Annonce
Fredericia

Sparebøssen rystes på skoleområdet: 348 millioner kroner fordeles, så alle elever får det bedste tilbud

Kirstinebjergskolen har sammen med de øvrige skoler givet høringssvar til den nye budgetmodel. Den skal sikre, at der tages hensyn til, hvordan skolernes elevsammensætning er, og at det ikke er skolerne, der alene skal finansiere, hvis en elev står sig bedst med et specialtilbud på Frederiksodde Skole. Arkivfoto: Torben Glyum.
Det skal ikke være økonomien, der skal afgøre, om et skolebarn skal blive på distriktsskolen eller sendes til et specialtilbud på Frederiksodde Skole. Tilbuddet finansieres i størst omfang fra en central pulje, mens der bliver sat fem mio. kroner af til bl.a. at udvikle nye tilbud. Ny budgetmodel godkendt efter mange høringssvar.

Fredericia: Rammen for skolernes økonomi i de kommende år er lagt på plads. Budgetmodellen har været i høring og har udløst en række høringsvar, som nu er skrevet sammen til den endelige model. Modellen skal sikre, at elever med særlige behov får det tilbud, der passer bedst.

De fire distriktsskoler vil efter den nye budgetmodel modtage i alt 348 mio. kroner at drive skole og fritidstilbud for. Skolerne bidrager samlet med 12 mio. kroner til Frederiksodde Skole, som er Fredericias tilbud til børn med særlige behov.

Børne- og skoleudvalget har sagt god for modellen, som skal vurderes løbende. Det handler overordnet om, hvordan man sikrer, at skolerne ikke rammes skævt, når der skal findes penge til specialtilbud til eleverne, og at der er det rette incitament til at få eleverne givet det tilbud, der er behov for.

Annonce

- Der er kommet en række rigtigt gode høringssvar, som har stillet de rigtige spørgsmål, og modellen er efterfølgende blevet rettet til. Jeg synes ikke, at vi er helt i mål, men det er i hvert fald en langt bedre model end tidligere, siger udvalgsmedlem Pernelle Jensen (V).

I den gamle model var det distriktsskolen, som skulle afgøre, om en elev skulle tilbydes en plads på Frederiksodde Skole fremfor at blive inkluderet i undervisningen mellem øvrige elever. Regningen for at sende en elev videre blev betalt af distriktsskolen.

Fremover finansieres specialundervisningen af en central pulje sammen med en langt mindre medfinansiering fra distriktsskolernes budget.

I det oprindelige forslag var der lagt op til, at Frederiksodde Skole skulle forpligtes til at dele ud af deres personaleressourcer for at hjælpe med specialundervisning på distriktsskolerne, men det er droppet.

Pulje til specialundervisning

Der er vedtaget en central pulje til specialundervisning på 63 mio. kroner. 36 mio. kroner sendes direkte videre til Frederiksodde Skole, og der bliver lagt 27 mio. kroner over i en mellemkommunal pulje.

- Og så bliver der en pulje på fem mio. kroner, som er frie midler, der kan bruges til at udvikle mellemtilbud i skolerne, så det er muligt at tilbyde det til flere. Og det er også de midler, som skal dække, hvis flere elever skal på Frederiksodde, siger Pernelle Jensen.

Fredericia er en af de kommuner i landet, som ligger højst på inklusion.

- Jeg ser gerne, at vi inkluderer færre, og budgetmodellen er et skridt i den rigtige retning, men vi er bestemt ikke i mål. Den faglige trivsel i udskolingen er under landsgennemsnittet, og det er karaktergennemsnittet også. Det er for mig pejlemærker på, at den høje inklusion går ud over resten af klassen, og det er ikke optimalt, siger hun.


Den faglige trivsel i udskolingen er under landsgennemsnittet, og det er karaktergennemsnittet også. Det er for mig pejlemærker på, at den høje inklusion går ud over resten af klassen, og det er ikke optimalt.

Pernelle Jensen (V)


Men skal der ændres på det forhold, så vil det kræve omstillinger, som koster penge.

- Så det bliver noget, vi skal drøfte i forbindelse med budgetforhandlingerne, vurderer Pernelle Jensen.

Annonce

Forældrebetaling

Blandt høringssvarene påpeger man blandt andet fra Kirstinebjergskolen, at skolernes økonomi bliver medfinansieret af forældrene. Det sker i form af forældrebetaling til skolefritidsordningerne.

- Der har skolen en pointe, og det sker på alle skoler. Det hænger sammen med, at pædagoger i dag indgår i undervisningen, men også indgår i fritidstilbuddet. Det er forskelligt, hvordan det foregår på skolerne. Nogle steder dækker fritidsbudgettet skoledriften, men det er ikke alle steder. Det skal vi også have set på, vurderer Pernelle Jensen.

Der er fastlagt en såkaldt socioøkonomiske fordelingsnøgle i forhold til skolernes budgetter, og den opdateres fra og med budgetåret 2022 og genberegnes hvert fjerde år.

Selve budgetmodellen bliver ligeledes evalueret løbende, så der er sikkerhed for, at den virker og sikrer, at eleverne får det rette skoletilbud.

Modellen træder i kraft ved det kommende skoleår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Socialdemokraterne har valgt: Her er dem, du kan stemme på til november

Fredericia

Fynboer fortæller det gerne: Men Fredericia Kommune svarer ikke på konkret spørgsmål om topchef

Annonce