligheden? Hvordan garanteres sikkerheden? Hvordan evalueres whistleblower-ordningen? - og så videre.

Whistleblower betyder én, der blæser i fløjten som alarm for at afsløre noget, vedkommende mener, er helt galt. Men uden selv at blive fanget i et dilemma om loyalitet, komme i klemme jobmæssigt eller ligefrem blive intimideret eller truet.


Ordningen skal fungere fra efter sommerferien, og vi har besluttet, at vi bruger eksterne advokater og ikke egne advokater. For at sikre armslængden.

Steen Wrist (S), borgmester, Fredericia Kommune


Ordningen er oprindelig amerikansk og anvendes i demokratiers politiske systemer, statslige forvaltninger, kommuner og indenfor andre offentlige myndigheder for at komme svindel og misbrug til livs. Derudover i private virksomheder og selskaber samt i institutioner og organisationer.

Annonce

Enhedslisten foreslog det

I Fredericia Kommune foreslog Enhedslisten i byrådet tilbage i 2019, at der indførtes en whistleblower-ordning, men med den kommunalt ansatte borgervejleder som den, man kunne gå til.

Som omtalt i Fredericia Dagblad dengang blev forslaget nedstemt af det socialdemokratiske flertal, mens Venstre og Dansk Folkeparti i lighed med EL stemte for. S argumenterede for sit nej med en hovedudvalgsudtalelse fra medarbejderne, der så svagheder i modellen med borgervejlederen. Enhedslisten var med på, at alternative modeller så måtte undersøges.

Nu bliver den sikre havn at sejle ind i med sine bekymringer altså advokaterne Horten.

Annonce

Være god at have haft?

En whistleblower-ordning kunne måske have bragt lys over Fredericia-sagen tidligere, end tilfældet var.

En advokatundersøgelse fra Horten af daværende borgmester, Jacob Bjerregaard (S), er overgivet til politiet. Der er fokus på hans habilitet på grund af klager over en mulig nær relation til den nu bortviste kommunaldirektør, Annemarie Zacho-Broe. Også Bjerregaards grundkøb til et parcelhus og en efterfølgende byggesag efterforskes, ligesom en række interne procedurer i Fredericia Kommune har været under lup for at se, om alt er gået efter bogen - hvad det ikke er.

Skal man faktisk have nu...

Der er i dag fuld enighed i byrådet om behovet for en whistleblower-ordning, og det er i mellemtiden også et blevet et krav i danske kommuner.

Det skete i januar i år, da et nyt EU-direktiv trådte i kraft, så ordningen skal gælde i alle kommuner i det europæiske fællesskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Socialdemokraterne har valgt: Her er dem, du kan stemme på til november

Fredericia

Fynboer fortæller det gerne: Men Fredericia Kommune svarer ikke på konkret spørgsmål om topchef

Annonce