Annonce
Erhverv

Vejle Kommune: - Der er ingen akut fare for PFOS-forurening i Vejle

Området omkring Noret ved Korsør er forurenet med PFOS fra en nærliggende brandskole.Børn og voksne, der har spist kød af kvæg der har græsset på Noret, har siden fået målt forhøjede PFOS-værdier. Det er der ifølge Vejle Kommune ikke risiko for i Vejle, selvom der er fire lokaliteter, som nu skal undersøges nærmere.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Fire steder i Vejle Kommune skal undersøges nærmere, men de første forundersøgelser tyder ikke på at der er fare for forurening af PFOS

Vejle: - Med den viden vi har i dag, kan vi nu sige, at der er ingen akut fare for PFOS-forurening til fare for natur, miljø eller sundhed i Vejle Kommune.

Sådan siger Keld Andersen, afdelingsleder for vand i Vejle Kommune, torsdag eftermiddag efter at kommunen har afsluttet sin forundersøgelse af fire konkrete lokaliteter i Vejle Kommune, hvor der er benyttet kræftfremkaldende PFOS-holdigt brandsluknings-skum.

- Allerede da vi første gang hørte om sagen fra Korsør (hvor en række borgere har indtaget kød fra kvæg, der har græsset på marker forurenet med PFOS fra en nærliggende brandskole, red), gik vi i gang med at undersøge, hvor mange steder i Vejle Kommune der kunne være benyttet den slags skum i tidens løb. Vi endte med 13 steder, hvoraf vi har indberettet fire steder til Miljøstyrelsen, som skal undersøges nærmere. Den gode nyhed er, at vi ud fra den viden, vi har på nuværende tidspunkt, ikke vurderer en akut risiko for drikkevandsboringer på nogen af stederne. Vi har også fået vished om, at der ikke er eller har været fødevareproduktion på lokationerne, ligesom der heller ikke er græssende kreaturer i områderne, siger Keld Andersen.

Annonce

Skal undersøges nærmere

De fire steder som skal undersøges nærmere er: TrekantBrands brandøvelsesplads i Give, brandøvelsespladsen på Flyvestation Vandel (nu Erhvervspark Vandel), brandstationen på Norgesvej 1 i Vejle og den tidligere brandstation i Nørregade 23, Vejle - hvor parkeringshuset Albert ligger i dag.

Den gode nyhed er, at vi ud fra den viden, vi har på nuværende tidspunkt, ikke vurderer en akut risiko for drikkevandsboringer på nogen af stederne. Vi har også fået vished om, at der ikke er eller har været fødevareproduktion på lokationerne.

Keld Andersen, afdelingsleder Vejle Kommune


Region Syddanmark har ansvaret for at få lavet undersøgelserne på Flyvestation Vandel og den tidligere brandstation i Nørregade, fordi den eventuelle forurening her er sket før 2001, mens Vejle Kommune står for undersøgelserne af de to øvrige lokaliteter.

Hvad er PFOS?

PFOS er et flourstof, som tidligere er blevet brugt i blandt andet pizzabakker og brandskum.

Stoffet er svært nedbrydeligt og bliver derfor i miljøet længe, ligesom kroppen er meget lang tid om at udskille det.

PFOS er under mistanke for at være sundhedsskadeligt og for at kunne give leverskader, nyreskader og kræft, ligesom stoffet er hormonforstyrrende og kan påvirke fostre.

PFOS har især været anvendt i perioden 1966-1996. Stoffet blev forbudt i brandslukningsskum i 2005, men restlagre kunne anvendes indtil 2011.

- Det vil vi gå i gang med i den nærmeste fremtid - nærmere kan jeg ikke komme det. Når de fire steder skal undersøges nærmere, skyldes det, at vi ikke ved præcis hvor meget skum der er blevet brugt på de fire steder. Vi formoder dog på baggrund af interviews, at det er forholdsvis små mængder der er brugt på de tre af stederne, mens der er brugt mere på Flyvestation Vandel. Vi skal have undersøgt, om der skal sættes tiltag i værk som at grave jord væk og eventuelt hvor meget, siger Keld Andersen.

Annonce

Politisk signal

Han tilføjer, at alle vandværker rutinemæssigt tester for PFOS-forbindelser og at der ikke er registreret koncentrationer af hverken PFOS eller PFAS (der er fællesbetegnelsen for syntetisk fremstillede flourstoffer) i drikkevand fra vandværker i Vejle Kommune.

Kommunens natur- og miljøudvalg fik på dets møde mandag en orientering om sagen og udvalget besluttede at sende et brev til Region Sydjylland om ikke at glemme at få undersøgt de to steder i Vejle, som regionen skal undersøge.

- Der er i forvejen tæt kontakt på embedsmands-niveau mellem kommunen og regionen om sagen og udvalget mente, at det var på sin plads også at sende et politisk signal til regionen, fortæller Keld Andersen.
Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Live: FC Fredericia kan spille sig helt ind i oprykningskampen med en sejr over Hvidovre

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Fredericia For abonnenter

Markus står i spidsen for gruppe for transkønnede: - Jeg havde de flotteste bryster. Hvis bare de ikke sad på mig

Fredericia

To nye i byrådet med noget på hjerte: Connie og Louis har klare mærkesager

FC Fredericia

På 16 kampe har FC Fredericia lavet lige mange point som på 22 kampe i sidste sæson: Her er nøglen til succesen

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Erhverv For abonnenter

Erritsø-virksomhed er vækstet 100 procent om året - nu er pladsen blevet for trang

Erhverv

Dødsfald i familien blev startskuddet til ny begyndelse: I dag arbejder Petrit som selvstændig

Erhverv

Hoteller og restauranter rammes af julefrokost-aflysninger: - Det ser slemt ud i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Fredericia

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Fredericia For abonnenter

Vild med de gratis sommerblomster på Egeskovvej? Nu kommer der også en lille sø

Fredericia

Snart er det slut med coronatest i Messe C: Nu jagtes mere centrale lokaler

Annonce