Annonce
Sydjylland

Et helt liv i miniformat: Nu genskaber Poul et af Koldings mest kendte huse 

Et år efter pensionen i 2008 meldte Poul Hauschildt sig i Kolding Miniby som minibygger. Men allerede da han arbejdede hos modelbyggerfirmaet Skamo hjalp han med at lave nogle af detaljerne til det allerførste hus i minibyen. Foto: Morten Pape
Mange elsker at bygge modeller af tog, biler eller fly. Poul Hauschildt elsker det så højt, at han har brugt det meste af sit voksne arbejdsliv på at lave modeller - blandt andet af Storebæltsforbindelsen. Som pensionist arbejder han videre som minibygger i Kolding Miniby, hvor han lige nu er ved at lave et af byens bedst kendte huse i skala 1:10.
Annonce

De fleste børn i Kolding kan udpege Julemandens Hus. Det er det røde bindingsværkshus midt i Helligkorsgade, hvor julemanden hvert år til december tager imod børnenes sokker, tegninger og ønsker til juleaften. Uden Julemandens Hus ville Koldings midtby ikke være det samme.

Sådan er det også, når det gælder Kolding Miniby, som i skala 1:10 viser, hvordan den gamle købstad så ud i 1860'erne. Dengang i 1800-tallet lå det røde bindingsværkshus nemlig også i Helligkorsgade, selv om det endnu ikke var blevet en årlig tradition, at julemanden rykkede indenfor i december.

Ude i selve minibyen er der endnu en bar plet, hvor Julemandens Hus skal stå. Men indenfor i værkstedet sker der noget, og om halvandet år eller to er den bare plet fyldt ud. Det lover 74-årige Poul Hauschildt, som sten for sten har sat sig for at opføre det ikoniske hus til minibyen. Han er i forvejen en af de rutinerede kræfter i Kolding Miniby, og det gamle hus - som er fra år 1598 - er lige præcis sådan en udfordring, han tænder på.

- Det hus vil jeg gerne lave. Der er så mange skæve ting i det og så mange detaljer, man ikke kan forklare sig ud af. Hvordan skal man lige lave det, så det bliver rigtigt? Og det har nok været min fordel hele mit arbejdsliv, at jeg har været god til at aflæse en tegning og så forestille mig, hvordan det vil komme til at se ud i virkeligheden.

Poul Hauschildt er nemlig ikke bare minibygger nu i sit pensionistliv. Han har været modelbygger det meste af sit voksne arbejdsliv.

- Det er ikke engang en rigtig titel, men vi har altid selv kaldt os for modelbyggere. Men når folk har spurgt, hvad jeg laver, så har jeg altid været nødt til at skulle forklare det, for det er altså ikke et fag, man kan læse sig til, siger han.

Kolding Miniby

Minibyen holder til i Geografisk Have. Det er en miniature version af Kolding by, der illustrerer det bymiljø, der var i perioden fra 1860 til 1870, hvor der var bygget ca. 700 huse.

Minibyens huse er bygget i størrelsesforholdet 1:10.

Perlen i byggeriet er naturligt nok Koldinghus, den gamle kongeborg, som allerede i 1200-tallet var med til at skabe grundlaget for Kolding By.

Minibyen har netop indviet Sønderbro, som gik over Kolding Å. Åen udgør den sydlige grænse for minibyen, der er under stadig udbygning.

Se mere på www.koldingminiby.dk

Annonce

Model-firma i hjembyen

Egentlig er han uddannet elektriker. Poul Hauschildt voksede op i Kolding i årene efter 2. verdenskrig, og han fik aldrig papir på sin skolegang, for inden han nåede den afsluttende eksamen, fortalte han sine forældre, at nu gad han altså ikke gå i skole længere. I stedet fandt faderen en lærerplads til ham som elektriker.

- Jeg ville meget hellere været håndværker. Jeg har altid brugt mine hænder, og med gode venners hjælp har jeg næsten bygget alt, som vi har haft brug for at få lavet derhjemme, smiler Poul, som i over 50 år har været gift med barndomsveninden Gurli, der boede skråt overfor ham selv gennem skoleårene.

Efter sin soldatertid i Aarhus arbejdede han til 1973 som elektrikersvend, men en dag kom Gurlis onkel og fortalte om firmaet Skamo, der lå i Kolding-bydelen Bramdrupdam. Det var lige sagen for Poul, mente han.

- Det skal du sgu' ud og se. Det er noget, du vil kunne lide, fortalte han.

Og det havde den onkel ret i. Firmaet i Bramdrupdam var en helt ny verden for ham. En verden i miniformat.

Skamo lavede nemlig små modeller og prototyper for alle mulige virksomheder, som havde brug for at få et overblik over de projekter, de arbejdede med. Det var længe før, man havde computertegnede 3D-modeller, som i dag kan løse den samme opgave.

For eksempel kom han til at lave masser af modeller af maskinrum til danske værfter. De havde brug for modellerne til at forstå, hvad det var for et skib, de skulle bygge. Modellerne skulle være så nøjagtige, at værfterne kunne måle direkte på modellen og så bestille rør og reservedele hos en fabrikant.

I andre tilfælde var det virksomheder, som fik lavet modeller af de fabrikker, de skulle opføre i fuld skala. Modellerne skulle overbevise køberne om, at sådan skulle deres kommende fabrik se ud.

