Annonce
Fredericia

Se video: Den Gl. Skole i Skærbæk stod i flammer

Mandag aften opstod der brand i en carport, som efterfølgende nåede at sprede sig til huset ved siden af. Brandfolk fra Trekantbrand kæmpede mod flammerne hele natten. Foto: Nana Hanghøj.
Brandfolk er stadig i gang med efterslukning tirsdag morgen, hvor den over 140 år gamle skole i Skærbæk blev voldsomt brandskadet i et flammehav. Branden opstod i carport og bredte sig til begge sider. Oliefyr og trykflasker betød, at naboer blev bedt blive indendøre.
Annonce

Skærbæk: Siden kort før kl. 22 i aftes har brandfolk fra Fredericia, Middelfart, Vejle, Kolding og Lunderskov kæmpet med at få en storbrand i Skærbæk under kontrol.

- Vi har arbejdet hele natten, og jeg tør ikke forlade stedet endnu. Det ulmer stadig fra bygningerne, siger indsatsleder fra TrekantBrand Ulrik Strehle tirsdag morgen.

Branden opstod i en carport mellem to bygninger i den Gl. Skole - ejendommen på Skærbæk Ringvej 123.

- Da vi kom derud var carporten overtændt, og ilden havde nået at brede sig til loftet. Vi har en kørevej på cirka 12 minutter, og det var nok til, at ilden havde nået at få fat. Der er tale om en langt over 100 år gammel ejendom, og carporten ligger mellem en lade og stuehuset, forklarer Ulrik Strehle.


Vi har arbejdet hele natten, og jeg tør ikke forlade stedet endnu. Det ulmer stadig fra bygningerne.

Indsatsleder TrekantBrand Fredericia Ulrik Strehle


Annonce

Kritisk situation

Ilden bredte sig til de gamle bygninger, og udviklede sig til en voldsom brand.

- I carporten var der både trykflasker og et oliefyr med fyringsolie. Det gjorde situationen kritisk, fortæller Ulrik Strehle.

Mandag aften opstod der brand i en carport, som spredte sig til huset ved siden af. Huset udbrændte. Ingen mennesker kom til skade ved branden. Tirsdag morgen ulmede det stadig fra bygningerne. Foto: Nana Hanghøj

Han valgte af den grund at trække mandskabet tilbage kortvarigt, indtil der var skaffet nok vandkapacitet til at kunne køle både fyr og flasker.

- Vi skal selvfølgelig redde værdier, men det vigtigste er menneskeliv. Derfor beordrede jeg kortvarigt mandskabet på afstand indtil vi kunne få kølet flasker og fyr tilstrækkeligt til at faren var overstået, siger Ulrik Strehle.

Hunde blev reddet ud

Dagbladets reporter talte her til morgen med et af de første vidner til branden mandag aften, som fortalte, at da man ankom til huset, slog man døren til huset ind, så husets to hunde kunne komme ud.

Han bad samtidigt politifolkene på stedet om at sikre, at de tilskuere, der var trukket til at branden, blev holdt på afstand. Det betød, at Sydøstjyllands Politi via både twitter og på stedet advarede om at holde mindst 1000 meters afstand og naboer om at holde sig indendøre og lukke alle vinduer.

- Det var voldsomt. Vi havde tre sprøjter i gang og seks tankvogne med vand. Heldigvis ligger her en dam, som vi kunne pumpe vand fra, så vi havde nok til slukning, siger Ulrik Strehle.

Der var ifølge indsatslederen ingen hjemme på ejendommen, da branden brød ud. Beboerne kom til senere.

Annonce

Risiko for halmstakke

Som ilden bredte sig opstod det fænomen, som brandfolk kalder flyve-ild. Aske og gløder, som breder sig fra branden. Det gav risiko for at branden kunne brede sig yderligere fra ejendommen.

- Der lå halm i nærheden, og det var vi bekymret for, at ilden skulle brede sig til, men det lykkedes at undgå, fortæller Ulrik Strehle.

I løbet af nogle timers intensiv indsats havde brandfolkene tingene under fuld kontrol.

- Der er tale om en gammel ejendom, og når ilden så får fat, så bliver det voldsomt, konstaterer Ulrik Strehle, som tirsdag morgen kan skifte trætte brandfolk ud med friske kræfter.

- Vi får brandfolk fra Børkop til at tage brandvagten. Det er den eneste station i nabolaget, der ikke har været i sving i nat, så de kommer med friske kræfter, forklarer han.

Annonce

Kender endnu ikke brandårsag

Tirsdag morgen oplyser Sydøstjyllands Politi, at man endnu ikke kender årsagen til, at branden opstod.

- Brandårsagen undersøger vi i løbet af ugen. Men umiddelbart er der ikke noget, der indikerer noget kriminelt, fortæller Ole Eckholdt fra Sydøstjyllands Politi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Kommunen hjælper med at opspore smittede: - Jeg bliver ikke overrasket, hvis smittetallet stiger over de kommende dage

INFO

Pressenævnet kritiserer Fredericia Dagblad

Fredericia

Testbil kommer til Fredericia: 16 gymnasieelever og én lærer smittet - over 800 elever og lærere skal testes for corona

Fredericia For abonnenter

Coronaramt gymnasieelev kalder kritik af fester for 'unfair': - Vi unge er udsat for en heksejagt

Annonce