Annonce
Kolding

Sociale besparelser gør ondt: Heroinklinikken er droppet og Regnbuen skal flytte

Lokalpolitikerne bag årets budgetforlig har for at spare penge besluttet, at Kolding alligevel ikke skal have en heroinklinik, så misbrugerne må fortsat tage turen til Odense for at få deres stof. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Kredsen bag budgetforliget har vedtaget besparelser for 15,5 millioner kroner på det sociale område. Politikerne i udvalget er enige om, at besparelserne kommer til at gøre ondt, men så hører enigheden op. I forligskredsen mener man, at det kunne have været meget værre. Udvalgsformanden kalder besparelserne katastrofale.
Annonce

Kolding: Kredsen bag årets budgetforlig har vedtaget besparelser for 15,5 millioner kroner på det sociale område.

- Det har været en presset situation, og vi har været tvunget til at træffe svære beslutninger. Det er ikke gode beslutninger, for de vil alle ramme borgerne på en eller anden måde, men vi har været optaget af at ramme så få borgere på mindst mulig måde, siger Trille Nikolajsen fra Venstre.

Hun har sammen med Elvis Comic fra Socialdemokratiet stået i spidsen for forhandlingerne på vegne af forligskredsen.

Udvalgsformand Hans Holmer (SF), Hanne Dam (S) og Benny Dall (EL) står uden for budgetforliget, og stemte kun for den del af besparelserne, der skabes ved hjælp af strategien "Selvværd og Sammenhæng". Den strategi går ud på at lytte til borgerne, for derefter af finde bedre og billigere løsninger.

En af de beslutninger, der gør virkelig ondt, er at flytte misbrugernes værested Regnbuen op til en placering ved KFUM's Folkekøkken.

- Hele udvalget er enigt om, at vi skal i dialog med brugerne og medarbejderne, når Regnbuen og De frie Fugle skal flytte rent fysisk. De skal med på råd, inden flytningerne føres ud i livet, siger Hans Holmer.

Trille Nikolajsen understreger, at for Regnbuens vedkommende skal den proces være med til at definere, hvem der skal drive de sammenlagte væresteder, og hvad der skal foregå på stederne.

Kort om besparelserne

Her har forligskredsen besluttet at spare næste år:

Omlægning af den socialpædagogiske støtte: 630.000 kroner. (X)

Ressourcetilpasning af medarbejdere på natarbejde på botilbud: 150.000 kroner.

Ledsagelse til ferieture: 120.000 kroner.

Reduktion i den sundheds- og socialfaglige indsats i alkoholbehandlingen: 555.000 kroner.

Stofbehandlingen: 250.000 kroner.

Botilbud udenfor Kolding Kommune: 7 millioner kroner. (X)

Kontraktforhandlinger: 500.000 kroner. (X)

Færre borgere på herberg: 600.000 kroner. (X)

Flytning af værestedet De fri Fugle: 48.000 kroner

Personalereduktion på tilbuddet Trappen: 370.000 kroner.

Lukning af dagtilbuddet Marielund: 600.000 kroner.

Revanche: 230.000 kroner.

Sundhedsplejen: 800.000 kroner.

Reduktion i puljen med paragraf 18 midler: 1,5 millioner kroner.

Placering af tilbuddet Regnbuen: 600.000 kroner.

Aflastning til børn og unge: 500.000 kroner.

(Hele udvalget stemte for besparelser mærket med X)

Annonce

Nej til heroinklinik

Som det er nu tager misbrugere fra Kolding hver dag toget til en heroinklinik i Odense for at få udleveret deres stoffer.

- Vi sparer 1,5 millioner kroner ved at undlade at etablere og drive en heroinklinik i Kolding. Det er fordi, der allerede er en klinik i Odense, som 10-15 brugere pendler frem og tilbage til. Som økonomien er nu, så ville være uansvarligt at bruge 1,5 millioner kroner på en lokal klinik, siger Elvis Comic.

Udvalgsformand Hans Holmer kalder besparelserne for et blodbad og en katastrofe. Elvis Comic er uenig.

- Det kunne have været meget værre, så alvorligt, at vi skulle ud og lukke væresteder og botilbud. Det er langt ude, at udvalgsformanden tror, at problemerne kan løses uden at finde penge på budgettet, siger socialdemokraten.

Selv om et flertal har peget på besparelserne, så er det fortsat Hans Holmers inderlige håb, at nogle af besparelser vil blive trukket tilbage, når de skal behandles i byrådet.

- Det er nok naivt at tro, men jeg kæmper videre, så længe beslutningerne ikke er endeligt vedtaget, siger Hans Holmer.

Annonce

Anbragte unges værested bevares

Til næste år slipper socialområdet for at betale de tre millioner kroner, som det ventes, at Kolding Kommune skal betale til Region Syddanmark for særlige pladser i psykiatrien. Og når alle plusser og minusser er gjort op, bliver der råd til at redde tre eksisterende tilbud. Pengene går til Space, der er et værested for anbragte eller tidligere anbragte unge. Socialpædagogstillingerne på skolerne bevares og endelig fortsætter psykiatrirådgivningen på forsorgshjemmets Overmarksgården.

De tre nævnte udvidelser stemte hele udvalget for.

- Det er chokerende, at udvalgsformændene Hans Holmer og Benny Dall gerne vil være med til at bruge penge, men de vil ikke være med til at spare, mener Trille Nikolajsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce