Annonce
Børkop

Segways hitter i SFO'en, der hitter

Karoline Hoelsgaard og Markus Hylleberg må køre på segways i SFOen. Foto: Martin Ravn

SFO 2 på Smidstrup-Skærup Skole har oplevet en kraftig stigning i antal elever, og forklaringen er simpel. Små, men rette, tiltag er blevet skabt.

Smidstrup: De lydløse maskiner suser fremad, og Karoline Hoelsgaard og Markus Hylleberg styrer de to segways med et koncentreret blik.

De må køre på den, og det er ikke alle, der må det hos SFO 2 i Smidstrup. Ud af de 95 børn, der er tilmeldt, er det kun eleverne fra 5. og 6. klasse, der må prøve de specielle maskiner. Og kun efter at have taget kørekort til dem.

- Da 4. klasse blev til 5. klasse her efter sommerferien, så stod de unge mennesker jo i kø for at få lov til at prøve dem. De er meget stor succes, siger Michael Weber, der er pædagogisk leder.

Og SFO'en er selv en succes. Da skolereformen for alvor trådte i kraft frygtede mange, at eleverne fik så lange dage, at børn og forældre ville vælge SFO'en fra. Men i Smidstrup-Skærup er der sket det stik modsatte. Her er man gået fra, at der i skoleåret 14/15 var tilmeldt 47 procent af de børn, som dengang gik i 3. til 6. klasse. Nu er det 74 procent.

- Vi er selv helt overrumplet over vore succes, siger Mia Hyllebrg, der er pædagog.

Annonce

Fars fede fredag

Hos SFO 2 i Smidstrup-Skærup Skole er der meget samarbejde med forældrene, og der findes tilbud, hvor forældrene kan møde op og være sammen med ungerne.Blandt andet "Fars fede fredag", hvor der kun er fædrene, som må deltage sammen med børnene. Der er også "Mors myselige majdag", hvor det så er mødrene, der kan møde op.

Der er også en årlig bustur, hvor pædagogerne og børnene fylder en bus og kører til Kolding Storcenter.

Der er hele 40 nye børn, som er startet hos SFOen på Smidtstrup SkoleFoto: Martin Ravn

Opnå oplevelser

Hun trækker dog ordet overrumplet lidt tilbage, for der er arbejdet hårdt for succesen. Og en af midlerne har været at skabe noget, som børnene hele tiden gerne vil opnå at opleve. Det kan være sig, at man først må køre segway i 5. klasse, og i 6. klasse bliver man æresmedlem og må blandt andet 'snyde' foran i madkøen.

- Der skal være noget at se frem til. Jo ældre man bliver, jo mere må man prøve. Der er jo stor forskel på at være en 3.-klasses elev og en i 6. klasse, og det er de store elever, som er sværest at holde her, for de kan jo bare nemmere gå hjem. Så vi arbejder hele tiden på, at det er federe at være her end hjemme, siger Michael Weber.

Og det sker ikke kun med segways og cafémiljø.

- Vi har et sammenhold og fællesskab, og når det også blandes med masser af knus og kram, så er det et sted, børnene gerne vil være, siger Mia Hylleberg.

Der er hele 40 nye børn, som er startet hos SFOen på Smidtstrup-Skærup Skole. Og her hitter caféen der tilbyder et let måltid mad om eftermiddagen. Foto: Martin Ravn

Tangere plads

Succesen sætter dog også sine spor. Der er godt fyldt op, når der på få år er kommet 40 børn flere til.

- Vi er udfordret på pladsen, og vi iagttager da, hvordan det går. Lige nu er det sommer, så det er ikke et problem. Men nu må vi se. Vi kan også bruge hallen, så der er da muligheder, siger Michael Weber.

Imens er de to segways trillet tilbage til basen.

- Det er hyggeligt og sjovt her. Vi er sammen med vennerne, og selvom vi jo ikke behøver være her, så er det sjovere her, siger de to unge mennesker.

Inde ved et bord sidder Liv Jacobsen fra 4. klasse. Hun maler skåle, og det med segways er noget hun kan opleve til næste år.

- Det glæder jeg mig meget til. Det bliver vildt sjovt at prøve, siger hun.

Imens er der liv og glade dage i SFO 2. Her spilles pool, andre hænger ud i sofaerne. Hvis de ældste børn vil have fred, kan de gå over i Rottehullet, som er et lille hus kun til dem.

Der er i alt 315 elever på Smidstrup-Skærup Skole, og derfor er det næsten hver tredje af dem, der går i SFO 2.

Camilla Eskildsen, forrest, og Liv Jacobsen malede skåle. Foto: Martin Ravn
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Lokalredaktørens kommentar: Der er egentlig kun et rigtigt valg om Gauerslund Idrætsanlægs fremtid

Gauerslund: Jeg misunder ikke politikerne i Vejle Byråd, for det er nu, de for alvor skal vise, hvad de lavet af. Det er nu, der skal fordeles penge, for budgetforhandlingerne er i fuld gang, og hvor der deles penge ud, er der vindere og tabere. Nogen får, andre får ikke som håbet. Nogen får slet ingenting. Men hvad angår Gauerslund Idrætsanlæg, er det ikke spørgsmål, om der findes penge eller ej. Penge skal findes, alt andet vil være verdens dårligste joke. Børkop og Brejning er i så hastig vækst, at det er svært at følge med i området, og det eneste, kommunen lige nu kan tilbyde de mange tilflyttere, er et par haller, hvoraf den ene er meget træt og slidt. Noget skal ske, og det skal helst ske straks, men så simpelt er det heller ikke. For skal man vælge den løsning, som er nemmeste at gå til, ja, så er der en chance for, at man ikke fremtidsikrer nok. Kort sagt: Hvis man vælger at lave tilbygninger til det nuværende, er det et hurtigt fix. Omvendt kan man vælge at bygge helt nyt og dermed tænke 40 år ud i fremtiden, men det koster, og det udskyder byggeriet, og tid er penge i et område, hvor halkapaciteten er grotesk lav. Nyt eller tilbygninger? Det valg sidder politikerne med nu. Og det er så deres rolle lige nu. Jeg misunder dem ikke, for egentlig er der kun et rigtig valgt, nemlig at bygge nyt og dermed kigge ind i fremtiden, men det er trods alt også nemmere sagt end gjort. I sidste ende skal et stort økonomisk puslespil gå op. Sådan er det, når budgetter lægges. Spændende bliver det. Terningerne er kastet.

FC Fredericia

Minut for minut: Suveræne FC Fredericia knuser Nykøbing FC i overlegen sejr 

Annonce