- Modellerne så virkelig flotte ud, og vi gjorde meget ud af den endelige finish. Man kunne tage en skala-model med ud på en udstilling, og det virkede bare mere overbevisende end at komme med nogle skitser, fortæller Poul Hauschildt.

Annonce

Vi lavede alt selv

Hvis et firma for eksempel havde planer om at opføre en fabrikshal, så lavede Poul og kollegerne en nøjagtig model af hallen og de maskiner, som skulle bruges i produktionen. På den måde kunne man sidde og flytte rundt på modellerne, indtil man var helt sikker på, at fabrikken var helt korrekt indrettet. Nærmest som i et dukkehus. Først herefter gik man i gang med at støbe fundamentet til den virkelige fabrik.

En model kunne sagtens bestå af flere tusinde enkeltdele, og der kunne gå hundredevis af arbejdstimer, før resultatet var perfekt.

- Det var utroligt spændende arbejde, for vi var nødt til at lave det hele selv helt fra bunden. Man kunne ikke bare gå ned i en legetøjsbutik og få en model i miniformat af en fræser eller andre maskiner, dem måtte vi selv lave, siger Poul Hauschildt og føjer til:

- Og vi lavede alting så præcist, at det på en prik kom til at ligne den fabrik, der skulle opføres, for ellers kunne folk ikke forestille sig, hvad resultatet skulle ende med. En mand, der skulle betjene en bestemt maskine, han skulle let kunne genkende vores udgave i skala 1:50, som vi lavede en del af vores modeller i, siger Poul Hauschildt.

Han elsker at forbyde sig i historien og de byggeteknikker, som ligger bag et hus, han skal genskabe i miniformat. Poul Hauschildt har kastet sig over arbejdet med Julemandens Hus, der gennem flere hundrede år har haft mange fuktioner i Koldings byliv - blandt andet som skomager, galleri og turistbureau. Foto: Morten Pape
Annonce

Poul og storebæltsforbindelsen

Der var også en anden grund til, at modellerne skulle være så præcise som muligt. Virksomhederne beholdt nemlig modellerne, som typisk blev stillet frem, så gæsterne kunne beundre dem.

Det gjaldt eksempelvis DSB, der i Korsør udstillede en to meter lang model af storebæltsforbindelsen, som Poul har lavet. Han ved ikke, hvor modellen er i dag, men den visualiserer et udsnit af tunnelen komplet med alt, der skulle bruges i det rigtige projekt - køreledninger, loftslamper, ventilation og så videre.

- Så man kan sige, at jeg har lavet Storebæltforbindelsen helt alene - men dog kun en bid af den, smiler Poul.

En minibygger skal helst ikke tabe hovedet, når det driller, siger Poul Hauschildt, der har været modelbygger det meste af sit liv. - Jeg har haft stor glæde af mit arbejdsliv, det må jeg sige. Foto: Morten Pape
Annonce

Julegaverne

Han har lavet modeller for store virksomheder som eksempelvis Lego og Mærsk, og de står i dag rundt omkring i hele verden. Selv har han kun en mappe med fotos, der viser nogle af de færdige modellerne. Her er mælkepulverfabrikker i New Zeeland, offshore-platforme i Nordsøen, fabriksmodeller indbygget i kufferter, så de er lige til at transportere og vise frem. Alt er skabt fra bunden til den enkelte opgave.

- Folk elsker modeller. Det fascinerer os at se små, præcise udgaver af noget, som vi let kan genkende, siger Poul Hauschildt.

Han har det selv lige sådan. Da drengene var små, stod den på både modeltog og racerbane, når julegaverne blev pakket op.

- Jeg tænkte altid, at det lige så meget var en gave til mig selv. Vi elskede at bygge sammen, og jeg kunne jo reparere alting, hvis det gik i stykker, siger han.

Her er han let at finde. Poul Hauschildt elsker at være udenfor i minibyen, hvor han deler ud af sin viden til alle gæster, som kommer her. Minibyen ligger i forlængelse af Geografisk Have og er en populær attraktion i Kolding. Foto: Morten Pape
Annonce

Bliv ikke rasende

I dag er børnene voksne, og Poul er selv gået på pension som modelbygger. Og dog.

For næsten dagligt kan man finde ham i Kolding Miniby, hvor han elsker at vise gæster rundt , når han da ikke sidder koncentreret indenfor i værkstedet i færd med at lave Julemandens Hus. Det venlige humør udenfor, tager han med sig indenfor, når han arbejder. Det er faktisk helt afgørende for en minibygger, mener han.

- Man skal kunne sidde stille og roligt og arbejde med en model, uden at man smider det hele over i et hjørne i raseri, hvis det driller. Og hvis det bliver noget lort første gang, så skal man bare prøve igen, andet er der ikke at gøre ved det.

De er ganske små byggesten, der bruges i Kolding Miniby, som laver sine byggematerialer selv. Foto: Morten Pape
Her er nogle af de modeller af fabriks-maskiner, som Poul Hauschildt lavede, da han skabte modeller for Skamo. Detaljerne var helt på plads, så det lignede virkelige maskiner. Foto: John A. Petersen
En to meter lang udgave af tunnelen under Storebælt skabt Poul Hauschildt i plexiglas til DSB. Alle detaljerne svarede det dem, man kan gå ud og finde i dag i de rør, som togene i dag kører gennem. Også toget lavede han selv til formålet. Foto: John A. Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce