Vejle: Hun havde ellers lagt den fineste sommerplan: Et par omgange upcomers, dublerede og alligevel udsolgte workshops i Fabland om 3D-print for kvinder og Vejle Fjordfestival.
Men der kom en coronaslæde på tværs, og pludselig befandt hun sig i selvisolation. Men coronakrisen er også en tid, hvor alt er nyt, og det tænder en kunstnersjæl.
Så pludselig havde Junette Bay stiftet en fiktiv rengøringsmiddelproducent, der hedder #Flattenthecurve.
- Det er kommet lidt tilfældigt. Alt andet er lukket ned. Jeg var hyret til at lave vægmalerier og havde købt en masse maling. Kunne jeg gøre noget andet med det? Så begyndte jeg at teste malingen på plastdunke. Samtidig blev en masse nye ord udbredt i medierne, fortæller hun.
Det er kommet lidt tilfældigt. Alt andet er lukket ned. Jeg var hyret til at lave vægmalerier og havde købt en masse maling. Kunne jeg gøre noget andet med det? Så begyndte jeg at teste malingen på plastdunke. Samtidig blev en masse nye ord udbredt i medierne.Junette Bay
Ord fra den fæle poesibog
Sære ord som smittekæde, superspreder, voksenkuvøse, kahytfeber, flokimmunitet, covidafdeling, mørketal, frontlinje, hosteetikette, maskediplomati, håndsprittyveri, værnemiddel, podetelt, chinese flu. Hendes liste er på 130 ord, hvoraf hun har malet de 55.
Via instagram - sikkert også et coronaord - begyndte hun at vise billeder af sine "firmaprodukter". Folk, der så det, begyndte at sende ord og plasticbeholdere til hende. Så dukkede Vejle Kunstmuseum op og sagde: "Det vil vi godt udstille".
Nu kan man aflevere rengjorte plastbeholdere, der ikke har indeholdt noget farligt, ved kunstmuseet. Så den udstilling, der i øjeblikket gror i den virtuelle verden, vil en skønne dag på bedste coronamanér springe over på menneskets virkelige verden.
- Kunstværket er et samtids- og samtalekunstværk i form af en installation. Det skal få folk til at tale sammen, tænke tilbage, tænke i bagklogskabens klare lys, trække på smilebåndet, undres og forundres. Mange ord og begreber er så fremmede, at hvis man samtaler med et barn og spørger om deres forklaring, kommer der nogle helt bogstavelige opfattelser frem. Er mørketal mørke tal? Er corona-fitness noget, man dyrker med en øl i hånden?, siger Junette Bay om sit projekt.
Firmaet bløder
Lige nu er hun ved at skrive ansøgninger om fondsmidler.
- Jeg har også et firma, der bløder, så jeg er nødt til at tænke i indtægter, siger hun.
Hun har et værksted i Spinderihallerne, som koster husleje, selv om danskernes verden er lukket ned.
44-årige Junette Bay fra Grønnegade i Vejle er uddannet e-designer med speciale i mønstre. "e" står for entrepreneur, og i det ligger, at hun selv skal kunne finde på noget at lave. Det kommer hende til gode nu, hvor firmaet Upcomers skal finde et nyt eksistensgrundlag.
- Det bliver et meget farverigt projekt, det her. Folk bliver glade af farver. Det gør jeg også selv.
- Hvorfor?
- Øh... jeg er ikke superbevidst om det, jeg laver. Jeg gør det bare. Men jeg kan mærke det på tilbagemeldingerne, forklarer hun.