Annonce
Fredericia

Omtale udløser hidsig debat om vigepligt: Politiet skærer igennem

Vejen ned gennem handelsområdet ved Føtex, Rema, Harald Nyborg og de andre butikker på den gamle vestcentergrund. Den går fra Vejlevej til Venusvej, men har ikke et navn. Der er imidlertid tale om en vej, slår politiet fast. Og så er der ubetinget vigepligt, når man kører ud fra de forskellige p-områder. På de sociale medier mener en del brugere noget andet. Luftfoto og grafik: Google Maps og Leif Nørmark Sørensen, JF Medier
Intet navn, men det er en vej. Derfor ubetinget vigepligt - og ikke højre vigepligt - hen over p-plads ved Føtex og Rema. Netbrugere uenige.
Annonce

Fredericia: Det har vakt debat, at Fredericia Kommune slår fast, at der er ubetinget vigepligt for biler, der skal ud på forbindelsesvejen ned gennem det store handelsområde ved Føtex Vest, Rema 1000, Harald Nyborg og andre butikker omkring det tidligere Vestcentret.

Forbindelsesvejen er meget travl og går mellem Vejlevej og Venusvej. Der er hajtænder i den ene side, men ikke den anden. Området er privat. Spørgsmålet om vigepligt blev på baggrund af tvivl stillet af en læser for et par dage siden.

På Fredericia Dagblads side på Facebook hævder flere, at der til dels også gælder højre vigepligt. De fremfører, at der ikke er tale om en vej, men én stor parkeringsplads.

Nu skærer politiet, der er øverste myndighed, igennem.

Annonce

Politiet: Det er en vej

Ifølge trafikplanlægger og konstitueret chef for Fredericia Kommunes vej- og parkafdeling, Morten Svanborg, er det netop politiets vurdering, at der er tale om en vej mellem Vejlevej og Venusvej. Det fremgår af en mail fra vejteknisk kontor ved Sydøstjyllands Politi til Fredericia Kommune.

I den står der blandt andet:

- Med henvisning til vores telefonsamtale dags dato omkring forholdene ved den gennemgående vej mellem Vejlevej og Venusvej ved Føtex, Rema 1000 med flere: Ved virksomheder med tilhørende parkeringspladser/lommer er der som udgangspunkt ubetinget vigepligt jævnfør færdselslovens paragraf 26, stykke 3.

Det er en gennemgående vej, fremhæves der altså, og færdselslovens paragraf 26 om kørsel ind på eller over en vej bestemmer blandt andet, at:

- Ubetinget vigepligt gælder endvidere ved udkørsel fra parkeringsplads, ejendom eller grundstykke, tankstation eller andet lignende område uden for vej, fra sti, gågade, markvej eller lignende.

Annonce

Klar til dialog

- Det er politiets vurdering, at det er ret tydeligt, at man kører ud fra et område med parkeringspladser og ud på en vej, som er gennemgående og ender i et vigepligtskryds og et lyskryds, forklarer Morten Svanborg:

- Det er politiet, som håndhæver færdselsloven og dermed også dem, som kan lave deres vurdering i de enkelte tilfælde, som vil være gældende i forhold.

- Og det er dem, vi sender afmærkningsplaner med mere til samtykke hos.

Fredericia Kommune vil dog nu, på given foranledning, i dialog med ejerne af grundstykkerne for at finde en løsning, så ingen kan være i tvivl, og så buler og brækkede lemmer undgås.

Annonce

Netbrugere på banen

I hvert fald før udmeldingen fra det vejtekniske kontor havde ganske mange netbrugere som sagt en anden fortolkning af færdselslovens bestemmelser om vigepligt end Sydøstjyllands Politi.

- Så må man være ny i byen, mener Kim Lehmkuhl Nissen:

- Der er højre vigepligt på vest centerets område og ubetinget vigepligt når der køres ud fra Føtex’s område.

Hanne Faurholt mener det samme:

- Bilerne fra Vejlevej mod Venusvej har højre vigepligt ved apoteket og Rema. I den modsatte retning fra Venusvej til Vejlevej er der ubetinget vigepligt fra Føtex siden når bilerne skal ud fra parkeringen.


Med henvisning til vores telefonsamtale dags dato omkring forholdene ved den gennemgående vej mellem Vejlevej og Venusvej ved Føtex, Rema 1000 med flere: Ved virksomheder med tilhørende parkeringspladser/lommer er der som udgangspunkt ubetinget vigepligt.

Sydøstjyllands Politi i svar til Fredericia Kommune


Andre noterer derimod, at der er ubetinget vigepligt over det hele.

Rikke Stegmann Hansen er mere i tvivl:

- Godt spørgsmål... men ja de mangler vist, skriver hun om hajtænder i den ene side og kommer med et forslag:

- Generelt håber jeg at der kunne laves bedre ud- og indkørselsforhold på begge p-pladser. Det er et stort kaos af biler, cyklende og gående som krydser pladserne mellem Rema og Føtex.

Annonce

Lige ud af posen

Bo Bertelsen efterlyser tillige fartdæmpende bump på vejen ned gennem området:

- Nogle køre som en gal igennem,

Ulla Niess lægger ikke fingre imellem:

- Sørgeligt at Fredericia Dagblad ikke undersøger grundigere og at vi har en kommunal leder siddende i vej og park afdeling i vores kommune, som slet ikke kender nok til vores veje, før han udtaler sig!

Ulla Niess fortsætter:

- Forbindelsesvejen mellem Venusvej og Vejlevej er IKKE NOGEN VEJ men en del af hele parkeringspladsen. Det blev fastslået for mange år siden og derfor fik Føtex malet hajtænder fra deres del af pladsen for deres kunders skyld, fortsætter Ulla Niess:

- Der skete tit uheld, fordi folk ikke kunne finde ud af højre vigepligt. Så vidt jeg husker gjorde Vestcenteret det samme på deres side, men de må være forsvundet under nedrivningen og genopbygning af de nye butikker.

Men som sagt spiller hajtændernes skæbne ingen rolle efter lovens bogstav, da den ubetingede vigepligt gælder over det hele.


Bilerne fra Vejlevej mod Venusvej har højre vigepligt ved apoteket og Rema. I den modsatte retning fra Venusvej til Vejlevej er der ubetinget vigepligt fra Føtex.

Hanne Faurholt, netbruger, på Fredericia Dagblads side på Facebook


Morten Svanborg fra Vej og Park nævner desuden, at vejen hen over handelspladsen betjener flere butikker og grundstykker, og at der er flere matrikler i området, hvad der ifølge Fredericia Kommune er et yderligere argument for, at det ikke er ét stort parkeringsområde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Nils Skeby forlod tre bestyrelsesposter, fordi han fik nok: - Borgmesteren og Bent Jensen styrer idrætten

Trekantområdet For abonnenter

Middelfart-præst har døbt, konfirmeret, viet og begravet i 25 år: - Jeg kan godt finde på at sidde og græde på kontoret

Annonce