Annonce
Debat

Privat læreruddannelse i Herning kan skade optaget på læreruddannelsen i Jelling

Birgitte Vind. Pressefoto

Læserbrev: Den sidste uge i januar var vi vidne til, at Venstres Kristian Jensen sammen med andre borgerlige politikere fremsatte et forslag i Folketinget om at etablere en ny privat læreruddannelse i Herning for offentlige kroner.

Det kan lyde tilforladeligt med en ny læreruddannelse. Men det kan være en bombe under flere mindre uddannelser i Jylland.

Der findes i dag gode, små udbud af læreruddannelsen i bl.a. Skive, Nørre Nissum, Silkeborg, Jelling og Holstebro. En ny læreruddannelse i Herning vil kunne kvæle de små, traditionsrige uddannelser og føre til færre udbud og centralisering.

Annonce

Siden kommunal- og strukturreformen har Danmark oplevet, at flere og flere uddannelser og andre offentlige institutioner er flyttet til de store byer. Det dræner mindre byer for unge, og følgevirkningerne er til at føle.

Kulturliv, bosætning og ikke mindst de handlende mærker konsekvenserne. De studerende rykker mod de større byer og bliver ofte boende efter endt uddannelse.

Kombineret med, at vi i 90'erne overlod uddannelserne til markedskræfterne, er der de seneste 30 år sket en øget centralisering.

I 1981 var der 31 læreruddannelser, i dag er kun 14 tilbage - flere som satellitter. Således hører læreruddannelsen i Jelling under UC Lillebælt med central administration i Odense. Man kæmper med at tiltrække lærerstuderende til Jelling.

I Socialdemokratiet er vi optaget af større sammenhæng mellem land og by, og at man også fremover kan uddanne sig i de mindre byer. Men vi er også optaget af, at de enkelte uddannelsessteder afspejler deres lokalsamfund og er med til at skabe synergi og sammenhæng i lokalsamfundet.

Der er brug for at få nærheden tilbage på vores læreruddannelser. Der er brug for, at vi sammen finder ud af, hvordan vi fremover kan sikre, at også folkeskoler i mindre byer kan tiltrække uddannede lærere.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe har derfor igangsat et udviklingsarbejde med inddragelse af både studerende og uddannelsessteder. For udvikling sker bedst ved at lytte til dem, der ved, hvad det handler om.

Så nej tak herfra til at bruge 378 millioner offentlige kroner på en privat læreruddannelse. En uddannelse, der ikke er ønsket blandt lærerne i de frie grundskoler, og som ser ud til at være skabt i hovedet på lokale kræfter i og omkring Venstre i Herning.


Lad os i stedet bruge kræfterne på at udvikle, udbygge og styrke den fælles offentlige læreruddannelse.

Birgitte Vind


Lad os i stedet bruge kræfterne på at udvikle, udbygge og styrke den fælles offentlige læreruddannelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Intern afdækning afslører nyt rod: Kommunen skal betale 100.000 kroner tilbage

Annonce